[КСК 2010] Философия
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- bqrqncheto
- В началото бе словото
- Специалност: Философия
- Курс: четвърти
Re: [КСК 2010] Философия
Възможно е да сме мразени и нежелани,но все пак много изследвания в последно време показват друго, а именно,че философите стават все по желани.Но за да си желан философ преди това според мен ти самия трябва да желаеш да си философ,защото без лична мотивация и желание няма как да стане.
- Tsvetelinna
- В началото бе словото
bqrqncheto, ако имаш под ръка подобни изследвания/статистики или каквато и да е другa информация, свидетелстваща за работодатели в различни обществени области в България, които търсят философи за служители, моля те - дай да видя, защото това ще бъде мощно оръжие срещу някои мои роднини, които са твърдо против това аз да уча философия и чиято основна теза е, че след като завърша няма да мога да си намеря работа. Не че планът ми е да си намеря работа доживот след като завърша... , но някои хора упорито отказват дори да приемат възгледи, простиращи се отвъд собствените им. Жалко, но факт. 
As soon as you're born you start dying
- infinity*
- От дъжд на вятър
- Специалност: Философия
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Аз също съм била на изпита по български (защото още от 10ти клас искам да влезна психология) и цяла година съм ходила на уроци, за да изуча този обемен материал и ще ти кажа нещо, което ми каза госпожата - "Никога дори не можем да предположим какво е имал предвид авторът, пишейки даденото произведение. Той ни е дал просто база за разсъждения и според времето, в което живеем ние интерпретираме по различен начин идеите му"вечен студент написа:
Значи, горките деца, дето кандидатстват с изпит по БЕЛ, са изчели n броя литературни анализи, в които подробно се обяснява, какво е имал предвид авторът..
I'm Fire Red ... I'm in Your Head!

- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Мдаа... и аз искам да ги видя, защото според мен те съществуват единствено във въображението на 2-3 преподаватели, на които няма да им казвам имената (макар че не са от моята катедра).Tsvetelinna написа:bqrqncheto, ако имаш под ръка подобни изследвания/статистики или каквато и да е другa информация, свидетелстваща за работодатели в различни обществени области в България, които търсят философи за служители, моля те - дай да видя...
Иначе, един от най-богатите хора в държавата е завършил философия - Ахмед Доган!
Що бе? Кажи им, че ще ковеш научна кариера... ако до тогава бат Бойко не ни закрие, защото нашият научен продукт не води до незабавни приходи в хазната. Аз вече се чувствам като "престъпник" за това, че вземам пари от държавата за философски изследвания.Tsvetelinna написа:...някои мои роднини, които са твърдо против това аз да уча философия и чиято основна теза е, че след като завърша няма да мога да си намеря работа.
Май трябва да спра да пиша в тази тема, защото ще демотивирам кандидатите и току-виж никой не се записал философия тази година.
- Tsvetelinna
- В началото бе словото
Хаха...
Според мен от този пост могат да бъдат демотивирани само онези, които нямат нито истинско желание да учат философия, нито порив за промяна на нещата и чувство за отговорност към тях. Както и да е, факт е, че дори и да изляза с това оправдание за научната кариера, роднините няма да ме погледнат с по-различни очи, защото са свикнали да гледат на живота със строгостта на прагматизма и капитализма. А те изключват всякакви си там глупави желания за себеопознаване, себеанализ и себеусъвършенстване, и след това слабоплатена научна дейност.
Но мен тези неща не ме касаят за евентуално следващите 5 години... Силно се надявам да вляза...
:]
Според мен от този пост могат да бъдат демотивирани само онези, които нямат нито истинско желание да учат философия, нито порив за промяна на нещата и чувство за отговорност към тях. Както и да е, факт е, че дори и да изляза с това оправдание за научната кариера, роднините няма да ме погледнат с по-различни очи, защото са свикнали да гледат на живота със строгостта на прагматизма и капитализма. А те изключват всякакви си там глупави желания за себеопознаване, себеанализ и себеусъвършенстване, и след това слабоплатена научна дейност.
Но мен тези неща не ме касаят за евентуално следващите 5 години... Силно се надявам да вляза...
:]
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Това е целта ми!Tsvetelinna написа:Според мен от този пост могат да бъдат демотивирани само онези, които нямат нито истинско желание да учат философия...
Това е проблем, с който са се сблъсквали и продължават да се сблъскват всички студенти от специалност Философия. Никой родител не мечтае детето му да стане философ. Аз не искам да насърчавам никого, да се записва в моята специалност, защото не бих искал да нося вина, ако някой не си намери работа, след като завърши, но ако твърдо си решила да учиш философия, приеми проблема с родителите, като един вид Посвещение в изпълнения с различни колизии живот на философите.Tsvetelinna написа:...факт е, че дори и да изляза с това оправдание за научната кариера, роднините няма да ме погледнат с по-различни очи, защото са свикнали да гледат на живота със строгостта на прагматизма и капитализма. А те изключват всякакви си там глупави желания за себеопознаване, себеанализ и себеусъвършенстване, и след това слабоплатена научна дейност.
---------------------------
* Ейййй, по мое време, като карах бакалавърския курс (1999-2003), имаше в нашата специалност един прочут столичен хипар - Пешо Вятъра, който често можеше да бъде видян да танцува бос по Софийските улици. Никой не знаеше, кой курс е Вятъра, но е ходил на изпити с всички възможни курсове, включително и с нашия (явно имаше много поправки). Наскоро чух, че е тръгнал пеша към Индия, но по пътя се залюбил с някаква туркиня и останал в Турция... или май беше афганистанка... не помня... при него всичко е възможно!
- Tsvetelinna
- В началото бе словото
Да, разбира се, че ще се наложи да приемат факта, че няма да се откажа от идеализма си, абстрактните си виждания за нещата и още по-малко от философията, но това не им пречи да продължават да се опитват да ми въздействат. Все едно... Но е кофти, защото не желая да ми натякват цял живот, че съм направила неправилен (според критериите им) житейски избор. 
P.S Да живее Пешо Вятъра!
The free-spirited philosopher. 
P.S Да живее Пешо Вятъра!
-
clodhen
- В началото бе словото
- Специалност: Изкуствознание
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Пълен абсурд е да те ограничават в избора на специалност!
От подобни родителски прояви на загриженост страдат много мои бивши съученици.
От подобни родителски прояви на загриженост страдат много мои бивши съученици.
по-скоро болни амбиции според мен 
- Morgenrot
- Пишете, о, братя
- Специалност: .
Имате оценки 
ПП: Някой знае ли дали за специалност Философия има разделение - влизане с изпит по философия и влизане с изпит по останалите предмети (езици, история, география..),
или всички си влизат според успеха, който са изкарали, както е в МО например?
ПП: Някой знае ли дали за специалност Философия има разделение - влизане с изпит по философия и влизане с изпит по останалите предмети (езици, история, география..),
или всички си влизат според успеха, който са изкарали, както е в МО например?
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
В СУ няма квоти, ако това питаш. Като при МО е. Всъщност за всички специалности е така.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Явно разполагаш с информация, която е недостъпна за мен.
Обясни с едно ЛС...
Обясни с едно ЛС...
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
- Morgenrot
- Пишете, о, братя
- Специалност: .
По социология има разделение, не знам дали мога да го нарека квоти (за мен квоти е мъже/жени), но може и така да се казва.svetlio.varna написа:В СУ няма квоти, ако това питаш. Като при МО е. Всъщност за всички специалности е така.
50% от приема е с изпит по философия, другите 50% влизат с изпит по чужд език.
Затова попитах
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,