Незаети места

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Незаети места

Мнение от svetlio.varna »

Кой от СУ го казва това?
Facebook
Изображение
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър
Специалност: медицина
Курс: първи

Мнение от dqvolito »

Това са и го казали служители от отдел студенти! От МФ пък са и казали, че може би нещо ще се промени! НЗ и не мога да разбера сега има ли право да участва в 3-то класиране след като е прета на второ нещо и си е изтиглила дипломата!?!
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ :)

МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ

Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Според мен може.
Facebook
Изображение
Garraty
В началото бе словото

Мнение от Garraty »

Приет съм във ФМИ, но не бих записал нито една от специалностите им. Днес си взех дипломата като мислех, че ще е възможно да подам документи за трето класиране по-късно. Лелките от канцеларията ми казаха да си помисля "много добре, защото до 3то класиране най-вероятно няма да допуснат хора, които са били приети, но са отказали мястото си". Според някаква секретарка от ФФ още дори няма заповед от ректора с изискванията към кандидатите за явяване на допълнителното класиране.
Аватар
DMrocks
В началото бе словото
Специалност: Славянска филология - Сръбско-хърватски

Мнение от DMrocks »

Ами нали все още не е приключило записването след 2ро!? Трябва да се почака, да сметнат колко хора и в кои специалности ще могат да бъдат приети... и аз чакам :roll:
Now let your mind do the walking
gopeto
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от gopeto »

За 3-то класиране дали ще мога да подам с матура ? Като неса ме приели нито едно от първите класирания.И ако да заплаща ли се допълнително.
Аватар
aninnka
В началото бе словото
Специалност: Биология

Мнение от aninnka »

Днес бях в университета да се записвам и питах в Отдел "Студенти" точно по този въпрос за 3-то класиране. Жената там ми каза, че чакат заповед от ректора каква ще е процедурата и за сега нищо не могат да кажат, не се знаело още дали ще допуснат всички до това класиране. До 10 ще се разбере всичко.
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър
Специалност: медицина

Мнение от dqvolito »

aninnka написа:Днес бях в университета да се записвам и питах в Отдел "Студенти" точно по този въпрос за 3-то класиране. Жената там ми каза, че чакат заповед от ректора каква ще е процедурата и за сега нищо не могат да кажат, не се знаело още дали ще допуснат всички до това класиране. До 10 ще се разбере всичко.

Да, но от факултетите, в който не искаш да учиш, но си си депозирал дипломата, твърдят, че отпишеш ли се от тях и край! Нз, но ако е така то хора с по-високи балове няма да могат да учат, а тези с ниските балове дето никъде и нищо не са ги приели ще бъдат с предимство! Трябва да се внесе яснота по този въпрос и естествено да се приемат по-добре справилите се с изпитите, иначе е безсмислено цялото кандидатстване! По-добре да имаш 3.00, отколкото 4.75! Не е домислено!!!
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ :)

МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ

Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
Аватар
aninnka
В началото бе словото
Специалност: Биология

Мнение от aninnka »

И аз го чух това, но от Отдел "Студенти" нищо не потвърдиха. Ще се разбере скоро като излезе заповедта от Ректора. А ако е така както казваш е наистина много глупаво направено. И аз обмислях варианта, след като обяват незаетите места да си изтегля документите и да кандидатствам пак, но при тези обстоятелства се отказах и реших другата година да пробвам да се преместя.
nesty
В началото бе словото

Мнение от nesty »

Аз се записах вчера.От учебен отдел ми казаха ,че наистина на този етап конкретна информация няма, но според тях ще се даде възможност на всички да участват в това допълнително класиране.Ще бъде с ново подаване на документи, с нова такса и тн , все едно като на първо.Факт обаче е ,че на такива класирания за допълнителен прием обикновенно се качват баловете, защото хората ще могат да си пренаредят желанията.По тази причина не може да се лежи на мисълта ,че неса ти стигнали няколко стотни за по-желаното място.Така може да се получи ,че не само да не влезеш по предно желание ,но и да не можеш да се върнеш там където си бил приет.
Хриска
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Хриска »

А може ли да не попълваш документи ако вече си попълвал?
nesty
В началото бе словото

Мнение от nesty »

Вероятно не, нали трябва да вземат по още 30 лв и да си пренаредиш желанията
ralkaa
В началото бе словото
Специалност: Psihologiq

Мнение от ralkaa »

аз искам да попитам, след като излезе инфото за незаетите места до 10-ти август, за да се запиша да участвам в класирането, искат ли ми оригинала на дипломата??? Защото до тогава ще я депозирам на друго място, за да не го изпусна... следователно, не знам дали да рискувам да си изтегля дипломата заради 3-то класиране, ако има подходящи свободни специалности :(
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

dqvolito написа:В това си убеден така ли? Защото от СУ казват, че не могло , други твърдят обратното! Трети казаха да чакаме академичен съвет и не знам към кого да се обърнем за актуална информация!
Всички кандидат-студенти, които са били приети нещо на първо или на второ класиране и не са се записали в оказаните срокове - отпадат от кампанията; всеки, които си изтегли дипломата, ако е депозирал след първо класиране - също отпада от кампанията. За да участвате на попълване на незаетите места - не трябва да сте приети нито на първо, нито на второ класиране!

Цитат от Правилника за прием на студенти за 2010/2011 - Глава: Класиране на кандидат-студентите - "Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.
Чл. 39. Незаетите след окончателното класиране места остават за обучение на студенти за образователно-квалификационната степен “магистър” (след завършено висше образование)
."
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Ето и едно мнение...
Отказват прием на студенти: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”
Така звучи оправданието на отговорните лица в поредния скандал на скъпата ни Алма Матер, разтърсващ Ректората тези дни.

Конкретният случай – кандидат-студентка приета първоначално в специалност „Логопедия” с оценка от държавен зрелостен изпит очаква трето класиране, за да бъде приета „Медицина”. На второ класиране за най-желаната от нея специалност не са й достигат 0,24 точки от бала. Обаче се оказва, че трето класиране няма*. Решено е свободните места да се обявят допълнително, като за тях ще имат право да се борят само хора, неприети в никоя специалност до сега.
Момичето изтегля дипломата си от ФНПП, но се оказва, че това няма значение – щом веднъж е приета на кое да е желание, автоматично отпада от класирането за свободните места. Стига се до въпроса „Защо?”.

Започва ходене от инстанция на инстанция: Учебен отдел – Отдел „Студенти” – Студентски съвет – Учебен отдел, и навсякъде отговорът е един и същ: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”.
Тази ситуация вече ни накара да се замислим каква е наистина целта на висшето образование у нас – да създава качествени работоспособни специалисти, критично мислещи индивиди, или да играе ролята на хазна, за запълването на която всички средства са позволени.
Никой не обяснява защо правилникът е такъв, каква е логиката на подобно решение и започва безконечно прехвърляне на топката на отговорността. А такава никой не поема, защото... май по-добре е да не знаем.
Разбира се, ние решихме да поразсъждаваме по въпроса – какви подбуди би могло да има ръководството на СУ, за да допусне хора с оценка 3 да заемат местата на хора с оценка 5. И стигнахме до интересен казус:

На 29.07.2010 г. НС приема поправка в ЗВО:

„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра”, имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и в образователно-квалификационна степен „магистър” след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“, при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а”, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на висшето училище, но не повече от 10 на сто от него"
(източник: parliament.bg )

Като че ли всичко си идва на мястото: свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от „правилните” хора – разбирайте платежоспособните. За тази цел от СУ са готови дори да отрежат достъпа до желаните специалности на по-качествени кандидат-студенти в името на... парите.
Поради липса на конкретен отговор от институцията, наричаща се все още Университет (а може би скоро просто Фирма), намираме логика на подобно решение единствено в желанието да се запълнят дупките в бюджета на СУ за сметка на, този път, бъдещите студенти.
Кой би очаквал Алма Матер да падне толкова ниско? Допускаше се, че ще се приемат хора с възможност и готовност да платят, но не и за сметка на кандидати с повече знания.
Особено когато говорим за специалности като „Медицина”, където минималният бал на второ класиране беше 33.50, това е обидно! Обидно е най-старият университет в България да пренебрегва качеството заради финансов интерес.

Не можем да не се запитаме какво още са готови да пренебрегнат от СУ в името на парите?

* Справка „Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.”
Дано не се окажем прави, но потърпевшите на всяка цена трябва да подадете молби независимо от това, че срока е минал. Поне да пробвате, също така , да се обърнете и към факултетите, в които искате да учите (те като че ли имат най-голям интерес това положение да се разреши във ваша полза).
Последно промяна от prizivzaborba на 05 Авг 2010, 22:37, променено общо 1 път.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”