[КСК 2010] Български език и литература vol.2

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Мрачен Ентусиазъм
В началото бе словото

Re: [КСК 2010] Бълграски език и литература

Мнение от Мрачен Ентусиазъм »

Аз пък съм сигурен , че ще се падне Ботев , Вазов , Алеко , Славейков , Яворов , Елин Пелин , Дебелянов , Смирненски , Далчев , Йовков , Вапцаров , Талев или Димов...познах ли?
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

що не спите, бе?
la douleur exquise
SunnySummer
От дъжд на вятър

Мнение от SunnySummer »

Дано се падне Талев,Яворов,Димов,Вапцаров,Далчев,Ботев,Славейков или Алеко. :bounce: Накрая ще е най-необсъжданото :lol:
Международни отношения, I курс

http://www.youtube.com/watch?v=mAXyrI2i2W4

'Cause there's nothing like your smile made of sun...
In a world full of strangers you're the one I know.
faneto
В началото бе словото
Специалност: културология
Курс: първи

Re: [КСК 2010] Български език и литература

Мнение от faneto »

Не знам за вас,но аз не съм сигурна какво искам,защото за предварителния знаех само Гео и Далчев, и Гео ме изненада,нооо в СУ не оцениха моите усилия да напиша 13 страници и ми лепнаха 4,13.Та сега вече ми е все едно.И все пак ще се радвам да един Славейков.

P.S.Някой в 292 стая в Ректората???
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

mina_k написа:ще си позволя да коментирам,макар че преди предварителния бях доста по-активна :wink: -аз така и не разбрах славейков,мисля,че не съм единствена,тъй че спокойно.винаги съм обичала литературата и съм се стремяла да вниквам в творчеството на всички автори,но жреца войн просто не го разбрах.какво да направя като не съм от елитарните читатели 8)

иначе...за залаганията-вече казах вазов и въобще проза!
сетих се да ви питам-може ли да се излезе малко след началото на изпита,без да се чака един час.досега не съм си го помисляла,но ако се падне славейков на цитати не искам да се излагам.по-добре нищо,отлоколкото глупости!
Славейков ми е любимец :flower: Не се отказвай, ако се падне той! :)
Ето някоко реда, дано ти бъдат от полза, ако все пак се падне Славейков :) Обикновенопроблемът за елитарната поезия се разглежда чрез една съпоставка между Славейков и Вазов.

Славейков трансформира познатия от творчеството на Вазов модел на отношение между поета и обществото. Славейков утвърждава ново отношение към образа на твореца.

За да се стигне до твореца обаче, най-напред трябва да се премине през словото, което (според известния евангелски израз) стои в началото на съществуването. В тази връзка логосът (словото) може да бъде разбиран като "материал", от който се творят светове.

Творецът е оръдие на словото и следователно също създава битие за разлика от възрожденската творческа личност, която само пресътворява света, макар и пречупвайки го през призмата на своето съзнание. При Славейков човекът става творец, именно когато са научи не просто да описва, но и да сътворява света, когато започне да създава своя съдба.

При Вазов творецът е певец на народа, неговата задача е да отразява обективната действителност, да възпява падналите за свободата, да се грижи за чистотата на родната реч, да възпее величествената природа, да изплаче народната мъка (справка - "Новонагласената гусла" от стихосбирката "Пряпорец и гусла" - тук поетът загърбва любовната лирика и заявява, че "ази ще пея песни свободни").

При Славейков е точно обратното. Той не отразява обективната действителност, а създава един нов свят, в който централно място заема самото изкуство. Народът, всекидневните борби вече не са ценност. Затова и творецът е сам, народът е представен като маса, тълпа. Основни качества на тълпата са, че тя не понася възвишеното и не допуска никой да се издигне над нея. Отнощението към тях е нееднозначно – творецът ту ги цени, ту ги презира, ту се дистанцира с безразличие, без да търси конкретност на образите. Тълпата го интересува само като страна в опозицията личност - маса.

В "Микел Анжело" творецът е се сблъсква с традиционната представа за необходима ангажираност на творческата личност с всекидневните борби, която е дълбоко вкоренена в поетовото съзнание, поражда и тук драматичен сблъсък на традиция и модерност. За да твори, героят се нуждае от самоизолация, но щом се изолира, се чувства предател и затова се самоосъжда ("Художника - отстъпник от живота! / Защо живей, към що се той стреми?").

Единственият възможен изход за този творец и духовен аристократ обаче е самотата. Ако се намеси в житейските борби, това би означавало да отстъпи от божествената си мисия да проправя нови пътеки на човешкия дух. Щом божествената промисъл е пожелала да го направи творец, той вече е предначертал неговия път в в битието и творецът няма право да се отклонява от него.

Идеята за творчеството като велика и универсална цел на живота се появява за пръв път в нашата литература. Славейков смята, че талантът може да се обезсмърти чрез творчеството, защото в него са вложени безсмъртни идеи. Чрез него той побеждава времето и преминава в бъдещето, в идеалната другост на битието („Идеята на времето пренес / ти в вечността – Мойсее, гоовори!”

Toва е от книгата на Е. Първанова / Вл. Атанасов "Разработени теми за кандидатстудентския изпит по български език и литература"

Извинявам се, ако има технически грешки при набирането, но ме мързи да проверявам :D
Дано съм бил полезен! Успех утре на изпита! :)

:!: :!: :!: :idea: :idea: :idea: :arrow: http://kandidatstudentski-temi.hit.bg/b ... ratura.doc
Това също може да ви бъде от полза, не само за Славейков.
Facebook
Изображение
winxy
В началото бе словото

Мнение от winxy »

Аз залагам на Вапцаров, Вазов (с Епопеята) или може би Далчев. :)
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от mina_k »

наистина благодаря !!! :D
дано обаче не си пророкувал сравнение на цитати между вазов и славейков! 8)като се замисля вече е даван с ботев,тъй че наистина е вероятен народният поет!
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Специалност: Информатика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

Здравейте връстници (+- 1-2 години :) ) , аз няма да държа изпит по БЕЛ, моят изпит е чааааак във вторник по математика, но исках да пожелая успех на всички, които утре ще се явят на изпит, карайте го спокойно, покажете най-доброто, което можете :)
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
дЕс
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от дЕс »

Не мисля, че ще се падне Вазов с епопеята и съответно с "Под Игото". Много искам "Тютюн" или "Железният светилник" или Пелин и Йовков. Ехх, как искам пак да сънувам автора
faneto
В началото бе словото
Специалност: културология

Мнение от faneto »

Материалът за Славейков е много добър.И на мене ми е един от любимците,но да не дава господ Яворов,защото....
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя

Мнение от deliriummm »

И аз искам да пожелая на всички успех...и на 25 дано всички да сме класирани желаната специалност. :flower:
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
Аватар
Мрачен Ентусиазъм
В началото бе словото

Мнение от Мрачен Ентусиазъм »

fak написа:що не спите, бе?
щото по цяла нощ уча , как що :D ... проблеми с приспивателното(вече не ме хваща)

Славейков горе-долу бива(като творец го разбирам :rr: ) или всъщност знам ли...
Бтв само на мен ли ми се струва или тея теми по литература общо взето се повтаря едно и също само че доста "литературно" разтеглено и същината е примерно горепосоченият анализ , който едва ли би излезнал повече от 2-3 листа :?
Аватар
Alensia
В началото бе словото

Мнение от Alensia »

дЕс написа:Не мисля, че ще се падне Вазов с епопеята и съответно с "Под Игото". Много искам "Тютюн" или "Железният светилник" или Пелин и Йовков. Ехх, как искам пак да сънувам автора

хаха дЕс аз сънувах ама дали ще се падне не знам :lol:
Човек сам си е мъдрец,сам си е подлец и сам на щастието си творец :)
BlagovestHristov
Драскач

Мнение от BlagovestHristov »

Какво сънува ?

Няма нужда да цитираш мнението над теб, подразбира се, че отговаряш на него. Нека форумът радва и окото :)
svetlio.varna
Аватар
Alensia
В началото бе словото

Мнение от Alensia »

Ами първо далчев на следващата вечер елин пелин :roll: откачам и аз :shock:
Човек сам си е мъдрец,сам си е подлец и сам на щастието си творец :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”