[КСК 2010] Философия

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Tsvetelinna
В началото бе словото

Re: [КСК 2010] Философия

Мнение от Tsvetelinna »

bqrqncheto написа:Вие сте изкарали угромен успоех с Витгенщайн,защото можеше да ви закопаят с нещо много по гадно от ЛФТ като например "Моите положения се изясняват с това, че този, който ме е разбрал, накрая ги разпознава като безсмислени, ако се е издигнал чрез тях - върху тях - над тях. (Той, така да се каже, трябва да блъсне стълбата, след като се е изкачил по нея.)" и още други подобни "дивотии".
Наистина, поне афоризмът е известен и сравнително лесен спрямо други, но все пак си е Витгенщайн и трябва да се разглежда в контекста на целия ЛФТ, пък аз не бих се наела, защото не претендирам, че съм го разбрала, въпреки че съм го чела. Ако бях писала по него нямаше да оправдая собствените си очаквания... Добре, че я има и възможността с есето. Там винаги собствената интерпретация може да ти дойде на помощ, ако зациклиш. :D
bqrqncheto написа: повярвайте ми ако влезете философия,било тук,било някъде другаде,и ако наистина го искате няма да съжалявате,но само едно ще ви кажа като съвет нещо което съм го чула от един режисьор също завършил философия:"Ако искате специалност която ви дава професия веднага щом завършите значи не тук е вашето място,но ако искате да се усъвършенствате и да откриете себе си и своето призвание,то философията е точно за вас."
Дааа,предимно заради това искам да уча Философия.
As soon as you're born you start dying
Аватар
bqrqncheto
В началото бе словото
Специалност: Философия
Курс: четвърти

Мнение от bqrqncheto »

Това е много добре,защото познавам много хора които случайто са попаднали в специалноста и после са се отказвали (разбира се има и случайно попаднали в философия,защото другаде не са ги приели,но с времето заобичаха специалноста)(хора всякакви).Важното е да я обичаш и учиш с любов защото тогва ще ти доставя удоволствие и наслада и няма да ти е трудно да се справяш,и най-важното е,че учейки философия ти не само откриваш себе си и своето призвание,ти ще успееш да се научиш да се справяш със всичко и както казва един мой доцент:"Философите са желани като специалисти,защото те винаги са готови да разрешат всеки един въпрос без да се отказват каквото и да им струва това."

Няма нужда да цитираш мнението над теб, особено когато е дълго 50 реда. Нека форумът радва и окото :)
svetlio.varna
Аватар
Lacey
В началото бе словото

Мнение от Lacey »

според мен каквато и специалност да запишеш все трябва да ти е интересна точно за да я учиш с любов и желание :) не просто да запишеш 1000 специалности и която стане тази и после само да се оплакваш колко е тъпо ... по тоя начин прецакваш някой който е искал много повече да влезе тази специалност отколкото ти ... нооооооо както знаем има всякакви човешки същества така че вече нищо не може да ме учуди :lol:
Аватар
bqrqncheto
В началото бе словото

Мнение от bqrqncheto »

Тук си много права,когато кандидатствах имаше хора които пишеха по 15-20 специалности само и само да ги приемат и така наистина заемаха мястото на тези които наистина знаеха какво искат да учат.Но да не се отплесваме много от темата все пак говорим за философията.Ти философия ли искаш или някоия друга специалност от ФФ.? :)
Аватар
Lacey
В началото бе словото

Мнение от Lacey »

потретвам се вече, че съм се запътила към социологията :) иначе и социални дейности също бих учила, но социологията е по-добрият вариант :)
Аватар
bqrqncheto
В началото бе словото

Мнение от bqrqncheto »

Извинявай,нещо не съм в кондиция днес.Успех ти желая с класиранията и дано се похвалиш на 1во класиране,че си студентка. :)
Аватар
Lacey
В началото бе словото

Мнение от Lacey »

Благодаря :) много ще се радвам :)))
Аватар
infinity*
От дъжд на вятър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от infinity* »

Аз избрах афоризма на Витгенщайн и наистина написах едно доста обширно философско есе. Езикът, който едновременно ни обединява и разграничва, големите възможности, които ни предоставя владеенето на няколко езика. Делението на хората по различни групи. Ползвала съм идеите на Бейкън (идолите, които ни пречат към познанието), Сартр(Екзистенциализма, Свободата, Адът - Това са Другите, Съществуването предхожда същността), Лок (Опита, Сетивата, tabula rasa), Мартин Хайдегер (Масовия Човек - Das Man), Платон (Душа и Тяло, Мита за Пещерата), не толкова подробно - Кант, Ерих Фром. Споменавам и за Библейския мит за Вавилонавата кула (според Библията така Бог създава различните народи и езици). Езикът, който разширява нашия светоглед, дава ни идентичност. Основнта ми идея са безбройните пречки, които ни отклоняват от познанието, да се опитаме да запазим своята индивидуалност и огромната полза на езика, който разширява границите на нашето познание за света. На матурата по философия имам 6.00, реших да опитам и със изпита, много се надявам да им е харесало това, което съм писала :) Успех на всички, явили се по философия :)
I'm Fire Red ... I'm in Your Head!
Изображение
Аватар
Lacey
В началото бе словото

Мнение от Lacey »

ехааааа ти си включила всичко бе :Д интересно :) дано и на изпита ти върви така както и на матурата :)
Аватар
infinity*
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от infinity* »

Lacey написа:ехааааа ти си включила всичко бе :Д интересно :) дано и на изпита ти върви така както и на матурата :)
Мерси, желая и на теб многоо успех :) Супер ще е догодина да бъдем колежки (като първо желание съм писала жуналистика, а после философия, но искам да уча и двете поравно :D)
Изображение
Аватар
Tsvetelinna
В началото бе словото

Мнение от Tsvetelinna »

:roll: Изглежда доста си се постарала. :) Успех и от мен!
As soon as you're born you start dying
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Лошо, лошо, лошо... Основната цел на Витгенщайн в "Трактата" е да покаже границите на изразяване на мислите в логиката на езика. За Витгенщайн границите на езика съвпадат с границите на действителността (и спред мен греши). Трябваше да се концентрирате върху изречението като образ на действителността (виж. "Логико-философски трактат", 4.01).
infinity* написа:Аз избрах афоризма на Витгенщайн и наистина написах едно доста обширно философско есе. Езикът, който едновременно ни обединява и разграничва, големите възможности, които ни предоставя владеенето на няколко езика...
Витгенщайн НЕ се интересува от това, а от логическата граматика на езика, която му позволява да отразява фактите на опита. Връзката език-факти-логика: това е бил топикът на темата.

Ама, нищо! Не бойте се! На проверяващите им е ясно, че няма как да сте експерти по Витгенщайн. Те и завършващите бакалавърския курс по философия не са. И аз не съм... Аз по скоро се чудя, на кой му е дошло на ума, да затормозява девствените ви съзнания с Витгенщайн?! Той се изучава чак в 4-ти курс. :)
Аватар
infinity*
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от infinity* »

Целта ми не е била да разкрия точно какво е имал предвид Витгенщайн, а да покажа на проверяващите как виждам поставения проблем през призмата на моя светоглед, как интерпретирам темата като кандидат студентка :) Все пак пишем философско есе, едва ли толкова ще държат да познаваме открай докрай биографията и идеите на дадения философ. :rr:
Последно промяна от infinity* на 13 Юли 2010, 21:38, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .

Мнение от Morgenrot »

infinity* написа:Все пак пишем философско есе
Абе есе, есе.. ама философско. :king:
Имало си е свободна тема, по която е можело да се пише обширно.
Имало го е и конкретно зададеният афоризъм на Витгенщайн.
Поне аз така разбирам наличието на двете теми.
Но не смятам, че някой ще те санкционира, дори напротив - мисля, че ще бъдеш много добре оценена.
Успех с класирането :salute:
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

infinity* написа:Целта ми не е била да разкрия точно какво е имал предвид Витгенщайн, а да покажа на проверяващите как виждам поставения проблем през призмата на моя светоглед...
Ахааа, видяхте ли сега! Значи, горките деца, дето кандидатстват с изпит по БЕЛ, са изчели n броя литературни анализи, в които подробно се обяснява, какво е имал предвид авторът (и в момента се вайкат в темата за изпита по БЕЛ, че не са знаели, какво е мислел Дебелянов за "просветлението"), а за явяващите се с философия е важен само собственият им светоглед... :lol:

Спокойно, шегувам се!

А конкретно на девойката Инфинити пожелавам да влезе Журналистика! Нали все пак това е първото й желание...
bqrqncheto написа:"Философите са желани като специалисти,защото те винаги са готови да разрешат всеки един въпрос без да се отказват каквото и да им струва това."
Още преди 100 години Николай Бердяев е обяснил достатъчно ясно, защо ние философите винаги и навсякъде сме мразени и нежелани. :lol:

:mrgreen:
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”