Отвореното писмо на Ректора

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

СиПпиро
В началото бе словото

Отвореното писмо на Ректора

Мнение от СиПпиро »

Много ми е интересно какво мислите за писмото което г-н Ректора написа на 15.06, защото търсих по форума ама не намерих нищо.
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... reno_pismo
Ето и директен линк към отвореното писмо за тези който не са го чели:
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/conte ... 150610.pdf
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Отвореното писмо на Ректора

Мнение от shayne »

Аз вече си мислех, че няма да го напише това писмо. Беше предвидено доста преди това. Иначе съм напълно съгласен с проф.Илчев. Като цяло не съм изненадан от нищо, което се казва вътре, тъй като най-малко съм присъствал и участвал в дискусиите, засягащи отделните моменти в писмото. Накрая обаче липсва нещо - да поиска от Игнатов освобождаване на поста министър на образованието.

P.S. Студентски съвет обаче изместихме Ректора от горещите новини :lol: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... mladi_hora
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
СиПпиро
В началото бе словото

Мнение от СиПпиро »

Аз съм силно заинтересуван от тази тема, защото това писмо наистина ме докосна. Мисля че професор Илчев изказва едно много силно мнение което трябва да заинтересува всички учащи се в СУ. Личното ми мнение е че Рекатора в това писмо има много правилни твърдения които ще бъдат превъзмогнати от медиите(за жалост).
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Ами по писмото
- пише за някакво единствено университетско радио, но справка в гуглето показва, че има и други.
- не мисля, че е повод за радост как се увеличава броят на приетите студенти - за 5 години с 2 хиляди души повече, хм
- Унито е нямало да се повлича по сензационни специалности и магистратури - да не забравяме положението от последните кандидат-студентски приеми, които показват явна липса на интерес към определени специалности. Мисля, че в такъв случай е нужно чисто и просто те да отпаднат от асортимента :) .
Иначе другото ми харесва.

За съжаление колкото и да си говорим и чекнем по форумите, каквито и програми да се правят за 2012, 2020 и 2200 година няма да има промяна докато тя не настъпи първо в хората. Докато по изродените привички на комунизма се дава път не на можещите, а на роднини и приятели, определени структури се превръщат във феодални и наследствени такива все така ще я караме. Като че ли с всеки ден се убеждавам, че комунизма в България все още не си е отишъл. То при ББ е пълно с наследници на комунисти, хора започнали да се издигат чрез партията, та да не говорим за в останалите структури нейде из държавата. Та освен да си пожелаем комунизма да свърши по-бързо не знам какво друго може да се направи :) . Това по-горното няма връзка с темата. И все пак има връзка с всички теми в България :) .

Питат радио Ереван:
- Какво е порочен кръг?
- Това е, когато Тодор Живков дава на Владимир Живков орден "Людмила Живкова"…

Тодор Живков извикал видни български математици и им казал, че всички учени в България са писали нещо за него, а само те не са измислили нищо и не работят за неговия имидж. Дал им срок от една седмица, за да измислят нещо и да му докладват. След изтичане на срока, математиците отишли при Генералния секретар на БКП и му казали:
- Другарю Живков, ние не можахме да измислим нищо друго, освен една Тодорема. Тя гласи: "Всяка крива, успоредна на Априлската линия, е права".

СССР, 60-те години. КГБ. Телефонът звъни:
- Ало, КГБ ли е?
- Да.
- Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
- Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
- Искам да кажа, че не споделям политическите му възгледи!
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Явно образованието и науката в България са наистина приоритет за сегашните управляващи, но за тях приоритет изглежда тяхното досъсипване. Не можем да кажем, че в СУ всичко е наред, но все пак на СУ трябва да се гледа къде по-сериозно, все пак той е дал на България толкова много учени, анализатори и специалисти! И продължава да дава, независимо от всичките проблеми в него самия и в цялата държава.

Колкото за броя на студентите и неактуалните специалности, бързо ще настъпи преориентиране когато за тях престане да се кандидатства. Но има и специалности с необосновано голям брой студенти, които би следвало да се орежат, понеже така или иначе после половината не работят това.

Изобщо не съм съгласен с критиката на министъра за това колко студента се падат на един преподавател, ако ще 5 да са, това да не е училище, нека не забравяме че преподавателите ни са и НАУЧНИ КОНСУЛТАНТИ и следва да могат да обърнат извънаудиторно внимание на всеки един студент с повече интереси в съответната област, аз и след завършването си продължавам да държа контакт с преподаватели и знам как нямат никакво време, тъй като са принудени да се занимават със странични дейности заради изискванията за брой разработки и публикации и заради мизерните си заплати, щото получавам сигурно повече от тях дето имат с по 20-30 години стаж повече от мен.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

shayne написа: Накрая обаче липсва нещо - да поиска от Игнатов освобождаване на поста министър на образованието.
Напълно излишно! От БАН му искат оставката вече от пет месеца и какво от това?
Аватар
Велински
От дъжд на вятър

Мнение от Велински »

Глупости! Илчев да вземе да оптимизира каквото може, както и да признае изводите на Сметната палата! Защо да дава оставка министъра? Защото не е симпатичен на Иван Илчев?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Велински написа:Глупости! Илчев да вземе да оптимизира каквото може, както и да признае изводите на Сметната палата! Защо да дава оставка министъра? Защото не е симпатичен на Иван Илчев?
Не само на него не му е симпатичен. Да оставим настрана, че е некомпетентен, за да бъде на този пост. Най-малко съгласно Наказателния кодекс на РБ министърът може да бъде обвинен в клевета и квалифицирана обида (чл.148 от НК, ако не знаеш какво е това), защото на нас ни се приписва нарушение на Закона за деполитизацията на висшите училища, както и многократното по различни печатни и електронни средства за масово осведомяване нашия протест беше квалифициран като ненормален.

Прочети и декларацията на СС, за да видиш и нашето мнение и становище.
Цветелин Биков
Аватар
Велински
От дъжд на вятър

Мнение от Велински »

А няма ли бъде по-полезно Студентски съвет да поиска оптимизиране и разумно харчене на бюджета на СУ? Всички наравно трябва да понесат бремето на кризата, а не тези, които са свикнали да харчат нашироко да бъдат защитавани! При положение, че Университета има толкова имоти защо не акумулира допълнителни средства от тяхното стопанисване?
Освен това, като говорим за обиди и клевети за квалификацията "некомпетентен" и ти можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност /оставям настрана въпроса, че никой няма да си губи времето с това/ за подобни твърдения. Изобщо подобни изхвърляния като чикия на мокър пясък не подобават на един Заместник Председател на Студентски Съвет на СУ и Член на Академически съвет...
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Велински написа:А няма ли бъде по-полезно Студентски съвет да поиска оптимизиране и разумно харчене на бюджета на СУ?
Бюджетът вече е оптимизиран и антикризисните мерки са гласувани.
Велински написа:При положение, че Университета има толкова имоти защо не акумулира допълнителни средства от тяхното стопанисване?
Тук съм съгласен с теб. Общежитията също бих могли да носят допълнителни приходи.
Велински написа:Освен това, като говорим за обиди и клевети за квалификацията "некомпетентен" и ти можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност /оставям настрана въпроса, че никой няма да си губи времето с това/ за подобни твърдения. Изобщо подобни изхвърляния като чикия на мокър пясък не подобават на един Заместник Председател на Студентски Съвет на СУ и Член на Академически съвет...
Използваният от мен епитет не отговаря на квалифициращите признаци, за да бъда подведен под съдебна отговорност :wink:
Цветелин Биков
Аватар
Велински
От дъжд на вятър

Мнение от Велински »

Ще видим дали ще дадат резултат антикризисните ви мерки!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”