Вегетарианството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Re: Уличните кучета?

Мнение от FightForFreedom »

fak написа:дискусия с тебе не ми се води, щото изписваш двайсе реда, а всъщност не казваш нищо :(
Ще се опитам да бъда по-обективен.
Ям месо, защото смятам, че най-качествената достъпна и лесна за приготвяне и консумация храна, е месото. Ако имах личен готвач, можеше да се замисля дали да не ям само растения, но тъй като нямам време и пари да се занимавам с набавянето на еквивалентите на месото от растителен порядък, то аз ям месо. Да не говорим, че където и да отида в ресторант или на гости, ми сервират месо, а салатите не са ми достатъчни. Не мисли, че не съм опитвал и едното и другото - за да карам без месо, трябва да се ангажирам със създаването и спазването на сложна диета, което би ми изразходвало толкова енергия, колкото не съм предвидил засега да отделям за такива каузи.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: Вегетарианството

Мнение от pora_e_priqtel »

The_Viper написа:
pora_e_priqtel написа: Не ме карайте да се чувствам тъпо заради това, че попадам в една категория с вас!
Айдее... и тоя ще става веги!
Стани веги за да се оттървеш от нашата "категория"! Ставаш веги и си решаваш всичките душевни терзания - тва явно е станало някаква мода вече! :lol: :lol: :lol:
Ама откъде ги вадиш тия изводи не искам и да си помислям. Принципно се сещам за по-приятни начини да се отърва от вашата категория (и тук нямам предвид месоядните), но е леко незаконно, така че живейте. :mrgreen:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Вегетарианството е вредно, не се препоръчва на бременните жени и на подрастващите. На възрастните, които не им дреме, колко ше живеят - може, на тях няма да им е фатално веднага.

Човек не може да замени ценните вещества от месото, колкото и да ни лъжат учените, че има такива заместители. Все едно да наливам вода в колата и да казвам, че тя е по-полезен заместител на бензина, че и хем е екологична, хем по-евтина... а дали колата ше върви?

Месото, яйцата, млечните продукти, хайвера и прочее са необходимото зло, което трябва да ПРИЕМАМЕ. Да, да издишваме въгл. диоксид е вредно за природата, но ако не го правим, ще умрем. Същото е и с яденето на животински продукти.

Да - на продукти, не на самото животно. Ние ядем продукти от животни, което е доста различно от самото животно. Вие като ядете примерно кифтенца, да не би вие да сте заколили свинята, вие да сте правили каймата? Не, нали? Всичко си купувате, съответно - не извършвате жестокост спрямо никого. Какви са тези изблици за хуманност? Хуманността е насочена към хората, защо да сме хуманни към животните?

Ако в гората ви нападне мечка-стръвница, вие молите ли я, да бъде хуманна? Казвате ли и да яде трева, щото с вас ще си вдигне холестерола? Защо в обратния случай да има такива съображения тогава?

В заключение - всички причини да сме вегетарианци издишат като атаката на Миньор в приятелска среща с Интер Милано. Няма нито 1 смислена причина, която да подкрепя лишаването от месо и животински продукти като цяло. Защо изобщо има тема за това? Все едно аз да пусна тема - 'айде да открием Атлантида', без някои да може да сложи доказателства, че я има или пък къде е тя...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

дет има една приказка на Ян Хус - ''O sancta simplicitas! ''
Някои си мислят, че знаят кво става в кланиците и как безболезнено се убива храната им, щото някога по телевизията са чули един път някога във времето да се споменава за хуманно отношение към животните :roll:
агнетата пътуват до кланиците в специални камиони за транспорт на животни, които са така претъпквани, че животните се изпомачкват вътре, някои умират... в кланицата ги връзват за краката и ги провисват на тях с главата надолу.така висящите ужасени същества биват придвижвани към коляча по конвейр. касапина с ножа прерязва гръкляна на едното агне за някакви си секунди, и по конвейра идва другото... Закланото агне не умира веднага, то агонизира в кръвозагуба минута, може и повече...през тва време се гърчи, дави се в кръвта си, мига с очи...
Гледала съм как убиват прасе с удари с чук в главата... вързаха го, и почнаха да го бъхтят по главата, ужасно много пъти, а то надаваше ужасяващи, страшни, вледеняващи крясъци... Гледала съм как закланата преди минути кокошка пърха с криле, въпреки, че няма глава!
да мислиш, че животните не страдат, превръщайки се във храна, е толкова удобна и блажена заблуда...

Pore, мерсим за линка... ама той е щадящ...
гледайте тия:

иначе на тоя филм ревах, ужасена... и като търсех линкчетата пак изтръпнах цялата...

А доколко месото е полезно за човека... :D
чистото месо, може и да е полезно, ама не това, което ядете вие ;)

животните са тъпкани с хормони, за да наддават по-бързо и да стават по-големи... - изпедерастиха ни се мъжете!, бум на раковите болести, увеличение с не-знам-си-колко пъти на инфарктите и инсултите...
друго наръка, че са тъпкани с канцерогенни консерванти, които ги правят на практика вечни - http://www.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4 ... re=related

:) за заключение искам да кажа, че нямам амбицията да ви отучвам да ядете месото :) или да съуждам съвестта ви или некви подобни неща :))

искам просто поне за малко да ви стане гадно, да се почувствате зле ...
la douleur exquise
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз пък ще ви разкажа за това, как убиват дърветата, за да правят книжки:

С абсурдна жестокост, дървосекачите набиват брадви (не са хич хуманни да използват резачки, нееее) - понякога по над 100 удара в 1 (!?) дърво докато го убият, умъртвят... заличат.... елиминират... То страда, защото прекъсването на връзката му с корените, го лишава от вода и минерали. Един вид, все едно го душат, ама не умира за 1мин без кислород, а за половин час и повече... Агонията трае доста дълго, ако питате мен. Болката му остава нечута, невидяна от жестоките очи на секачите, за които това е просто "Работа". Мръсна, долна, варварска работа...

Без необходимите съставки, листата му спират дейност, съответно почват да стават излишни. Падайки на земята, дървото вече е мъртво. Няма фотосинтеза, няма чист кислород, който всяко дърво произвежда. Не, има само отделен диоксид от секача, който се е потрудил бая, за да го убие. Живите организми по дървото, губят своя дом. Катерички, мравки, птици, бръмбари, лишеи и т.н. 1 дърво ако бъде убито, това не е смърт само за него, но и за други хиляди организми, вкл. животински такива.

И на година се изтребват милиони дървеса, за да се правят мебели, хартия, какво ли още не...

Как приемате това, а се гнусите от смъртта на животните, ОТГЛЕЖДАНИ ЗА ДА БЪДАТ УБИТИ И ИЗЯДЕНИ?

Мария, тебе питам, красавице... или вече като веге, трябва да ти казвам - "краставице"?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Айде да се намеся и аз в компетентната ви дискусия.

Вегетарианец е човек, който не яде месо. Аз поначало не съм се замисляла дали трябва да се наричам по този начин, защото изключително не ям месо, това е, защото не ми е вкусно и ми става тежко от него. Така че, Кристо, ето ти една добра причина човек да се числи към групата на вегетарианците. (Според личната ми лекарка това е от кръвната група; тя казва, че не познава човек с моята кръвна група, който да се понася с месото.)

Веган е човекът, който оцелява изключително на растителни продукти и се отказва дори и от мляко, яйца, млечни продукти и т.н. Вегантството е крайна форма на вегетарианство, не бъркайте двете понятия. Ако има някой, който да е застрашен от недохранване и липса на основни групи хранителни вещества, това са веганите.

Благодаря много на Пора и на Мария, че пуснаха линковете с този ужасяващ филм, който аз спрях да гледам още в началото, защото аз нямаше да мога да понеса да го търся. Съжалявам, хора, ако ви обиждам, но за да гледате как друго живо същество страда и изпитва болка, и изпитва ужаса от случващото се с него, и да приемате всичко това като нещо нормално, като нещо незначително и въобще да не ви пука - то вие трябва да сте изключително безсърдечни създания, които повече от всичко са изгубили всякаква човечност.

И в тази връзка ви предлагам да не съдите хората, които дали за постоянно, дали за орпеделен момент на афект са решили да се откажат от месото, повлияни от истините, които този филм показва. Защото тяхната единствена вина е емпатията.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Съжалявам, но просто не се сдържах... :lol:

Изображение

Преди да сте ме нападнали, това мнение е с единствена цел - хумор. Вегетарианството е въпрос на личен избор, който сме длъжни да уважаваме. Това дали е естествено или не е съсвем друга тема, която не засягаме тук.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Spot on, човек .. :lol: :lol: :lol: но си е точно така.. недей въобще да се притесняваш от необосновани нападки 8) :lol:
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Поре, защо раздели темата за вегетарианството от тази за кучетата? Има толкова много общи неща (освен това, че има едни и същи луди хора, които са хем вегетарианци, хем кучезащитници), обединяващи двете теми. Ето, аз като изтоковед се възхищавам на освободеността от предразсъдъци на хората от далекоизточните общества. Я, вижте тази симпатична корейска девойка, какво хубаво чеверме предлага:

http://riprambo13.files.wordpress.com/2 ... g-meat.jpg

Фак, не отваряй този линк!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Има и такива, които обичат кучетата, а и животните въобще, но са яли кучешко. :P Много е вкусно, в интерес на истината.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Домашните любимци, които ние не си помисляме и да ядем, в други общества и култури са деликатеси.

В Перу например ядат морски свинчета, както ние ядем пилешко месо. Във Виетнам ядат кучешко месо по същия начин...

Може да звучи гнусно да хапнеш Шаро или морското свинче, което допреди малко е въртяло колелцето си, но това не ги прави по-различни животни...

А какво да кажем за народите, които ядат коне...

За мен, това да казваме, че една храна не е за ядене, е повече мода и каприз, отколкото здрав разум. Сега очаквам пиенето на кръв да стане модно, и всички да почнат да го защитават.... Луд свят, луди хора...
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

И ние на Запад имаме с какво да се похвалим. Аз много обичам еленска кавърма. Айде, някой път да направим форумна среща в ресторант "Ловен парк" (намира се в гората, след завоя на 94 към Дианабад). Ще поканим и Фак, да ни гледа как ручаме еленчета и сърнички и да й текат лигите, докато си рови в салатата... :reindeer:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Ако така ще се почувстваш голяма работа, може и да го направим. Да свършим едно благородно дело. Фак, ще се жертваш ли?

Колкото до кучешкото - може и да е вкусно, ама малко се съмнявам, че е от най-полезните меса. Кучето все пак е хищник. А това на снимката изглежда като карамелизирано :shock:
А мацката вАжи.
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

fak написа: ...искам просто поне за малко да ви стане гадно, да се почувствате зле ...
Да кажа ли от кое ми става гадно? Непрекъснато страдат и умират хора и страданието, което дори само един човек може да осмисли чрез психиката си, за която се хващате, е несъизмеримо повече от това на огромна маса прасета! Жалите не когото трябва! Хората са тези със силно развита психика, за които думата "страдание" има наистина дълбок и пространен смисъл. Вегетарианската философия опростява нещата до "не наранявай" като всеобщ принцип на доброто. По-развитите философии дават отговор на въпроса кога е допустимо да нараниш и кога не. Изхранването на човечеството си струва страданието и смъртта на някои животни. Ако махнем животните от сметките си и ги "оставим на мира", то 1) много от животните, които ядем, няма да се раждат изобщо - няма да съществуват! и 2) ние няма да съществуваме в тази си бройка, защото как ви хрумва, че ще се справим с изхранването си без да ядем месо?!? Как? Някой вегетариански философ някога замислял ли се е колко хора трябва да умрат от глад, ако наистина премахнем месото от менюто си? Или срещу неразбиране и слепота да го кажа така: НЯМА ДОСТАТЪЧНО ХРАНА, ЯДЕМ КАКВОТО ИМА!
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

вечен студент написа:И ние на Запад имаме с какво да се похвалим. Аз много обичам еленска кавърма. Айде, някой път да направим форумна среща в ресторант "Ловен парк" (намира се в гората, след завоя на 94 към Дианабад). Ще поканим и Фак, да ни гледа как ручаме еленчета и сърнички и да й текат лигите, докато си рови в салатата... :reindeer:

Колко върви еленското ? Сериозно.

Аз много обичам месо от диво прасе, но еленско не съм пробвал.

The names of the future are stamping of impatience.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”