ECTS кредити
Модератори: Methuselah, thegirl
- koleto
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
- Обратна връзка:
ECTS кредити
Здравейте. Изчетох една статия по въпроса и нищо не разбрах. За какво са тези ECTS кредити по учебните планове??? Защо ни е да мерим "студентското натоварване, необходимо за постигане на целите /резултатите от обучението/на програмата и компетенциите, които трябва да бъдат усвоени"? Трябва да имаш 60 кредита за да минеш годината ли? Да го разбирам ли като количество работа, което се натрупва от отделните курсове и е като минимум за да завършиш годината?
while(!(succeed==try()))
- Morgenrot
- Пишете, о, братя
- Специалност: .
- Курс: четвърти
Re: ECTS кредити
60 или 30; 80 или дори 120.. в зависимост от това колко изисква програмата.koleto написа:Трябва да имаш 60 кредита за да минеш годината ли? Да го разбирам ли като количество работа, което се натрупва от отделните курсове и е като минимум за да завършиш годината?
Иначе да, много правилно го разбираш, точно това е.
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
- DayDream
- От дъжд на вятър
- Специалност: Информатика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
'Убавото на тези кредити - признават ти ги в Европа ( European Credit Transfer and Accumulation System)
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
- koleto
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Завършването на годината не зависи ли от това дали си взимаш изпитите? Имам предвид, че ако ходиш на всички мероприятия взимаш пълния брой кредити. А ако не ходиш, си извършил по-малко работа и съответно получаваш по-малко кредити. Така ли е? Ако е така те стават еквивалент на неизвинените отсъствия в училище.
while(!(succeed==try()))
- morfei
- Форумно зомби
Не е баш така, щото можеш да се запишеш за дадена дисциплина и да взимаш кредити за нея, а фактически да не ги бърка дали ходиш или не. Зависи от преподавателя. Освен това кредитите ти се гледат, когато завършваш дали имаш необходимата бройка, а не за всяка година поотделно. Т.е. можеш една година да си вееш оная работа, а друга да се стегнеш.
Компютърни науки 1 курс
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Първата година взимаш пълния брой кредити при взимане на всички изпити. А от втората година трябва да се записват и определен брой изборни, за да се препокрият кредитите.koleto написа:Завършването на годината не зависи ли от това дали си взимаш изпитите? Имам предвид, че ако ходиш на всички мероприятия взимаш пълния брой кредити. А ако не ходиш, си извършил по-малко работа и съответно получаваш по-малко кредити. Така ли е? Ако е така те стават еквивалент на неизвинените отсъствия в училище.
Не е задължително всяка година да покриваш определен брой кредити, може едната да са по-малко, а другата да си ги допълниш с повече изборни, важното е преди държавния изпит да е покрит минимума.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
Взимаш си изпита - получаваш кредитите.
Не взимаш изпита - не получаваш кредитите.
За да те допуснат до Държавен изпит, трябва да имаш минимум 240 кредита, натрупани от задължителни и изборни дисциплини като 10 от тях получаваш за подготовката си за Държавния изпит (тоест ако не броим Държавния изпит, от четирите години от задължителни и изборни дисциплини трябва да имаш минимум 230 кредита).
В отделните години няма значение по колко кредита правиш, важното е накрая да имаш поне 240.
За да те допуснат до Държавен изпит има и още някои условия, които трябва да удовлетвориш, но това е всичко, свързано с цялостната бройка кредити, която трябва да имаш.
Не взимаш изпита - не получаваш кредитите.
За да те допуснат до Държавен изпит, трябва да имаш минимум 240 кредита, натрупани от задължителни и изборни дисциплини като 10 от тях получаваш за подготовката си за Държавния изпит (тоест ако не броим Държавния изпит, от четирите години от задължителни и изборни дисциплини трябва да имаш минимум 230 кредита).
В отделните години няма значение по колко кредита правиш, важното е накрая да имаш поне 240.
За да те допуснат до Държавен изпит има и още някои условия, които трябва да удовлетвориш, но това е всичко, свързано с цялостната бройка кредити, която трябва да имаш.
Последно промяна от sedrik на 04 Окт 2010, 01:10, променено общо 1 път.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
-
zmeqt
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Мислех да създам нова тема,но попаднах на тази,така че тук ще пиша.Доколкото разбрах,кредити взимаш като си ходиш редовно на лекциите и си взимаш изпитите.Но някакси това не ми звучи конкретно.Няма ли някакво по-точно обяснение или пък формула,по която да се смятат?Имаш ли минимум брой кредити за една година,или е задължително само за държавния изпит да покриеш 240?И още нещо,в няколко теми вилнее слухът,че ако не запишеш спорт,кредитите няма да ти стигнат за магистратура или пък за обучение в чужбина?До колко това е вярно?И преди малко се рових в магистърски програми и гледам там пише необходими кредити 90?Аз ако изкарам бакалавър,трябва да имам най-малко 240,какъв е смисала от тези 90?
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не е вярно това със спортът
Той е двусеместриален, спокойно можеш да го замениш с изборни през тези два семестъра
Тоест за чужбина не знам искат ли го, но не съм чувала да го искат за магистратури и изобщо да е необходим за да завършиш. Казват, че е препоръчително да имаш спорт в дипломата.
Иначе всяка дисциплина носи определен брой кредити - принципно трябва да има къде да провериш коя колко ти носи. Колкото повече часове имаш - толкова повече кредити има по тази дисциплина.
Принципно минимумът кредити за семестъра са ти "съставени" от учебната програма, която имаш. Това, дали ще си вземеш изпита този или следващ семестър не е от значение. Крайният резултат трябва да е еди-колко-си (колегите казват 240) за да можеш да завършиш годината. Така че ти си решаваш колко изборни дисциплини да запишеш, в съответствие на това колко кредита ти дава всяка. Можеш 2 за по-малко кредити, можеш една за повече кредити.
Кредитната система е за да ти ВАЖИ дипломата ИЗВЪН България - това е смисълът. Защо се искат 90 за магистратура, а 240 са ти от обучението - пак питай някой друг, който се занимава с програмата.
Защото се съмнявам тук да имаме отговори на подобни неща. Тази система не сме я мислили ние 
Иначе всяка дисциплина носи определен брой кредити - принципно трябва да има къде да провериш коя колко ти носи. Колкото повече часове имаш - толкова повече кредити има по тази дисциплина.
Принципно минимумът кредити за семестъра са ти "съставени" от учебната програма, която имаш. Това, дали ще си вземеш изпита този или следващ семестър не е от значение. Крайният резултат трябва да е еди-колко-си (колегите казват 240) за да можеш да завършиш годината. Така че ти си решаваш колко изборни дисциплини да запишеш, в съответствие на това колко кредита ти дава всяка. Можеш 2 за по-малко кредити, можеш една за повече кредити.
Кредитната система е за да ти ВАЖИ дипломата ИЗВЪН България - това е смисълът. Защо се искат 90 за магистратура, а 240 са ти от обучението - пак питай някой друг, който се занимава с програмата.

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
-
bubo
- От дъжд на вятър
- Курс: втори
хах 90 ти искат за да завършиш магистратурата. Системата е същата като при бакалавара, прсто са 90 защото са 3 семестъра а не 8 
Мисля, че го казах точно и ясно - за да завършиш ти трябват минимум 240 кредита. Няма никакво значение как тези 240 кредита са разпределени по семестри. Малко по-подробно - няколко поста по-горе.
And now, let us step into the night
-
yoou
- В началото бе словото
- Курс: втори
Аз съм Информатика 2 курс, 2 поток.
При мене пише че трябва да имам минимум един изборен от тези "Задължително избираема дисциплина- мин.брой 1 от следните (Списък 1): Геометрия на движението/ Комплексен анализ/ Компютърна топология/Обща топология/Топология за информатици".
А никъде не ги виждам в суси или http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... index_html
Летния семестър ли са тези предмети?
При мене пише че трябва да имам минимум един изборен от тези "Задължително избираема дисциплина- мин.брой 1 от следните (Списък 1): Геометрия на движението/ Комплексен анализ/ Компютърна топология/Обща топология/Топология за информатици".
А никъде не ги виждам в суси или http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... index_html
Летния семестър ли са тези предмети?
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Между другото провете все пак дали спортът ви носи кредити, защото при мен се оказа, че не носи
Но аз не съм от ФМИ и при мен спортът не е задължителен 

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63