Незаети места
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
nadisa_slav
- В началото бе словото
Re: Незаети места
Напълно подкрепям мнението на prizivzaborba .Аз съм родител на кандидат студент в подобна ситуация и смятам ,че ръководството на СУ действително ще извърши престъпление към качествени студенти положили по 3-4 изпита с оценки над 5.5.Не може да наказваш някого, защото няма желание да учи каквото и да е ,а има едно конкретно желание и да го лишиш от класиране за сметка на такива готови да си заплатят или други, които " вчера " са решили например да запишат медицина.Мое мнение е ,че дори кандидатстуденти, които по принуда притиснати от срока 4.08 и неяснотите след 10. 08 , записали се в нежелана специалност , да могат ако решат да се отпишат /защото имат това право /и да участват на това толкова неясно трето класиране!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Хора, трябва да направим нещо, това не може да бъде оставено така.
Подписка ли, протест ли - трябва да се реагира. Кандидат-студентите по медицина успяха вече веднъж да постигнат възвръщане на досегашните такси, може би една своевременна реакция ще помогне за махането на тази абсурдна забрана за кандидатстване в по-горно желание, как мислите?
~ Кътчето ~
- oninkaa
- В началото бе словото
- Специалност: Европеистика
- Курс: първи
Приеха ме още на първо класиране, ноо абсолютно ви подкрепям! НЕ се отказвайте без битка!
Не ме интересува, когато хората говорят зад гърба ми - аз знам, че винаги ще съм пред тях 
- iki
- В началото бе словото
- Специалност: МУ-София, Медицина
Група във Facebook: Отказват прием на студенти в СУ: „Съжалявам, така пише в правилника"Шепот написа:Хора, трябва да направим нещо, това не може да бъде оставено така.Подписка ли, протест ли - трябва да се реагира. Кандидат-студентите по медицина успяха вече веднъж да постигнат възвръщане на досегашните такси, може би една своевременна реакция ще помогне за махането на тази абсурдна забрана за кандидатстване в по-горно желание, как мислите?
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Това е според мен пълна безсмислица, тъй като наистина няма нужда чак и групи да правите. Безсмислено е, тъй като първо сте малък випуск, който на практика дори с моя набор едва ли има база за сравнения. И последно според мен хората от СУ добре са го измислили, за да няма недоволни. Както видяхте и дори бях прав, че на първо класиране приеха всички с отлични оценки от матурите, а на второ, тея, на които им достига бала. Не смятате ли, че малко прекалявате?
PS.: И тези, които не са успяли тая година, разбира се има и втора, това не е края на света, а и това си е лично мое мнение по въпроса.
PS.: И тези, които не са успяли тая година, разбира се има и втора, това не е края на света, а и това си е лично мое мнение по въпроса.
- iki
- В началото бе словото
Пълни глупости...IcebreakerR написа:Това е според мен пълна безсмислица, тъй като наистина няма нужда чак и групи да правите. Безсмислено е, тъй като първо сте малък випуск, който на практика дори с моя набор едва ли има база за сравнения. И последно според мен хората от СУ добре са го измислили, за да няма недоволни. Както видяхте и дори бях прав, че на първо класиране приеха всички с отлични оценки от матурите, а на второ, тея, на които им достига бала. Не смятате ли, че малко прекалявате?
Чак не ми се занимава да ти обяснявам колко бъркаш - жив и здрав.
Последно промяна от iki на 05 Авг 2010, 19:33, променено общо 1 път.
- Kuonyy
- В началото бе словото
Не е нормално момичето, което не му достигат 24 стотни да не го приемат, а да приемат такъв, който има тройки! Не е нормално това! Малоумно е да има такава заповед. Нека са си класирания като навсякъде другаде! Да приемат някоя с бал 27, а момичето с 33 бал - не!? Е, да си стоят така ли!?IcebreakerR написа:Това е според мен пълна безсмислица, тъй като наистина няма нужда чак и групи да правите. Безсмислено е, тъй като първо сте малък випуск, който на практика дори с моя набор едва ли има база за сравнения. И последно според мен хората от СУ добре са го измислили, за да няма недоволни. Както видяхте и дори бях прав, че на първо класиране приеха всички с отлични оценки от матурите, а на второ, тея, на които им достига бала. Не смятате ли, че малко прекалявате?
Дано има наистина драконови мерки спрямо СУ за своеволията, които правят!
- _Stella_
- Паисий
- Специалност: Международни отношения
Хмм, и къде е логиката? Покажете ми този, който е влязъл с 3. И специално за медицината, моите уважения, но се знае че през последните години повечето си плащат. Не е ли така?
La libertà è il diritto dell'anima di respirare.
Международни отношения, I курс
Международни отношения, I курс
- iki
- В началото бе словото
Това правило е от тази година - не го ли разбра?_Stella_ написа:Хмм, и къде е логиката? Покажете ми този, който е влязъл с 3. И специално за медицината, моите уважения, но се знае че през последните години повечето си плащат. Не е ли така?
Айде четете малко повече, преди да пишете глупости !!
Логиката на СУ е, че по този начин ще съберат повече хора - "закрепостявайки" тези, които вече са приети някъде, по което и да било желание и давайки възможност да влязат на други, които досега не са били приети никъде.
Също така, логика може да се търси и в преместването в друга специалност - платено обучение - особено ако е вярна следната информация, излязла наскоро по медиите - http://www.uchenik.com/5335-2-bona-i-uc ... izpit.html
Трета възможност е пълна тъпотия и безхаберие от страна на хората, определящи регламента за прием.
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Определено СУ извършва престъпление към качествени студенти с подобен правилник.nadisa_slav написа:Напълно подкрепям мнението на prizivzaborba .Аз съм родител на кандидат студент в подобна ситуация и смятам ,че ръководството на СУ действително ще извърши престъпление към качествени студенти положили по 3-4 изпита с оценки над 5.5.Не може да наказваш някого, защото няма желание да учи каквото и да е ,а има едно конкретно желание и да го лишиш от класиране за сметка на такива готови да си заплатят или други, които " вчера " са решили например да запишат медицина.Мое мнение е ,че дори кандидатстуденти, които по принуда притиснати от срока 4.08 и неяснотите след 10. 08 , записали се в нежелана специалност , да могат ако решат да се отпишат /защото имат това право /и да участват на това толкова неясно трето класиране!
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
So can I get a window seat, I want nobody next to me
- dqvolito
- От дъжд на вятър
- Специалност: медицина
И за мен тази ситуация е алогична! Аз това, което съм разбрал, че е вероятно на трето класиране да влезнат хора с 3, а други с 4.5 са вън от играта, защото са приети нещо- НЕЖЕЛАНО. Поправете ме, ако греша! В такъв случай догодина кандидатствам право и ще се моля за 3!
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ 
МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ
Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ
Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
Защо са го писали като ЖЕЛАНИЕ тогава, щом е нежелано. Пишете си само специалностите, които искате да учите и чакайте да ви приемат по тях, защо изреждате цяла страница, а после не искате да учите това. В някои университети /в чужбина/ освен мотивационно писмо, в което настина да убедите университета в който кандидатствате, че тъкмо вие сте способен и имате желание и възможности да следвате това и това, е забранено да се кандидатства и за други специалности например. А тук във форума срещам въпроси от сорта "приеха ме социална педагогика КАКВО е това?" Ами поинтересувайте се преди да пишете колкото "там да има нещо на листа", защото може пък някой, който много я иска тая педагогика да е останал извън класацията заради колебанията на друг. Аз например имам само едно желание и не ме приеха. На кого да се сърдя? Така искам и не съжалявам.dqvolito написа:И за мен тази ситуация е алогична! Аз това, което съм разбрал, че е вероятно на трето класиране да влезнат хора с 3, а други с 4.5 са вън от играта, защото са приети нещо- НЕЖЕЛАНО. Поправете ме, ако греша! В такъв случай догодина кандидатствам право и ще се моля за 3!
Защото хората са ги номерирали според степента на желаене,аrina. Защо трябва да изучавам моето 3-то желание,при положение че балът ще ми стигне за първото желание?? Не е ли очеизвадно,че ще предпочета първото?arina написа: Защо са го писали като ЖЕЛАНИЕ тогава, щом е нежелано.
Лично аз бях провокирана от разказа на едно момиче,че са му анулирали работата по неизвестна причина. Казах си-ок,ако това се случи на мен-какво правя? Ето защо реших за всеки случай да използвам оценката от ДЗИ.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Уважавам мнението ти и протестите ти срещу калпавата администрация на СУ, но изнасянето на невярна и заблуждаваща информация с цел пропаганда във форума на СУ противоречи на ППФСУ. Моля, да бъдеш коректен при представянето на нещата. Това е форум за информиране на кандидат-студенти, а не за разпространяване на пропагандни идеи. Никой не й е виновен на момичето, че не си е прочела навреме правилника за прием и сега научава, че тая година трето класиране няма. И не е форума на СУ мястото, където да й оплакваме мъката. Пожелавам й успех догодина.prizivzaborba написа:Ето и едно мнение...Дано не се окажем прави, но потърпевшите на всяка цена трябва да подадете молби независимо от това, че срока е минал. Поне да пробвате, също така , да се обърнете и към факултетите, в които искате да учите (те като че ли имат най-голям интерес това положение да се разреши във ваша полза).Отказват прием на студенти: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”
Така звучи оправданието на отговорните лица в поредния скандал на скъпата ни Алма Матер, разтърсващ Ректората тези дни.
Конкретният случай – кандидат-студентка приета първоначално в специалност „Логопедия” с оценка от държавен зрелостен изпит очаква трето класиране, за да бъде приета „Медицина”. На второ класиране за най-желаната от нея специалност не са й достигат 0,24 точки от бала. В този момент университетът обявява, че трето класиране няма да има*. Решено е свободните места да се обявят допълнително, като за тях ще имат право да се борят само хора, неприети в никоя специалност до сега.
Момичето изтегля дипломата си от ФНПП, но се оказва, че това няма значение – щом веднъж е приета на кое да е желание, автоматично отпада от класирането за свободните места. Стига се до въпроса „Защо?”.
Започва ходене от инстанция на инстанция: Учебен отдел – Отдел „Студенти” – Студентски съвет – Учебен отдел, и навсякъде отговорът е един и същ: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”.
Тази ситуация вече ни накара да се замислим каква е наистина целта на висшето образование у нас – да създава качествени работоспособни специалисти, критично мислещи индивиди, или да играе ролята на хазна, за запълването на която всички средства са позволени.
Никой не обяснява защо правилникът е такъв, каква е логиката на подобно решение и започва безконечно прехвърляне на топката на отговорността. А такава никой не поема, защото... май по-добре е да не знаем.
Разбира се, ние решихме да поразсъждаваме по въпроса – какви подбуди би могло да има ръководството на СУ, за да допусне хора с оценка 3 да заемат местата на хора с оценка 5. И стигнахме до интересен казус:
На 29.07.2010 г. НС приема поправка в ЗВО:
„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра”, имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и в образователно-квалификационна степен „магистър” след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“, при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а”, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на висшето училище, но не повече от 10 на сто от него"
(източник: parliament.bg )
Като че ли всичко си идва на мястото: свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от „правилните” хора – разбирайте платежоспособните. За тази цел от СУ са готови дори да отрежат достъпа до желаните специалности на по-качествени кандидат-студенти в името на... парите.
Поради липса на конкретен отговор от институцията, наричаща се все още Университет (а може би скоро просто Фирма), намираме логика на подобно решение единствено в желанието да се запълнят дупките в бюджета на СУ за сметка на, този път, бъдещите студенти.
Кой би очаквал Алма Матер да падне толкова ниско? Допускаше се, че ще се приемат хора с възможност и готовност да платят, но не и за сметка на кандидати с повече знания.
Особено когато говорим за специалности като „Медицина”, където минималният бал на второ класиране беше 33.50, това е обидно! Обидно е най-старият университет в България да пренебрегва качеството заради финансов интерес.
Не можем да не се запитаме какво още са готови да пренебрегнат от СУ в името на парите?
* Справка „Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.”