Спорове около средновековната българска държава

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: [КСК 2010] История vol.2

Мнение от O|OeHukc »

През близо 1500-годишния конфликт винаги някоя от страните е имала надмощие, но не достатъчно за да отстрани противника си. Така че аз не мисля, че трябва да се гордея, че сме им давали отпор, просто защото не са с нищо повече от нас.
и пресметни нашето надмощие колко години продължава? :mrgreen:
човек, смешно звучат тези напудрени думи, но те разбирам, то и аз гледах историята ни по този начин, когато четях Божидарчо, Стефан Цанев и Петър Добрев... просто ден след ден, след всяка прочетена книга, по по-различен начин я виждам историята ни, и според мен, по правилен, отколкото преди.
И в най-лошите си дни Византия разполагала със стопански ресурси, далеч над нашите, именно това я държи никога да не пада под българска власт, както става с нас. Всяка наша хегемония е била доста кратка. Симеоновите войни нанасят не само вреди на гърците, но и сериозни на българите. Добре, че след него Петър сключил мир, иначе българския ресурс не би издържал на непрестанни войни с империята и съюзниците, от които едните никога не са побеждавани от българите - Хърватското кралство.

"не са с нищо повече от нас."
да, не са, всички хора са равни...
Преслав е създаден по времето на Симено, строен (28 години) по подобие на Константинопол. Е, било е едно малко копие, не същото но пак добър опит.
Едва ли, ако не са били нещо повече от нас, то царете ще тръгнат да копират императорите, техните управленски знаци, да копират изграденото в империята. И това е нормално, нормално е!

Българите не са били първата и най-голямата заплаха на империята. Но най-дълго издържа на конфликта.
Примерно в един от договорите на Тервел с гърците има клауза, в която се казва за 2000 номизми годишен данък. Е по време на аварските нападения на Балканите, годишният данък, който империята дава на тях е 200 хиляди номизми...
Всъщност дадените от папата императорски титли не са равни на василевса според Константинопол, но се съмнявам според папата да е така. Всъщност българската титла цар също стои по-високо от тази на западния император, според българите и ромеите.
Съмняваш се и правилно е. Папата дава императорската титла не защото е в Рим (второстепенен град, Константинопол е средновековният център на Европа), а за да засили позициите на западната църква над източната, над православието.
В доста късно време, едва към 13-14 век императорската титла давана от папата взима надмощие над василевса, ако трябва да гледаме по възможно най-малко субективен начин.

йееееееееееееееее холандияяяяяяяаяояаяаяяаааяаяаяааяяааяаяаяаяаяяаа
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

хеписуит
в твоя стил, ще кажа
знам какво е кайзер ...
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Happyswift.. пожелавам ти да си завършиш обучението.. да излезеш някъде навън .. и да не се връщаш.. аз каквото е трябвало съм прочел.. от английски, руски, български и какви ли не източници .. за скапаната Източна Римска империя няма какво да коментирам.. след като един "скитски народ" я смачква за отрицателно време и я превръща в просто една от силите в Европа .. сега знам че ще ми излезнеш с приказки за това какво са правили арабите .. но тя затова е Империя .. за да се справя с такива трудности .. Историята винаги можем да си я четем по 1000 начина .. и виждам че ти си избрал някакъв, който ще задоволява твоето си его.. аз проблеми с това нямам .. затова успех и дерзай :cheers:
П.П Мнението си е мое .. не е нужно да се коментира.. аз така мисля и си го казвам.. целта не е да те обиждам или да се заяждам ..
И да ние сме най-старата съществуваща държава в Европа.. колкото и да не ти харесва този факт..
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика
Курс: втори

Мнение от muligan-cho »

happyswift написа:Ние се хвалим с някакъв си Симеон и 20 години хегемония......на Балканския полуостров.Не,България по време на Симеон не е най-силната страна в Източна Европа и никога не е била, стига сте повтаряли като папагали простотиите дето ги пише в учебниците, ако искате да имате самочувствието, че знаете нещо.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
твоето самочувствие е повече от нашто

не, сериозно, какво значение има дали хегемонията е била 20 години или е била само на Балканите? Това нито я прави нещо малко, нито нещо, което трябва да се пропуска. Има доста държави, които не са имали такива моменти в историята си, имало е доста държави, които са имали повече такива моменти в историята си и никой не помни имената на владетелите им. Е тва би трябвало да значи нещо.
Пък ти пак си имай самочувствие, че знаеш нещо.
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Ние никога не сме съществували бе.. винаги сме били под турско владичество.. а Симеон е македонец !!! .. и както добрият хеписуифт ни поясни е бил .. абсолютен нещастник и бездарно владетелче на няколко села и паланки ..
:cyclopsani:
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

HE IS NOT THE KING, HE IS A PAWN !!! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Изображение
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Право в целта :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

А тва трябва да са Крум и Никифор, шото битката е била театрална постановка за заблуда на идните поколения, всъщност те са братя.!. :| :|
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Noctis
Ако си чел, толкова много, колкото ни подсказваш, не би нарекал Византия "скапаната Източна Римска империя". :)
Най-малкото по този начин обиждаш и нашата империя.

Бих казал, че през цялото средновековие само за кратки моменти - при Симеон (до появата на Лакапин) и при Иван ІІ Асен (почти през цялото му управление), Българската империя е хегемон на Балканите. През останалото време заемаме, според мен, доста високата позиция на... втори след Византия. ;)
За всички патриотично настроени форумци, препоръчвам да наблегнат на времето между смъртта на Иван ІІ Асен и турското завоевание. Този огромен период от 150-(200) години показва доста отрицателни черти на българите и българското царство(а). Единствената положителна, засега открита от мен, политическа черта, която можем да се гордеем, поне малко от това време е, че доста народи се опитват да превземат българските земи и набързо да се наименуват за император булгариум.
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Някои букмейкъри са нагласили нещата след особено големи залози на Франкски бизнесмени в къщи в Китай :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
П.П Феникс .. за мен лично е чест да нарека така Империя, която води губещи войни наляво и надясно и после има претенции да е хегемон някъде :?
Последно промяна от Noctis на 02 Юли 2010, 20:10, променено общо 1 път.
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

muligan-cho написа:...имало е доста държави, които са имали повече такива моменти в историята си и никой не помни имената на владетелите им.
Брей, много интересно...
Компютърни науки I курс
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

П.П Феникс .. за мен лично е чест да нарека така Империя, която води губещи войни наляво и надясно и после има претенции да е хегемон някъде :?
Ако имаш дисертация по темата и си я качил в някой блог, моля да ми дадеш линк...
Това което досега съм прочел, не е много...не съм останал с впечатление, че империята има превес на загубени войни над спечелените от нея. Но дори и да е така, както ти казваш, Византия да има огромно наличие на загубени битки с враговете й, то е похвално, че все пак остава жива толкова дълго време и успява да се удържи на най-високия ранг сред християнските народи толкова дълго време.
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

:| възражения ли имаш, bggashnik, или просто констатираш очевиден факт?
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Да.. по-дяволите затова е Империя.. има огромни ресурси .. но управляващите нямат идея как да ги използват.. пълното безхаберие и разсип на тия ресурси води до комичните резултати на "империята" по всички фронтове.. колко пъти е имало вътрешни борби за власт.. въобще Империята е един голям казан пълен с хаос.. нищо чудно, че постепенно губи мощта си.. сега няма как да се разпадне всичко от раз .. но пък краят рано или късно е дошъл.. доколкото знам едно друга държавка ( с далеч по-скромни възможности) съществува и до ден днешен :?
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а бе съществува България точно, заради падението под властта на една друга империя, която достига до своя политически разпад и за народите в нея се появява възможност да създадат свои държави. Обединението е сила..вярно, защото е банално.
Запитай се защо след възхода на България при Асеневци идват 200(те)-годишни борби за власт, типични на тези в ромейската империя? Мен примерно тези разпри по ме биха зарадвали, че съм българин, защото показва, че нашата държава достигнала до подобна висока позиция сред народите, че всеки искал да си създаде негово българско царство и да се наименува български цар.
Публикувай отговор

Обратно към “България”