Физика - първи курс

Подфорум към Физическия факултет
mangasarka
В началото бе словото

Физика - първи курс

Мнение от mangasarka »

Някой да сподели впечатления от първи курс - има ли преподаватели дето често пишат двойки, може ли да не се присъства на лекции, а да се четат само книги и пак да се изкара, има ли междинни изпити, упражненията със зачоти как са??
8) Всякакви препоръки приемам - свобода на мненията.
Аз съм завършил в Германия икономика, но ми е детска мечта да уча физика! 8) Мога да съм ви полезен с мнения за Германия. :wink:
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Зачоти във ФзФ няма от близо 7 години. По едно време бяха приели, че ако някой студент не е ходил на 1/5 от семинарните занятия по даден предмет, то следва да не бъде допуснат до писмен изпит, ако преди това не е направил контролно въху целия материал. Но фактите са, че никой не го спазва това правило.
Има друг тип упражнения, наречени практикуми, където ходиш и правиш експерименти в лабораториите. Те са задължителни, тъй като за всяко упражнение трябва да представиш протокол. Без всички протоколи не те допускат (или не ти пишат оценка) до колоквиум, а без оценка от колоквиум не можеш да се явиш на изпит.
В първи курс най-много късаха инженерния поток по ДИС. Чистата физика бяхме случили на чалнат, но що годе справедлив доцент. Сега сигурно не е така, понеже от година на година летвите падат, падат, ...
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Bosko
В началото бе словото

Трябва ми помощ

Мнение от Bosko »

Трябват ми матеряли по Математически анализ 2 .Иамм попражка на 7.9.2006г.Имам 9 въпроса по конспект.Ако някои може да ми помогне нека ми пи6е на E-mail : Ivanovivan118@abv.bg.
Synthy
В началото бе словото
Специалност: Електроника незавършена в ТУ)
Курс: кандидат-студент

Re: Физика - първи курс

Мнение от Synthy »

Здравейте,
интересува ме, все още ли не се изисква присъствие на лекциите за да се получи заверка? Тук пише че 2006г. не е било задължително, но от тогава за минали 4г. и може да се е променило положението. Като учех в ТУ, беше задължително да се присъства на леции, пускаше се книга и всеки се записва, после се брои.. абе луда работа, като в училище едно време. Бих ли могъл тук да уча редовно обучение и да ходя на работа? Става въпрос за Инженерна Физика.
FocusMocus
В началото бе словото
Специалност: Инженерна Физика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от FocusMocus »

Можеш! Във Физически Факултет дали ходиш или не на лекции няма
никакво значение. Накрая пак си на изпит. Тук се пускат списъци, ама от
дъжд на вятър. На никой не му пука дали присъстваш или не. И още нещо:
поне по време (което беше преди 2 години) заверки нямаше. Предпола-
гам, че и сега няма.

Това е. Успех!
bLaf
От дъжд на вятър
Специалност: Инженерна физика
Курс: втори

Мнение от bLaf »

Заверки (продължава да) няма(втори курс съм).

Можеш да работиш и учиш едновременно, стига да отделяш по няколко часа седмично за практикумите, които са задължителни и препоръчително поне някои от семинарите. Иначе, без семинари, доста трудно се изкласва - материалът не е много лек. Все пак колкото и да е паднало нивото, това е физика.
Аватар
Alanna
В началото бе словото
Специалност: Физика и информатика

Мнение от Alanna »

А колко изпита може да се влачат?
Плача за Нарцис, защото всеки път, когато лежеше до мен, можех да видя в очите му собствената си красота.
FocusMocus
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от FocusMocus »

3. :) Може и повече, но 3 изпита е официалната цифра с която можеш да
преминеш от един курс в друг.
Аватар
emiliyan
В началото бе словото
Специалност: физика

Мнение от emiliyan »

Eй народе...добре че поне в тази тема има по-пресни коментари...от май, юни 2010 и прочие. В повечето теми в подфорума на Физическия Ф. последните мнения са от 2008, 2004...остави. Че за този факултет "Нема студенти" верно е (предполагам, все пак съм кандидат- студент все още и се осланям на косвени наблюдения - например минималните балове за специалностите от миналите години - както и да е). Та преди да попадна на тази тема, разглеждам другите: с по няколко коментара и то едва ли не от преди 9 септември и си викам - абе какво става с тоя факултет, къде са тия хора. Направо имам чувството, че отивам да уча в някъв западнал техникум на село. Та молбата ми е следната - колеги (като ви наричам така, се надявам не избързвам и не предизвиквам съдбата), събудете се. Кандидат-студенти във тоз факултет - направете си регистрация във форума. Другите си вилнеят из форума както си искат,а ние? Пишете! Ето примерно, ако някой е фен на "Кратка история на времето" , или на Карл Сейгън, или има някаква идея как да обединим квантовата механика и теорията на относителността (шегувам се за последното) да пише.. Еми, все пак ако ви вълнува науката или каквото и да било друго, то има кво да си кажем, какво да обсъждаме...
Айде, трябва да лягам, че утре ще гледам да подраня в сградата на факултета, за да си подам молбата за специалностите. Днес имаше маса народ - не можеш да се доредиш, значи...
Последно промяна от emiliyan на 05 Юли 2010, 00:10, променено общо 3 пъти.
Аватар
emiliyan
В началото бе словото

Мнение от emiliyan »

Поправка: Имах предвид сградата на ректората...
FocusMocus
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от FocusMocus »

А-а-а-а така вече съм съгласен. :) За момент помислих, че е имало "маса народ" във
факултета. :)
Аватар
emiliyan
В началото бе словото

Мнение от emiliyan »

Братче, някой ми отговори.
Очаквах, че с тази посещаемост във форума от страна на физиците, ще се случи след някоя и друга годинка поне. Е, хубаво...
Разбира се, във факултета не е имало маса народ, предполагам. Още не съм стъпвал там.
Ще видим :cyclops:
Фокус Мокус, така като гледам си старо куче. Би ли споделил каква специалност? А също и как е нивото, условията и тям подобни в физическите специалности. Не че досега не е писано по тия въпроси във форума, но все пак - ако се сещаш за нещо, за което не е писано...please send
bLaf
От дъжд на вятър
Специалност: Инженерна физика

Мнение от bLaf »

@emiliyan Информатиката и производни науки станаха по-популярни за сметка на физиката в последните години. Това е нормално(най-малко впредвид факта, че с програмиране се правят много повече пари). Все пак във факултета около 1/3 от студентите имат действителен интерес към физичните(или като цяло точните) науки, а не са влезли, просто защото не са били приети на друго място.
FocusMocus
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от FocusMocus »

Специалност: Безжични мрежи и устройства. Предстои ми защита на дипломна работа след 10 дена. Ако се чудиш какво да правиш, ела да гледаш майтапи. :)
Нивото е задоволително (ниско), така че студентите да могат да изкарат. Условията
стават - може и по-зле да е. Като за физици. Доста често се чувствам като в музей.
И сега извън общите глупости: ако наистина искаш да научиш и да вземеш нещо за
себе си от Физически Факултет, то има смисъл че си се записъл там. Ако го караш
само за отбий номер, още след края на първия семестър ще искаш да се самоубиеш
грозно и мъчително.
bLaf, ако няма хардуерни платформи (разработени от инженери) на какво ще се
"налива" кода на високоплатения програмист. :) Все още има електроника, която не
се нуждае от програмиране. Не ме отписвайте и мен толкова бързо. :)

Физически Факултет (и науките в него) не е популярен, защото не му се прави
реклама. Да не говорим че сума си неща в него плачат за промени: от сградата и оборудването до преподавателите и отношението към студента. :)

Горенаписаните неща са лични мнения, нецелящи да натоварват и да се заяждат с никого. :)
Аватар
emiliyan
В началото бе словото

Мнение от emiliyan »

FocusMocus, благодаря ти за отговора - остроумие на високо ниво и извън общите глупости.
Да, наистина искам да науча и да взема нещо за себе си от няколкото години, които евентуално ще прекарам в този факултет.
Наистина, ако има нещо, което бих искал да уча - то това са естествени науки, най-вече физика. Не ми стискаше обаче да запиша сред първите си желания специалностите ориентирани към чистата и същинска наука - на първо място, защото не съм сигурен дали имам достатъчно акъл някой ден да защитя докторат по ядрена физика, да речем, и на второ място от проклет комерсиализъм. Разбира се, в по-инженерно ориентираните специалности също има възможност за академично развитие - не оспорвам, но те са в известен смисъл компромисен вариант за такива като мен, които биха искали да учат астрофизика :astronomer2: , например, а не им стиска и затова решават, че ще е комуникации и електроника, например - или инженерна физика.
Публикувай отговор

Обратно към “ФзФ”