Noctis написа:
Значи пак ти казвам.. много зависи от това дали информацията, която трябва да помниш е важна за теб или не .. Аз лично смятам за ненужна информацията да помня всички имена.. ще помня имената на хората, които ме интересуват.. а не на всички ..
Сигурно не помниш какво си закусвал миналия вторник .. но пък сигурно си спомняш доста по-важни неща за теб .. случили се доста доста по-отдавна

.. паметта е избирателна на подсъзнателно ниво ..ще помниш тези неща, които са важни за теб

.. ако си учил история и това ще кандидатстваш ще помниш доста дълго време факти и събития, чрез които ще си изграждаш цялата картинка

'какво си ял' е обикновено най-неподходящият пример, защото мозъка прецежда нещата, които не са предизвикали емоционална реакция и автоматично отиват в коша. емоционалната реакция е съпроводена с отделяне на хормони, така мозъка я разпознава. ако си ял нещо супер яко може пък и да го запомниш. 'нишка' или нещо такова съществува по-скоро при двигателната или сензорната памет - ако си виждал портокал, знаеш как изглежда и ако си карал колело знаеш как се кара. учиш английски бързо и неволно, защото го чуваш, четеш и т.н. той се промъква в мозъка ти по много усъвършенствания механизъм на сензорната памет. с датите на историците не е същото - поредица от цифри обикновено няма смисъл, докато поредица от буквите на една дума може да се прочете дори когато е разбъркана. това се случва в съзнанието, а подсъзнанието е нещо като маза или килер, там има и неща, за които нищо не подозираме.

съжалявам за дългия пост, фен съм на темата, която започнахте.