[КСК 2010] Философия

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
bqrqncheto
В началото бе словото
Специалност: Философия
Курс: четвърти

Re: [КСК 2010] Философия

Мнение от bqrqncheto »

Възможно е да сме мразени и нежелани,но все пак много изследвания в последно време показват друго, а именно,че философите стават все по желани.Но за да си желан философ преди това според мен ти самия трябва да желаеш да си философ,защото без лична мотивация и желание няма как да стане.
Аватар
Tsvetelinna
В началото бе словото

Мнение от Tsvetelinna »

bqrqncheto, ако имаш под ръка подобни изследвания/статистики или каквато и да е другa информация, свидетелстваща за работодатели в различни обществени области в България, които търсят философи за служители, моля те - дай да видя, защото това ще бъде мощно оръжие срещу някои мои роднини, които са твърдо против това аз да уча философия и чиято основна теза е, че след като завърша няма да мога да си намеря работа. Не че планът ми е да си намеря работа доживот след като завърша... , но някои хора упорито отказват дори да приемат възгледи, простиращи се отвъд собствените им. Жалко, но факт. :D
As soon as you're born you start dying
Аватар
infinity*
От дъжд на вятър
Специалност: Философия
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от infinity* »

вечен студент написа:
Значи, горките деца, дето кандидатстват с изпит по БЕЛ, са изчели n броя литературни анализи, в които подробно се обяснява, какво е имал предвид авторът..
Аз също съм била на изпита по български (защото още от 10ти клас искам да влезна психология) и цяла година съм ходила на уроци, за да изуча този обемен материал и ще ти кажа нещо, което ми каза госпожата - "Никога дори не можем да предположим какво е имал предвид авторът, пишейки даденото произведение. Той ни е дал просто база за разсъждения и според времето, в което живеем ние интерпретираме по различен начин идеите му" ;) А относно това дали ще влезна журналистика много зависи от оценката, която ще имам, но философията в никакъв случай не е резервен вариант!
I'm Fire Red ... I'm in Your Head!
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Tsvetelinna написа:bqrqncheto, ако имаш под ръка подобни изследвания/статистики или каквато и да е другa информация, свидетелстваща за работодатели в различни обществени области в България, които търсят философи за служители, моля те - дай да видя...
Мдаа... и аз искам да ги видя, защото според мен те съществуват единствено във въображението на 2-3 преподаватели, на които няма да им казвам имената (макар че не са от моята катедра).

Иначе, един от най-богатите хора в държавата е завършил философия - Ахмед Доган! :lol: Той също е мразен, но не защото е философ, а по далеч по-обективни причини! :lol: Имали сме и президент философ - Желю Желев (вие едва ли го помните).
Tsvetelinna написа:...някои мои роднини, които са твърдо против това аз да уча философия и чиято основна теза е, че след като завърша няма да мога да си намеря работа.
Що бе? Кажи им, че ще ковеш научна кариера... ако до тогава бат Бойко не ни закрие, защото нашият научен продукт не води до незабавни приходи в хазната. Аз вече се чувствам като "престъпник" за това, че вземам пари от държавата за философски изследвания. :( Както каза едно момченце от този форум - "икономисти и юристи са нужни на таз' държава". Нищо чудно, че и нашият Университет се е хванал да произвежда юристи на конвейр... все едно, че произвежда обувки. :lol:

Май трябва да спра да пиша в тази тема, защото ще демотивирам кандидатите и току-виж никой не се записал философия тази година. :wink:
Аватар
Tsvetelinna
В началото бе словото

Мнение от Tsvetelinna »

Хаха...
Според мен от този пост могат да бъдат демотивирани само онези, които нямат нито истинско желание да учат философия, нито порив за промяна на нещата и чувство за отговорност към тях. Както и да е, факт е, че дори и да изляза с това оправдание за научната кариера, роднините няма да ме погледнат с по-различни очи, защото са свикнали да гледат на живота със строгостта на прагматизма и капитализма. А те изключват всякакви си там глупави желания за себеопознаване, себеанализ и себеусъвършенстване, и след това слабоплатена научна дейност. :D
Но мен тези неща не ме касаят за евентуално следващите 5 години... Силно се надявам да вляза...
:]
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Tsvetelinna написа:Според мен от този пост могат да бъдат демотивирани само онези, които нямат нито истинско желание да учат философия...
Това е целта ми! :twisted:
Tsvetelinna написа:...факт е, че дори и да изляза с това оправдание за научната кариера, роднините няма да ме погледнат с по-различни очи, защото са свикнали да гледат на живота със строгостта на прагматизма и капитализма. А те изключват всякакви си там глупави желания за себеопознаване, себеанализ и себеусъвършенстване, и след това слабоплатена научна дейност.
Това е проблем, с който са се сблъсквали и продължават да се сблъскват всички студенти от специалност Философия. Никой родител не мечтае детето му да стане философ. Аз не искам да насърчавам никого, да се записва в моята специалност, защото не бих искал да нося вина, ако някой не си намери работа, след като завърши, но ако твърдо си решила да учиш философия, приеми проблема с родителите, като един вид Посвещение в изпълнения с различни колизии живот на философите. :lol: А те (родителите ти) рано или късно ще свикнат. Все пак Философията в СУ е специалност с отлична акредитация, а не някаква хипарска комуна*.

---------------------------
* Ейййй, по мое време, като карах бакалавърския курс (1999-2003), имаше в нашата специалност един прочут столичен хипар - Пешо Вятъра, който често можеше да бъде видян да танцува бос по Софийските улици. Никой не знаеше, кой курс е Вятъра, но е ходил на изпити с всички възможни курсове, включително и с нашия (явно имаше много поправки). Наскоро чух, че е тръгнал пеша към Индия, но по пътя се залюбил с някаква туркиня и останал в Турция... или май беше афганистанка... не помня... при него всичко е възможно!
Аватар
Tsvetelinna
В началото бе словото

Мнение от Tsvetelinna »

Да, разбира се, че ще се наложи да приемат факта, че няма да се откажа от идеализма си, абстрактните си виждания за нещата и още по-малко от философията, но това не им пречи да продължават да се опитват да ми въздействат. Все едно... Но е кофти, защото не желая да ми натякват цял живот, че съм направила неправилен (според критериите им) житейски избор. :(

P.S Да живее Пешо Вятъра! :scratch: The free-spirited philosopher. :D
clodhen
В началото бе словото
Специалност: Изкуствознание
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от clodhen »

Пълен абсурд е да те ограничават в избора на специалност!
От подобни родителски прояви на загриженост страдат много мои бивши съученици.
Аватар
Lacey
В началото бе словото

Мнение от Lacey »

по-скоро болни амбиции според мен :lol:
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .

Мнение от Morgenrot »

Имате оценки :bounce:

ПП: Някой знае ли дали за специалност Философия има разделение - влизане с изпит по философия и влизане с изпит по останалите предмети (езици, история, география..),
или всички си влизат според успеха, който са изкарали, както е в МО например?
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

В СУ няма квоти, ако това питаш. Като при МО е. Всъщност за всички специалности е така.
Facebook
Изображение
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Не за всички. :P
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

За всички.
Facebook
Изображение
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Явно разполагаш с информация, която е недостъпна за мен. :mrgreen:
Обясни с едно ЛС... :)
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .

Мнение от Morgenrot »

svetlio.varna написа:В СУ няма квоти, ако това питаш. Като при МО е. Всъщност за всички специалности е така.
По социология има разделение, не знам дали мога да го нарека квоти (за мен квоти е мъже/жени), но може и така да се казва.
50% от приема е с изпит по философия, другите 50% влизат с изпит по чужд език.
Затова попитах :)
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”