Гордеете ли се, че сте българи?

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Гордеете ли се, че сте българи?

Мнение от pora_e_priqtel »

Ако да - защо?
Ако не - защо?
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Гордеете ли се, че сте българи?

Мнение от JudyRamone »

Разбира се, че се гордея...
Причините са много, някои сериозни, други - забавни, трети може би са по-скоро повод за не-гордеене, но все пак.. :mrgreen:

Като се започне от историческото ни минало, мине се през географските и природни дадености и се стигне до научните ни постижения, имайки предвид колко мъничка държава сме и колко много сме изстрадали във времето и как постоянно късат от нас и ни ограбват и стъпкват...
Като цяло сме много сърдечен народ, изключая озлобените поради различни независещи от тях причини хора (финансови да речем), и това ми харесва и смятам, че е полезно, особено ако искаме да бъдем част от европейската общност.
Това, което не ми допада, е че в някои държави ни се носи някаква лоша слава на мошеници и тарикати и това впечатление се дължи на работниците по бригадите за бране на ягоди примерно. И освен това проблемът с ромското малцинство адски ми трови душата и не искам никой по света да свързва България с безработните , мързеливи и неуки отрепки, които крадат жици и берат тухли.

Иначе сме предприемчиви и смели, имаме много проекти и сме едно доста будно общество. Не разбирам защо при това положение повечето политици, избрани лично от тези умни хора, се оказват пълни боклуци, които си присвояват пари и въртят шашми по кабинетите си... някой да има обяснение за това? :roll:

Не на последно място искам да подчертая колко много се гордея с родното си място и родния град, и че при никакви положения не бих искала да живея или да съм се родила на друго място по света. :D

За съжаление обаче както можем да градим, така в повечето случаи се саморазрушаваме и понякога е изключително трудно да се направи нещо устойчиво и полезно за всеобщото развитие, понеже простите и слепи хора са по-силни от разбраните и интелигентните.
Иначе си имаме култура, образование и хобита. Жалко, че всички тези неща, които в Европа се развиват от държавата за народа, който народ после предоставя знанията и уменията си обратно на държавата, при нас са плод почти изцяло на лична самоподготовка и желанието на група хора да организира някакво събитие или да учреди някой клуб. Но какво да се прави, условието за прогрес не е лошото да е повече от доброто, само че при нас за съжаление е точно така. Тъпо е и че с понятия като "елит" и "интелигенция" се злоупотребява толкова уникално много, но в крайна сметка ние си познаваме стоката и се знаем що за продукти сме. Единственото, което трябва да направим, е да убедим Европа, че можем да й бъдем особено ценни , и аз лично съм се заела да доказвам това в областта на науката. :P

Иначе сред причините, поради които се гордея, че съм българка, са още
- българската бира :mrgreen:
- хубавият ни и труден за всички чужденци език
- отвратителният ни балкански манталитет, който може да бъде много полезен и е като предупреждение за всеки, който си мисли, че може да не стане нашето :mrgreen:
- българските манджи - никой не може да ме убеди, че коя да е чужда кухня може да се мери с нашата!
- българският хардкор :mrgreen:

Както и още мнооого, много, много...
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Пишете, о, братя
Специалност: Право (I hope so)
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от Paschendale »

Имам отговор на въпроса ти относно крадливите политици.

Power tends to corrupt. Absolute power corrupts absolutely.
The infidels have ignored our warnings, and for that, they must be exterminated. Let the purgation begin!
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Основно причините, поради които един човек се гордее с националната си принадлежност са две. Първата е, че той изпитва респект пред историческото богатство на страната си, душата му трепва при вида на красивата му земя, харесва и уважава езика си и все такива неща, които неразривно го свързват с родината му. Втората причина, поради която някой може да се гордее с националния си произход е, когато няма с какво друго да се похвали, или т.нар. синдром "България на три ракии". Причислявам се към първата категория и се надявам да не стигам до втората.
Иначе съм съгласен и с повечето, написано от Джуди.
Knights of the Cross
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Хубава си, татковино, име сладко, земя рай. Как да не се гордея? Само историята ни стига за десет живота гордост. И сме кораво племе - пет века ни мачкаха турците, преживяхме го. После дойдоха руснаците - сега май лека-полека и от това започваме да се оправяме. И когато ни нападнат извънземните, ние пак ще си останем. Има куп неща, които да те карат да се чувстваш горд Българин - кухнята, езикът и азбуката, природата, киселото мляко, розовото масло, виното (бирата не, ама е въпрос на вкус) и какво ли още не от продукцията ни. Гордея се с великите българи като Джон Атанасов, Дан Колов, изобретателят Петър Петров, пътешественикът Александър Геров и т.н. Гордея се с тази страна, за която и аз се опитвам да направя нещо и се осмелявам да си мечтая някой ден с гордост да се наредя и аз до тях.
Има и за какво да не се гордея, но нищо не може да засенчи безбройните причини в подкрепа на обратното.
Не се гордея с това, че хиляди българи смятат, че щом е българско, е лошо. Затова дай да внасяме чуждо. Да, ама в китайските хавлии стоте процента памук са много по-малко, отколкото стоте в хавлиите от Панагюрище. Канадската леща и турските домати няма и да ги споменавам. Не се гордея с това, че хора бягат от историята и езика си сякаш е някаква чума. Не се гордея, че има неща, които са по-важни от това да направиш нещо добро за родината и народа си.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

Преди се гордеех..сега не.
Защо ли ?!
Първото лично го отдавам на пубертета и липсата на други поводи за гордост (както обясни Томи по-горе), а второто - на навлизането в някаква друга (неопределена) фаза на развитие, в която въпросното...абсолютно ненужно чувство, взех да го изпитвам само спрямо собствените си постижения.
Иначе е страшно тъпо да си горд, като цяло. К'во значи да си горд ?! :scratch:
:JC_spliff:
Аватар
Велински
От дъжд на вятър

Мнение от Велински »

Гордея се с великото историческо минало на своя народ! Горд съм, че съм българин, да!
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Бе не бих казал точно, че се гордея. По едни или други причини у мен отсъства онова затрогващо сърцебиене, което се появява у хората, като почнат да разказват на чужденците за цар Симеон или за Джон Атанасов.

Иначе нямам още изводи за това, какви сме като манталитет, понеже искам първо да пообиколя малко, да видя свят, и тогава да си вадя генерализациите. Впрочем, като че ли намирам една интересна българска черта, вариация на черногледството - когато видим, че наш сънародник е направил мизерия, казваме - "Ееей, такива мръсотии само българите могат да направят, ний сме е%аси нещастниците". Пък изобщо не е така.
Наскоро си говорих с една мексиканка и й разказвах за Бай Ганьо - е, тя каза, че там си имали подобни филми за подобни тарикати. Не че героят на Алеко е лош персонаж, просто смятам, че прекалено много сме свикнали да се отъждествяваме с него.

Иначе... да, не се гордея. И с Джон Атанасов, и с Буров, и с Данчо Йовчев, и с киселото мляко, и с розите. И с любимите си български автори не се гордея. Чувството е близко, но ми се струва, че не е "гордея" точната дума. Но е удоволствие, примерно, да разказвам на някой чужденец факти за страната - както добри, така и лоши.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Само да се вмъкна. Джон Атанасов е точно толкова българин, колкото Тиаго Силва например. Даже по-малко.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

Те тва е мега силната група...само за горди българи: http://www.facebook.com/home.php?ref=ho ... 366&v=wall

Цитирам без промени:
Статистика на държавите

Америка е създадена 1492 до 2010 е на 518 години ! Колкото турското робство над българия!

България е създадена от хах Аспарух 618 година и е на 1329 години !
Българите са духовни водачи на света ...най стария народ един от най първия ...едно от най старото писмо е българското...в нашите земи не ели минавал Исус Христос ? Няма как да не е минавал...

това е нашата съдба...да водим другите народи за това сме бедни...защото духовните водачи гледат небето а не материалното
през турската война не е имало бомби....войната е била в духовен план...
война срещу насилие и мир
....
виждаш ли българина търпи беднотия , несправедливост..защото е над тези неща !!!!
бедни но щастливи
другите държави са по млади на години и по материално заможнали защо а ?
Ти как мислиш ?

Българина не знае че е духовен водач....той знае че е роден в бедна държава и намира щастие...а не осъзнава че така...на този свят учи други народи на щастие !!!

Мислиш ли че държава на 1329 години ...създаде преди Христос ...че при нашите земи не е бил Исус Христос....

аз дълбоко се замислям и и невярвам да не е минал през нашите земи...точно той е благословил нашите земи....не напразно Скалите белоградчиеските са божествено магнетично красиви ..защото местото е божествено

Също така е средна гора където хората излизат като нови...без болести...със щастие духовен

защото аз вярвам че на нашата земя има ангели светци който понякога се чудим от къде имаме сили....
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Ето, с българи като този, който го е писал това, хич не се гордея.

Добре де, поре, полу-българин, айде :Р
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

pora_e_priqtel написа:Само да се вмъкна. Джон Атанасов е точно толкова българин, колкото Тиаго Силва например. Даже по-малко.
Майка му е франко-ирландка, но баща му си е чист българин. Дядо му е убит от турците по време на Априлското въстание.

WeeDichou, щом това от Facebook те учудва, значи нищо не си видял :twisted: :
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!
ДА ЖИВЕЕ НАШАТА РАСА!!!

НА КАН ЮВИГИ АТИЛА
ОТ РОДА ДУЛО-БОГОЛИК

Големата цел на българския пълководец Кан ювиги Атила, от Рода Дуло, е унищожаването на Римската империя и Византия, които били раз въдници на еврейска християнщина, демокра тически идеи, републиканщина, безйерархичност, разсадници на расова разпуснатост, нравствена развала и разврат СЛЕД НАСИЛСТВЕНОТО ПРИЕМАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, и създаването от Европа и Азия на една могъща Арийска Империя, устроена на здравите и високи нравствени принципи на древните българи. Тази могъща Империя днес, е един стремеж на всички Бели расисти! М. Вълчев-Кавханът

Атила име свято и велико, най-българско и чисто. Като гръмовен вихър над Европа разпростряно. Като Слънцето Арийско за враговете ни жестоко. Като морски бриз за своите гальовно, Като Боговете древни за народите справедливо.
Ииии това:
..............БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА
..............БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
...........................ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА
...ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ ВСИЧКИ МЛАДИ РАСОВОЧИСТИ БЪЛГАРЧЕТА, НОСЕЩИ ВСЕ ОЩЕ В ГЕНИТЕ СИ , ВЕЛИКАТА ВОИНСКА КРЪВ И ДОБРОДЕТЕЛИ НА НАШИТЕ ВЕЛИКИ ПРЕДЦИ. ДНЕС Е ДЕНЯТ НА НАШАТА НАЙ-ГОЛЯМА ГОРДОСТ НАШИТЕ ВОИНИ ПРЕДВОЖДАНИ ОТ НАШИТЕ ОФИЦЕРИ СЪТВОРИХА ЧУДЕСА ОТ ХРАБРОСТ, ТЕ ПРЕВЗЕХА НЕПРАВЗЕМАЕМАТА КРЕПОСТ ОДРИН , ТЕ СРАЗИХА ЧУЖДОРАСОВАТА ТУРСКА АРМИЯ ДА 17 ДНИ. ТЕ ПОМЕТОХА В МАРШ ЕДНОМИЛИОННАТА РУМЪНСКО-РУСКА РАМИЯ НА ХОД. ДА СЕ ПРЕКЛОНИМ ДНЕС ПРЕД ПОДВИГА ИМ, НО И ДА ВДИГНЕМ ГОРДО ГЛАВА, КАТО ТЕХНИ НАСЛЕДНИЦИ.ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ . КОЯТО ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ ОТ ДНЕШНИТЕ МЛАДИ БЪЛГАРЧЕТА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ....НО НИЕ БИХМЕ БИЛИ КРАЙНИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ, АКО НЕ ПОЧЕТЕМ И НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ ГЕРМАНСКИТЕ ВОИНИ, КОИТО ЗАГИНАХА ПО ПОЛЕТАТА НА ЕВРОПА ЗА НАШАТА СВОБОДА И ЩАСТИЕ- НИЕ БЪЛГАРИТЕ В ЕДИНЕН СНОП ПРЪЧКИ С ГЕРМАНСКИТЕ СИ БОЙНИ ДРУГАРИ СМЕ ЕДНО ВЕЛИКО УПОВАНИЕ ЗА НАШАТА РАСА.
"НИЕ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИТЕ ПОЧИТАМЕ ГЕРОИТЕ НА ВСИЧКИ АРИЙСКИ НАРОДИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НАС".
ДА ЖИВЕЕ НАШАТА РАСА!!!ХАЙЛ ХИТЛЕР!!!
Ако с това Учение, успея да грабна великодушното изстрадало сърце на своя народ, който преодолявайки днешните интернационални идеологии, създаде <Българското национал социалистическо расистко движение>, приемайки го в душата си, то аз съм сигурен, че съм дал пътеводната звезда на своя български народ----в началото на новата Ера! Мико Вълчев--Кавханът
Strength and honor.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

Хахха, Bagatur,
...тези хора са се постарали да изградят някаква аргументация на думите си. Макар основите им да са кухи...са се постарали да се вкарат стабилно във филма.
Въпросната (чернокожа) мацка е написала, че "балгария" е създадена 618 г., което прави 1392 години съществуване :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Да не говорим за "средна гора" (което сигурно трябва да е Света гора...или Кръстова гора...:)
ама...споко...ние търпим...шото сме "над тия неща"
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WaveMastaa »

Не бих казал чак че се гордея, но определено не се срамувам, че съм българин!
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

По-добре е родината ви да се гордее с вас, отколкото вие с нея.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Публикувай отговор

Обратно към “България”