Платено обучение?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Kuonyy
- В началото бе словото
Re: Платено обучение?
По този начин искат да задържат интелигентните хора. Най-голямата простотия обаче е, че можеш да работиш толкова години в държавата колкото си учил. Демек работиш 4,5,6,11 години, колкото си учиш и накрая отиваш в чужбина. Всъщност по този начин губят още по-ценни кадри, а и нищо не дължиш. Нож с две остриета..
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Да да думи думи и на хартия тя става за тоалетната само
докато не го видя в действителност на практика не вярвям нито дума от написаното
П.П Платено обучение ще има
П.П Платено обучение ще има
М добреее изчетох цялата тема и пак не разбрах какво представлява това платено обучение?? Това, ако го приемат, как ще ни засегне нас- кандидат-студентите? И кога най-накра ще стане ясно приемат ли го или не |( Нали в крайна сметка тр да се ориентираме...оххх 
- iprodanov
- Пишете, о, братя
- Специалност: КН у ФМИ
- Курс: втори
Няма директно да ви засегне, щото в Университета си има още 4-5к места. Индиректно, обаче, нещата ми изглеждат по друг начин:Bambiii написа:М добреее изчетох цялата тема и пак не разбрах какво представлява това платено обучение?? Това, ако го приемат, как ще ни засегне нас- кандидат-студентите? И кога най-накра ще стане ясно приемат ли го или не |( Нали в крайна сметка тр да се ориентираме...оххх
* Повече студенти -> повече места в специалностите -> по-ниско ниво на обучение.
* Повече студенти (не на държавна поръчка) -> повече пари -> по-добри общежития (примерно).
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
К'во не ти стана ясно плащаш влизаш мн сложно а?Bambiii написа:М добреее изчетох цялата тема и пак не разбрах какво представлява това платено обучение?? Това, ако го приемат, как ще ни засегне нас- кандидат-студентите? И кога най-накра ще стане ясно приемат ли го или не |( Нали в крайна сметка тр да се ориентираме...оххх
- Kuonyy
- В началото бе словото
Плащаш и влизаш, но по досегашната информация това се отнася само за бакалаври и само за хора, които не са приети и останали под чертата в класирането. Например минимален бал 16, а ти имаш 15,76. Можеш да влезеш платено обучение, което струва от 70% до 200% държавна издръжка. Демек скъпи специалности като медицина - от около 6000 до 16000 лева на година.
- Anabel_Rose
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
"Чл. 7. След завършване на обучението си, лицата, обучавани по държавна поръчка се задължават да работят в страната най-малко толкова години, колкото е периода на обучението им. Лицата, които напускат страната с цел работа в чужбина, без да са изпълнили това задължение възстановяват средствата за обучението им по държавната субсидия в пълен размер."
Така....
аз лично не виждам нищо лошо в това : най-малко, защото всеки ще гледа да завърши на време (т.е. няма да си влачи изпити, щото му се живее или поради каквато и да е причина), за да може да не се удължва срока, в който ще работиш за държавата. Освен това, дори и след тези години (4,5 или колкото и да са) да решиш да заминеш за чужбина, ще са излезнали достатъчно нови кадри => ще има достатъчно работна ръка, и то добре подготвена
А сега по темата за платеното обучение: НЯМА ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ОТ ТАЗИ!!!!!
Аз съм с мнението, че СУ е един наистина много добър университет, с традиции и т.н., за разлика от други университети в София и БГ. Та, идеята ми е следната : при положение, че в Нов Български например, си плащаш така или иначе космически суми, за да получиш тапия за вишист, за какво да развалят образованието в СУ. ОК, да, ще има пари за уни-то, ама не е ли малко тъпо????
Още нещо, за какво му е на някой да влиза платено в СУ? Та нали това е ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ??? Наистина не виждам смисъл в цялата тази история. Като искаш да учиш платено - НБУ и си ти
Така....
аз лично не виждам нищо лошо в това : най-малко, защото всеки ще гледа да завърши на време (т.е. няма да си влачи изпити, щото му се живее или поради каквато и да е причина), за да може да не се удължва срока, в който ще работиш за държавата. Освен това, дори и след тези години (4,5 или колкото и да са) да решиш да заминеш за чужбина, ще са излезнали достатъчно нови кадри => ще има достатъчно работна ръка, и то добре подготвена
А сега по темата за платеното обучение: НЯМА ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ОТ ТАЗИ!!!!!
Аз съм с мнението, че СУ е един наистина много добър университет, с традиции и т.н., за разлика от други университети в София и БГ. Та, идеята ми е следната : при положение, че в Нов Български например, си плащаш така или иначе космически суми, за да получиш тапия за вишист, за какво да развалят образованието в СУ. ОК, да, ще има пари за уни-то, ама не е ли малко тъпо????
Още нещо, за какво му е на някой да влиза платено в СУ? Та нали това е ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ??? Наистина не виждам смисъл в цялата тази история. Като искаш да учиш платено - НБУ и си ти
НУПЧЕ, 2 курс
When the mind is strong, there is nothing that can stop you
Ами аз съм пояснила какво не ми е ясноmaina_girl_yee написа:К'во не ти стана ясно плащаш влизаш мн сложно а?Bambiii написа:М добреее изчетох цялата тема и пак не разбрах какво представлява това платено обучение?? Това, ако го приемат, как ще ни засегне нас- кандидат-студентите? И кога най-накра ще стане ясно приемат ли го или не |( Нали в крайна сметка тр да се ориентираме...оххх
- Anabel_Rose
- От дъжд на вятър
просто понякога някои хора се нуждаят от малко повече разяснения, не визирам теб bambiii.
така, до колкото аз разбрах,нас, обикновените к-с, няма да ни засегне, в общи линии се получава нещо от сорта на СУ кани всички мамини дечица, дето иначе не може да ги приеме, защото имат мн ниски оценки, та за това ги кани сега да си платят цялата годишна издръжка по две и с радост ще ги обучава.
така, до колкото аз разбрах,нас, обикновените к-с, няма да ни засегне, в общи линии се получава нещо от сорта на СУ кани всички мамини дечица, дето иначе не може да ги приеме, защото имат мн ниски оценки, та за това ги кани сега да си платят цялата годишна издръжка по две и с радост ще ги обучава.
НУПЧЕ, 2 курс
- The_Vicodin_Timelord
- От дъжд на вятър
В което няма нищо лошо
С пари и баба знае

- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Не е точно така, че няма да ни засегне по никакъв начин. В моето мнение съм написал как може да ни засегне
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... ne#p760367
Компютърни науки I курс
Айде по-кротко с квалификациите ако обичате, защото не всички, които могат да си позволят платеното са мамини детенца, а им се налага да си заработват таксата например, а да не се мотат по дискотеки и прочие студентски забавления. И с "много ниските оценки" също въпросът е спорен. Ако на някой не му достигат 20 стотни и е под чертата защо да не му се даде възможност да си плати и да учи това, което иска. То елитарност не се създава с изкуствени бариери...Виж западните университети за справка. А и ако въведат платено може би през януари няма да има "дървена ваканция" в СУ, понеже разсъждавахте тук за качеството на обучението. ПРЯКО е свързано и с липсата на средства. Представете си един преподавател без заплата каква чудна мотивация ще има за качество на работа.Anabel_Rose написа:просто понякога някои хора се нуждаят от малко повече разяснения, не визирам теб bambiii.
- Anabel_Rose
- От дъжд на вятър
ок, но не смяташ ли, че това е работа на държавата все пак????????
НУПЧЕ, 2 курс
Да, на държавата е работа, предлагам да изчакаме и да я оставим да си я свърши, а не ние да определяме "който иска да плаща - да ходи в НБУ". Може пък държавата да иска да привлече повече средства и в държавните ВУЗ-ове, каквато е и целта на промяната, както подозирам.Anabel_Rose написа:ок, но не смяташ ли, че това е работа на държавата все пак????????
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Ама само не ми е ясно защо е тази завист за това тъй наречено платено обучение.Да ще го има и Да ще влиза всеки който може да си го позволи не че сега не влизат цитирам някой по-горе беше казал "мамини детенца".Ами това точно е мазен злобен коментарец на човек който доста завижда защото на платените така да ги нарека студенти никой не ще посмее да остави да повтарят годината защото кинтите разбираш ли са изключителното необходимо зло.И не само в НБУ където и да е плащаш влизаш и Да пак ще го има защото който си го има пак ще си го има !!!!!
Stay cool
Stay cool