Аз избрах афоризма на Витгенщайн и наистина написах едно доста обширно философско есе. Езикът, който едновременно ни обединява и разграничва, големите възможности, които ни предоставя владеенето на няколко езика. Делението на хората по различни групи. Ползвала съм идеите на Бейкън (идолите, които ни пречат към познанието), Сартр(Екзистенциализма, Свободата, Адът - Това са Другите, Съществуването предхожда същността), Лок (Опита, Сетивата, tabula rasa), Мартин Хайдегер (Масовия Човек - Das Man), Платон (Душа и Тяло, Мита за Пещерата), не толкова подробно - Кант, Ерих Фром. Споменавам и за Библейския мит за Вавилонавата кула (според Библията така Бог създава различните народи и езици). Езикът, който разширява нашия светоглед, дава ни идентичност. Основнта ми идея са безбройните пречки, които ни отклоняват от познанието, да се опитаме да запазим своята индивидуалност и огромната полза на езика, който разширява границите на нашето познание за света. На матурата по философия имам 6.00, реших да опитам и със изпита, много се надявам да им е харесало това, което съм писала

Успех на всички, явили се по философия