Уф.. София или Благоевград?

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Уф.. София или Благоевград?

Мнение от Borisg »

Оригиналче, айде отговори ми, ама честно, бива ли, и възможно ли е изобщо по някакъв закономерен начин, да се сравняват два университета паралелно в България, единият измежду които в крайна сметка да се окаже добър, а другия черен.
В ЮЗУ има 25 000 студенти. Около 10 хиляди от които са задочници. Това значи, че си имала допир и оглед до не повече от някакъв мижав процент от всички 25 000 парчета. Хората, които си взимат изпитите без да учат - да, има ги. ЮЗУ не е единственият университет с подобни изцепки. Вероятно са повече подобните случаи от университет като в Софийския. Но, вервай ми, има преподаване в този университет. А аз, като човек, който се е убедил в това, мога да ви кажа на всички, които просто сте слушали слухове и сте тръгнали по леда, че там има специалности, в които се преподава по-качествено дори от специалности в Софийския. Но, за бога, кой ще тръгне да се информира за ЮЗУ? Нали всички просто са слушали за него.
Знаеш ли кой професори от БАН, и кои, преподават лекции на пълен щат в ЮЗУ?
Знаеш ли, че от там дипломираните адвокати са най-високо платените?
Знаеш ли, че единствено за този университет знам, че обръщат голямо внимание на развитието на младите като част от академичния им състав и ежегодно провеждат такива конкурси?
Конкурсите за най-млад доцент, най-младо доктор, най-млад професор известни ли са ти, и съотвтно аторитетите, които ги печелеха и катедрите, в които преподават?
Разбира се, всеки университет може да се "похвали" със своите подобни дейности. Но да плюете ЮЗУ само защото познавате някой, който не учи... е айде осъзнайте се дали т'ва е единственият университет с подобни дупки?
Това че ги има такива не значи, че не се преподава и че който не иска, няма да се обучи там. :wink: Мога да ти дам множество примери дори и с авторитети, завършили в този университет.
Старият ми учител по български език и литература, да почива в мир, също е преподавал там. И мога да кажа, че през живота си на по-голям специалист в областта не бях попадал.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Японистика
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

lololololol
Изображение
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Borisg написа:
JudyRamone написа:Ти ако избереш каквото и да е в Благоевград трябва да си мега зле
Пълни простотии.
@автор, учи това, което искаш да учиш.
От последния ти пост разбирам, че очевидно си леко лично ангажиран , но я си помисли - говориш за свои учител, за авторитети - а замисляш ли се, че качеството на образованието е рязко спаднало особено в последно време? Аз пък мога да ти дам около 15 примера за учащи в момента там, които не стават и да изхвърлят боклука ми. Но пред СУ да избера друго съм се замисляла само веднъж и то беше, защото ме бяха приели в немския отдел на ХТИ, което е нещо НАИСТИНА ултра-яко, за съжаление по онова време не бях готова за толкова много инженерство (а сега съм). Така че... дай да сме реалисти, м?
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

JudyRamone написа:
Borisg написа:
JudyRamone написа:Ти ако избереш каквото и да е в Благоевград трябва да си мега зле
Пълни простотии.
@автор, учи това, което искаш да учиш.
От последния ти пост разбирам, че очевидно си леко лично ангажиран , но я си помисли - говориш за свои учител, за авторитети - а замисляш ли се, че качеството на образованието е рязко спаднало особено в последно време? Аз пък мога да ти дам около 15 примера за учащи в момента там, които не стават и да изхвърлят боклука ми. Но пред СУ да избера друго съм се замисляла само веднъж и то беше, защото ме бяха приели в немския отдел на ХТИ, което е нещо НАИСТИНА ултра-яко, за съжаление по онова време не бях готова за толкова много инженерство (а сега съм). Така че... дай да сме реалисти, м?
Качеството спада. Спада навсякъде! Точно за това подчертах, че е неуместно паралелното сравняване с друг университет. Регистрира се спад в качеството на образование в абсолютно всички университети в България. Но се регистрира и подобрение в различни аспекти. Аз аджеба роптая защо никой не спира да говори наизуст, че Югозападния университет е югозападнал?
Аз също смятах преди, че ЮЗУ за някакво долно място, петно в космоса. Но говорех наизуст тогава. Признавам си. Докато не се убедих, че там се преподава. Друг е въпросът какви студенти, с каква цел, отиват там. И дали са представителна извадка за университета.
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Ами от моя личен опит там не се преподава качествено примерно Право.... щото не може изпити да се взимат без да си учил и грам и да ти пускат някакви безсмислени тестове... не казвам, че и в СУ във всички факултети положението е супер откъм преподаване, ест. Ho В моя то е безупречно 8-) Ще ме извиняваш обаче, ама ако качеството на обучението в България е супер скапано, то това в СУ като цяло е само скапано. Пак казвам това не важи за Химическия ,защото ние сме си супер. :D
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

Borisg написа: В ЮЗУ има 25 000 студенти. Около 10 хиляди от които са задочници.
:JC-hysterical: :JC-hysterical: :JC-hysterical:
Мойто момче, по-горе беше написал, че не говориш наизуст-я си помисли пак :wink:
Компютърни науки I курс
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

bggashnik написа:
Borisg написа: В ЮЗУ има 25 000 студенти. Около 10 хиляди от които са задочници.
:JC-hysterical: :JC-hysterical: :JC-hysterical:
Мойто момче, по-горе беше написал, че не говориш наизуст-я си помисли пак :wink:
Значи грешката е моя. Статистика за студенти в Благоевград, включваща студенти на АУ, ЮЗУ и филиалите на други колежи, като цяло е такава; благодаря за забележката. Статистиката конркетно в ЮЗУ е, че студентите са около 13.000. (2009/2010) бяха 12.500, без първокурсници. Понастоящем цифрата предстои да бъде актуализирана с първокурсници от тазгодишната КСК.
Аватар
originalsin
Пишеща машина
Специалност: Право

Мнение от originalsin »

@ Borisg, безсмислено е да се полемизира, защото спорът е безкраен. Факт е, че ‘образованието запада’ навсякъде. Не можем с лека ръка да изрежем негативите от никой университет. Спасителната стълба от това degradatio издигат влизащите студенти. На мнение съм, че в облика на университета основните щрихи представляват самите учащи се там – нали всеки иска да е заобиколен от страстни ентусиасти, дърпащи го напред (да расте на височина so to speak lol), a не от посърнали флегматици. Не само звучи, но и е Утопично. Въпросните типажи присъстват и в двата разглеждани университета. След завършване ‘изцепките’ стават безработни висшисти или такива, работещи не по специалността (примери бол). (Нали идеята е тази инвестиция - образованието - да бъде впоследствие оправдана?). Разликата обаче е в процентите 'паразити', постъпващи в единия и в другия ВУЗ. (Знаем, че количествените натрупвания водят до качествени изменения.) Да, не познавам Всички студенти от ЮЗУ, ни най-малко не твърдя, че там има само идиоти и социопати. По-голямата част от проспериралите (от време Оно) адвокати в областта са завършили ЮЗУ, но нима това не се дължи не толкова на брилянтен ум, колкото на други брилянтни ‘нишки’...
Ок, в заключение на тоя нонсенс - това че двама студенти са се упътили в една посока (един ВУЗ) не означава, че влизат с една Идея за път. Изходът от този (нерад :mrgreen: ) път зависи в много голяма степен не от понятия като традиция, чест, престиж на университета, а от самосъзнанието на самия студент. Или си човек, следващ желанията си, или си отрепка... мятаща се в кръвожадните ръце на държавата. Жестоката истина. Единственият идеализъм нужен някому.
В случая говорим за човек, който не знае какво иска. Без да принасям в защита някакви статистически данни, смея да твърдя, че по-голямата партида учащи в ЮЗУ влизат такива и излизат такива. Единичен пример – опънах и скъсах невъзвратимо количество нервни струни, за да вляза това, което Искам в СУ, а цяла пасмина развейпрах чада влязоха тази година в ЮЗУ безпрепятствено. За какво говорим? Дори да има авторитетни преподаватели, дори да идват професори от УНСС, пред тази публика... ‘що за театър може да има...
Просто ниските стандарти раждат ниски очаквания (и обратното). Or should I say ниЗки…
"Ах, чувствам, че на човек е нужно нещастие или беднота, или болест. Иначе, току-виж, си се забравил..."
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Конкурентната, състезателната среда е вече нещо друго. Определено тя не може да се сравнява такава, каквато е в университети като УНСС и СУ с тази, която е в университети като ЮЗУ, ПУ и т.н. Отново повтарям, че това срещу което аз възразих е каквито и да са твърдения, че в ЮЗУ няма да научиш нищо. Просто са абсурдни!
Аватар
mtrinity
В началото бе словото
Специалност: Китаистика

Мнение от mtrinity »

Силно се съмнявам, че момичето се ориентира много от казаното дотук :lol: Ако някой опише и какво е ВО от първа ръка сигурно поне ще има мат'риал за сравнение.

Колкото до неориентираните, пишещи някаква си специалности студенти - като се записвах за класиранията тези, които обсъждаха поне гласно специалностите си бяха все такива - "Я кажете с матура по БЕЛ какво може да се кандидатства", преписва от непознатото другарче на същото дередже, после евентуално се поинтересува от присъстващите примерно Социални дейности какво представлява. Толкоз', даже някой май викаше "Абе важно е в СУ да ви приемат, после ще се местите".
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”