Отвореното писмо на Ректора
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
Отвореното писмо на Ректора
Много ми е интересно какво мислите за писмото което г-н Ректора написа на 15.06, защото търсих по форума ама не намерих нищо.
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... reno_pismo
Ето и директен линк към отвореното писмо за тези който не са го чели:
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/conte ... 150610.pdf
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... reno_pismo
Ето и директен линк към отвореното писмо за тези който не са го чели:
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/conte ... 150610.pdf
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Re: Отвореното писмо на Ректора
Аз вече си мислех, че няма да го напише това писмо. Беше предвидено доста преди това. Иначе съм напълно съгласен с проф.Илчев. Като цяло не съм изненадан от нищо, което се казва вътре, тъй като най-малко съм присъствал и участвал в дискусиите, засягащи отделните моменти в писмото. Накрая обаче липсва нещо - да поиска от Игнатов освобождаване на поста министър на образованието.
P.S. Студентски съвет обаче изместихме Ректора от горещите новини
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... mladi_hora
P.S. Студентски съвет обаче изместихме Ректора от горещите новини
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аз съм силно заинтересуван от тази тема, защото това писмо наистина ме докосна. Мисля че професор Илчев изказва едно много силно мнение което трябва да заинтересува всички учащи се в СУ. Личното ми мнение е че Рекатора в това писмо има много правилни твърдения които ще бъдат превъзмогнати от медиите(за жалост).
Ами по писмото
- пише за някакво единствено университетско радио, но справка в гуглето показва, че има и други.
- не мисля, че е повод за радост как се увеличава броят на приетите студенти - за 5 години с 2 хиляди души повече, хм
- Унито е нямало да се повлича по сензационни специалности и магистратури - да не забравяме положението от последните кандидат-студентски приеми, които показват явна липса на интерес към определени специалности. Мисля, че в такъв случай е нужно чисто и просто те да отпаднат от асортимента
.
Иначе другото ми харесва.
За съжаление колкото и да си говорим и чекнем по форумите, каквито и програми да се правят за 2012, 2020 и 2200 година няма да има промяна докато тя не настъпи първо в хората. Докато по изродените привички на комунизма се дава път не на можещите, а на роднини и приятели, определени структури се превръщат във феодални и наследствени такива все така ще я караме. Като че ли с всеки ден се убеждавам, че комунизма в България все още не си е отишъл. То при ББ е пълно с наследници на комунисти, хора започнали да се издигат чрез партията, та да не говорим за в останалите структури нейде из държавата. Та освен да си пожелаем комунизма да свърши по-бързо не знам какво друго може да се направи
. Това по-горното няма връзка с темата. И все пак има връзка с всички теми в България
.
Питат радио Ереван:
- Какво е порочен кръг?
- Това е, когато Тодор Живков дава на Владимир Живков орден "Людмила Живкова"…
Тодор Живков извикал видни български математици и им казал, че всички учени в България са писали нещо за него, а само те не са измислили нищо и не работят за неговия имидж. Дал им срок от една седмица, за да измислят нещо и да му докладват. След изтичане на срока, математиците отишли при Генералния секретар на БКП и му казали:
- Другарю Живков, ние не можахме да измислим нищо друго, освен една Тодорема. Тя гласи: "Всяка крива, успоредна на Априлската линия, е права".
СССР, 60-те години. КГБ. Телефонът звъни:
- Ало, КГБ ли е?
- Да.
- Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
- Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
- Искам да кажа, че не споделям политическите му възгледи!
- пише за някакво единствено университетско радио, но справка в гуглето показва, че има и други.
- не мисля, че е повод за радост как се увеличава броят на приетите студенти - за 5 години с 2 хиляди души повече, хм
- Унито е нямало да се повлича по сензационни специалности и магистратури - да не забравяме положението от последните кандидат-студентски приеми, които показват явна липса на интерес към определени специалности. Мисля, че в такъв случай е нужно чисто и просто те да отпаднат от асортимента
Иначе другото ми харесва.
За съжаление колкото и да си говорим и чекнем по форумите, каквито и програми да се правят за 2012, 2020 и 2200 година няма да има промяна докато тя не настъпи първо в хората. Докато по изродените привички на комунизма се дава път не на можещите, а на роднини и приятели, определени структури се превръщат във феодални и наследствени такива все така ще я караме. Като че ли с всеки ден се убеждавам, че комунизма в България все още не си е отишъл. То при ББ е пълно с наследници на комунисти, хора започнали да се издигат чрез партията, та да не говорим за в останалите структури нейде из държавата. Та освен да си пожелаем комунизма да свърши по-бързо не знам какво друго може да се направи
Питат радио Ереван:
- Какво е порочен кръг?
- Това е, когато Тодор Живков дава на Владимир Живков орден "Людмила Живкова"…
Тодор Живков извикал видни български математици и им казал, че всички учени в България са писали нещо за него, а само те не са измислили нищо и не работят за неговия имидж. Дал им срок от една седмица, за да измислят нещо и да му докладват. След изтичане на срока, математиците отишли при Генералния секретар на БКП и му казали:
- Другарю Живков, ние не можахме да измислим нищо друго, освен една Тодорема. Тя гласи: "Всяка крива, успоредна на Априлската линия, е права".
СССР, 60-те години. КГБ. Телефонът звъни:
- Ало, КГБ ли е?
- Да.
- Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
- Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
- Искам да кажа, че не споделям политическите му възгледи!
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Явно образованието и науката в България са наистина приоритет за сегашните управляващи, но за тях приоритет изглежда тяхното досъсипване. Не можем да кажем, че в СУ всичко е наред, но все пак на СУ трябва да се гледа къде по-сериозно, все пак той е дал на България толкова много учени, анализатори и специалисти! И продължава да дава, независимо от всичките проблеми в него самия и в цялата държава.
Колкото за броя на студентите и неактуалните специалности, бързо ще настъпи преориентиране когато за тях престане да се кандидатства. Но има и специалности с необосновано голям брой студенти, които би следвало да се орежат, понеже така или иначе после половината не работят това.
Изобщо не съм съгласен с критиката на министъра за това колко студента се падат на един преподавател, ако ще 5 да са, това да не е училище, нека не забравяме че преподавателите ни са и НАУЧНИ КОНСУЛТАНТИ и следва да могат да обърнат извънаудиторно внимание на всеки един студент с повече интереси в съответната област, аз и след завършването си продължавам да държа контакт с преподаватели и знам как нямат никакво време, тъй като са принудени да се занимават със странични дейности заради изискванията за брой разработки и публикации и заради мизерните си заплати, щото получавам сигурно повече от тях дето имат с по 20-30 години стаж повече от мен.
Колкото за броя на студентите и неактуалните специалности, бързо ще настъпи преориентиране когато за тях престане да се кандидатства. Но има и специалности с необосновано голям брой студенти, които би следвало да се орежат, понеже така или иначе после половината не работят това.
Изобщо не съм съгласен с критиката на министъра за това колко студента се падат на един преподавател, ако ще 5 да са, това да не е училище, нека не забравяме че преподавателите ни са и НАУЧНИ КОНСУЛТАНТИ и следва да могат да обърнат извънаудиторно внимание на всеки един студент с повече интереси в съответната област, аз и след завършването си продължавам да държа контакт с преподаватели и знам как нямат никакво време, тъй като са принудени да се занимават със странични дейности заради изискванията за брой разработки и публикации и заради мизерните си заплати, щото получавам сигурно повече от тях дето имат с по 20-30 години стаж повече от мен.
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Напълно излишно! От БАН му искат оставката вече от пет месеца и какво от това?shayne написа: Накрая обаче липсва нещо - да поиска от Игнатов освобождаване на поста министър на образованието.
Глупости! Илчев да вземе да оптимизира каквото може, както и да признае изводите на Сметната палата! Защо да дава оставка министъра? Защото не е симпатичен на Иван Илчев?
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Не само на него не му е симпатичен. Да оставим настрана, че е некомпетентен, за да бъде на този пост. Най-малко съгласно Наказателния кодекс на РБ министърът може да бъде обвинен в клевета и квалифицирана обида (чл.148 от НК, ако не знаеш какво е това), защото на нас ни се приписва нарушение на Закона за деполитизацията на висшите училища, както и многократното по различни печатни и електронни средства за масово осведомяване нашия протест беше квалифициран като ненормален.Велински написа:Глупости! Илчев да вземе да оптимизира каквото може, както и да признае изводите на Сметната палата! Защо да дава оставка министъра? Защото не е симпатичен на Иван Илчев?
Прочети и декларацията на СС, за да видиш и нашето мнение и становище.
Цветелин Биков
А няма ли бъде по-полезно Студентски съвет да поиска оптимизиране и разумно харчене на бюджета на СУ? Всички наравно трябва да понесат бремето на кризата, а не тези, които са свикнали да харчат нашироко да бъдат защитавани! При положение, че Университета има толкова имоти защо не акумулира допълнителни средства от тяхното стопанисване?
Освен това, като говорим за обиди и клевети за квалификацията "некомпетентен" и ти можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност /оставям настрана въпроса, че никой няма да си губи времето с това/ за подобни твърдения. Изобщо подобни изхвърляния като чикия на мокър пясък не подобават на един Заместник Председател на Студентски Съвет на СУ и Член на Академически съвет...
Освен това, като говорим за обиди и клевети за квалификацията "некомпетентен" и ти можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност /оставям настрана въпроса, че никой няма да си губи времето с това/ за подобни твърдения. Изобщо подобни изхвърляния като чикия на мокър пясък не подобават на един Заместник Председател на Студентски Съвет на СУ и Член на Академически съвет...
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Бюджетът вече е оптимизиран и антикризисните мерки са гласувани.Велински написа:А няма ли бъде по-полезно Студентски съвет да поиска оптимизиране и разумно харчене на бюджета на СУ?
Тук съм съгласен с теб. Общежитията също бих могли да носят допълнителни приходи.Велински написа:При положение, че Университета има толкова имоти защо не акумулира допълнителни средства от тяхното стопанисване?
Използваният от мен епитет не отговаря на квалифициращите признаци, за да бъда подведен под съдебна отговорностВелински написа:Освен това, като говорим за обиди и клевети за квалификацията "некомпетентен" и ти можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност /оставям настрана въпроса, че никой няма да си губи времето с това/ за подобни твърдения. Изобщо подобни изхвърляния като чикия на мокър пясък не подобават на един Заместник Председател на Студентски Съвет на СУ и Член на Академически съвет...
Цветелин Биков
Ще видим дали ще дадат резултат антикризисните ви мерки!