Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика
Курс: втори

Re: Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/201

Мнение от muligan-cho »

mishimladenova написа:и с какво ще се занимавате хорица като завършите рф?
И кога ще спрете с подобни въпроси, в които прозира нескопосно прикритото ви мнение, че смятате тая или оная специалност за излишна, безпреспективна, глупава и дори нелепа? ФКНФ е най-големият факултет в тоя университет, ерго и в цялата страна, сигурно не е без хич такъв.
tristanbgbg
В началото бе словото

Мнение от tristanbgbg »

Относно реализацията, мисля че е нито по-малка нито по-голяма от тази на каквато и да е друга специалност - имам предвид - всичко зависи от човека и пазара на труда разбира се; колкото за финансовата криза в Румъния, тя е доста сериозна, но според мен с повече шансове за оправяне отколкото нашата поради простия факт, че те са във временна криза, а ние в перманентна такава.
Иначе, аз сам на мнение, че трябва да се следва нещо, което ти доставя и удоволствие, а реализацията на това зависи много от самия човек.
Прост пример - английска филология завършват много, но не от всички тях стават добри преводачи или преподаватели, а някои просто се насочват към нещо съвсем друго след завършване; от тази гледна точка, висшето образование е допълнителна и различна гледна точка, много зависи колко си се опитал да научиш и си научил реално - ако това е много, няма граници на възможностите за реализация. Защо? Защото винаги ще има необходимост от качествени кадри в езиците, а ние нямаме друг избор освен да сме партньори с единствената засега страна от ЕС, освен Гърция, с която имаме граница, и която за разлика от Гърция, няма негативно отношение към нас.
Що се отнася до мен, аз говоря английски и френски, както и румънски, но последния не много добре. Моето желание е да го говоря отлично просто защото ми харесва и съм сигурен, че и реализация с това ще имам.
Бих посъветвал всеки да си зададе въпроса защо избира дадена специалност - ако отговорът на този въпрос е - ми тук ме приеха, или трябва нещо да се следва, според мен, по-добре човек да се подготви по-добре и да пробва наново това което иска.
Освен това, ако реализацията за вас означава, аз завършвам и те ми предлагат този договор за ето тези пари, опитайте се да си отговорите с коя специалност това е възможно? И освен това, това ли е единственото нещо, което ме интересува? Ако да, какво да направя за да го постигна? Ако не, нека да направя всичко за да мога да стана добър специалист в това което ми харесва.
:)
tristanbgbg
В началото бе словото

Мнение от tristanbgbg »

muligan-cho написа:
mishimladenova написа:и с какво ще се занимавате хорица като завършите рф?
И кога ще спрете с подобни въпроси, в които прозира нескопосно прикритото ви мнение, че смятате тая или оная специалност за излишна, безпреспективна, глупава и дори нелепа? ФКНФ е най-големият факултет в тоя университет, ерго и в цялата страна, сигурно не е без хич такъв.
аз бих завършил и суахили ако ме интересуваше, но не ме интересува:)
всеки завършил рф или каквато и да е друга специалност ще се занимава с каквото си ще, не казвам с каквото може, защото аз може да мога да стана космонафт, но не искам; според мен е важно да правя това което искам и гледам доколкото мога да го правя, ако смятате че сте изцяло зависими от безкрайните смени на законите в БГ или всякакви други нормативни актове, погледнете също и хората в елита на държавата - според мен не са следвали нещо много перспективно да станат част този елит;
това трябва да е ясно от самосебе си;
аз сигурно никога няма да мога да разбера защо икономическите специалности имат по-голям рейтинг от филологическите след като са много по-лесни за следване;
една филология въобще не е нещо лесно каквато и да е тя и както беше казано и някаде по-рано в този форум, това не е специалност която да се прави между другото (не го препоръчвам за която и да е филология) - това обесмисля напълно следването и.
много хора ми се струва, искат да видят в даденото висше образование формулата за печелене на пари тук и веднага, само че всяка такава специалност, ти дава различен ъгъл на преценка на този и на много други въпроси, и тогава, както и с много други неща, стигаме до предпочитанията на всеки човек.
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика

Мнение от muligan-cho »

Е, не бих могъл да се съглася само с това, че икономическите специалности са по-лесни за следване от филологическите или педагогическите и т.н. Най-малкото, че всеки го бива в различни неща. Аз никога не бих могъл да си взема изпита по механика, например (ако учех нещо такова), както и някой механик трудно би могъл да си вземе изпита по общо езикознание, предполагам. Кой в квото го бива.
Sisinel
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Sisinel »

присъединявам се и аз; ще се записвам утре; голям фен съм на румънския език; бих желал да попитам тези които вече са карали часове в тази специалност дали се карат часовете по румънски редовно предвид ниския интерес към специалността; на мен ми е първо желание.
Se alaturesc si eu.Merg sa fac registratie maine.Sunt mare fan de limba romana.Stiu ca acesta specialitate de obicei nu se prefera dar as dori sa intreb cineva care a fost deja de lectie trebuie sa in mod regulat lectiile?Asta este primul meu dorinta..
Предвид факта че чичко гугъл превежда доста зле мисля че това е малко по-добър превод без негова помощ... ...приемам поправки и критики ,но основателни.Май не са много кандидатите за тази специалност ,но времето ще покаже дали бъркам.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

В това отношение не се притеснявай :) Никога няма много хора, които да се записват с желание и да пишат във форума, но по-малко от 15 записани души като че ли не е имало, миналата година бяха дори над 20. Това е съвсем нормална група за една малка филология, че и не само. Но за съжаление по-голямата част са хора, които се записват без желание и не се задържат много. Но самата филология си е напълно сериозна, преподавателите също, а колкото до отношението на преподаването към големината на групата, ще те успокоя - карала съм лекции дори сама. :flower: И не са ме пускали, а са ми преподавали. Ако искате да научите езика, няма какво да ви попречи - това е правилното място. Преподава се страхотно. :salute:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
dv_s
В началото бе словото

Мнение от dv_s »

Приехаме румънска на 1-во класиране-беше ми второ желание и най-вероятно това ще запиша и след второто класиране:))
Sisinel
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Sisinel »

най тъпото е че се записват хора които не продължават но заемат места на желаещи да учат само защото трябва да е вСофийския на всяка цена....
Natalchetooo
В началото бе словото

Мнение от Natalchetooo »

исках да эапиша румънска филология, но не ми стигна една еденица
Аватар
ortx
В началото бе словото

Мнение от ortx »

Здравейте.Честито на приетите.
Някой може ли да ми даде подробна информация къде точно трябва да отида за да се запиша и в какъв ред,първо плащам после попълвам или..за да не се налага да се разкарвам нагоре-надолу.Мерси предварително.
tristanbgbg
В началото бе словото

Мнение от tristanbgbg »

"Se alaturesc si eu.Merg sa fac registratie maine.Sunt mare fan de limba romana.Stiu ca acesta specialitate de obicei nu se prefera dar as dori sa intreb cineva care a fost deja de lectie trebuie sa in mod regulat lectiile?Asta este primul meu dorinta."

аз не съм почнал да уча още в СУ, но ще се опитам да направя някакви корекции тук:
mă alătur şi eu; merg să ma înregistrez mâine; sunt un mare fan al limbii române; îmi dau seama că specialitatea aceasta nu se preferă de obicei, dar aş dori să întreb pe cineva care deja a asistat la nişte lecţii dacă ele sunt în regula şi au loc regulat; asta a fost prima dorinţa mea.
Аватар
Y.a.n.i.t.s.a
В началото бе словото
Специалност: Румънска филология
Курс: първи

Мнение от Y.a.n.i.t.s.a »

ortx написа:Здравейте.Честито на приетите.
Някой може ли да ми даде подробна информация къде точно трябва да отида за да се запиша и в какъв ред,първо плащам после попълвам или..за да не се налага да се разкарвам нагоре-надолу.Мерси предварително.
И аз съм приета Румънска филология :) А по въпроса на ortx - можеш да попълниш документите си и в къщи, първо трябва да отидеш да платиш семестриалната такса, след това отиваш с бележката за извършеното плащане в ИСПАНОЕЗИЧЕН ЦЕНТЪР (където се провежда записването), той се намира в северното крило на ректората, 3 етаж :)
Истинската тъга е тогава,
когато нямаш сили да заплачеш,
въпреки, че всичко е свършило,
просто, защото е било
ПРИКАЗНО И ИСТИНСКО!!! ♥ ♥ ♥

Изображение
Аватар
ortx
В началото бе словото

Мнение от ortx »

Мерси :)
Аватар
Y.a.n.i.t.s.a
В началото бе словото
Специалност: Румънска филология
Курс: първи

Мнение от Y.a.n.i.t.s.a »

ortx написа:Мерси :)
Няма за какво :) М/удругото мен ме приеха на второ класиране Румънска филология, аз я бях писала на 4 - то място, на първо класиране не ми достигнаха 9 стотни, но на второ вече ме приеха :) Надявам се да си допаднем повечето, които ще учим румънски :cards:
Истинската тъга е тогава,
когато нямаш сили да заплачеш,
въпреки, че всичко е свършило,
просто, защото е било
ПРИКАЗНО И ИСТИНСКО!!! ♥ ♥ ♥

Изображение
dv_s
В началото бе словото

Мнение от dv_s »

Y.a.n.i.t.s.a написа:
ortx написа:Мерси :)
Няма за какво :) М/удругото мен ме приеха на второ класиране Румънска филология, аз я бях писала на 4 - то място, на първо класиране не ми достигнаха 9 стотни, но на второ вече ме приеха :) Надявам се да си допаднем повечето, които ще учим румънски :cards:
И аз се надявам.за втора година кандидаствам-като желанията ми бяха между румънска и френска,приехаме румънска:)-така че се надявам ,че ще се съберем повечко хорца:))
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”