Умерените фламандски националисти спечелиха предсрочните избори в Белгия.Лидерът им се кани да превърне Белгия в конфедерация, съставена от двете провинции Фландрия и Валония, която да обединява единствено външната политика, отбраната и тясно икономическо сътрудничество.
Според мен, това е един естествен, но закъснял процес на народностно обособяване.Фламанците и валонците говорят на различни езици, имат обособена, различна култура, както и манталитет.Една от причините са негодованието на фламанците е именно дискриминацията на която е подложен техния език.И тук не прави изключение обстоятелството, че северняците, фламандците са по-работливи и пестеливи, докато южняците,валонците, обичат повечко да папкат и по-малко да бачкат.Също така, дълги години Валония е била част от Франция, а Фландрия - от днешна Холандия, която тогава носи различни имена, което допълнително обуславя разликите между двете групи.
Не съм сигурен, но май валонците са се славели като добри войници в Европа, а и от тях тръгва белгийската революция за независимост.Граф Жозе дьо Лин пише, че бил "волонец в армията" и в тоя контекст ми навява тези мисли
Into the endless we ride...