Съпоставка между правото в СУ и УНСС
Модератор: MidwinterSun
-
Dimitrov
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
Съпоставка между правото в СУ и УНСС
Здравейте.
Искам да ви питам дали имате наблюдения върху различията в преподаването и в реализацията на студенти завършили специалност право в СУ и УНСС?
Истина ли е например, че ако искаш да учиш търговско или административно право УНСС е по-добрият избор?
С какво конкретно СУ превъзхожда конкурентите си?
Благодаря предварително!
Искам да ви питам дали имате наблюдения върху различията в преподаването и в реализацията на студенти завършили специалност право в СУ и УНСС?
Истина ли е например, че ако искаш да учиш търговско или административно право УНСС е по-добрият избор?
С какво конкретно СУ превъзхожда конкурентите си?
Благодаря предварително!
-
SteelDragon
- От дъжд на вятър
Re: Съпоставка между правото в СУ и УНСС
Единствените слаби места на СУ са материална база и отношение към студентите (някои казват,че студентите просто трябва да бъдат мачкани, защото в светът на правото пленници не се взимат)!
Приеми го на доверие, от човек който вече е завършил.
Ако се съмняваш дали трябва да учиш в СУ, значи не си за тук. Съмнението няма да ти помогне. Трябва мотивация и желание!
УНСС е "под 'секва"! Не че СУ е връх, ама по-добро в БГ няма. Ако искаш по-добре ---->>> пътя на запад!
Приеми го на доверие, от човек който вече е завършил.
Ако се съмняваш дали трябва да учиш в СУ, значи не си за тук. Съмнението няма да ти помогне. Трябва мотивация и желание!
УНСС е "под 'секва"! Не че СУ е връх, ама по-добро в БГ няма. Ако искаш по-добре ---->>> пътя на запад!
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Gaius Petronius (~66 AD)
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
- iNCodE
- От дъжд на вятър
- Курс: втори
Намерил си къде да търсиш безпристрастно мнение :Д
-
Dimitrov
- В началото бе словото
Не търся безпристрастно, а обективно мнение.
За 5 години прекарани в гимназията мога да кажа всички плюсове и минуси на вече ех-училището ми.
Любопитно ми е с какво СУ превъзхожда "стопанския" университет при положение, че голяма част от преподавателите работят и в двата (поне така са ми казвали), а базата на УНСС според всички е по-добра.
За 5 години прекарани в гимназията мога да кажа всички плюсове и минуси на вече ех-училището ми.
Любопитно ми е с какво СУ превъзхожда "стопанския" университет при положение, че голяма част от преподавателите работят и в двата (поне така са ми казвали), а базата на УНСС според всички е по-добра.
- aahz
- Пишете, о, братя
Ами, разликата е в това, че повечето преподаватели първо преподават в СУ и после някъде другаде, някои могат и да преподават в УНСС(при това не всички), но това е второ занимание за повечето.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Всъщност преподавателите в СУ не преподават в УНСС. Вие така го изкарвате все едно всичките професори четат лекции и на двете места и де факто е все тая къде ще учиш. Не е така. Преподавателите в СУ четат и на други места, но на различни места. Да, може това да е УНСС. Може да е НБУ, може да е Благоевград, може да е Търново и т.н. Имам колеги в УНСС и по съществените предмети преподавателите ни никога не съвпадат.
Другото, което е. Никой не е казал, че преподават по същата дисциплина. Проф. Бойчев, който при нас води Философия на правото, в Благоевград чете ОТП (моя приятелка учи там).
Софийският си е Софийският. Колкото и да го отричат, работодателите предпочитат кадри, завършили в СУ. Това не означава, че влезеш ли в УНСС, реализацията ти е аут отвсякъде. В интерес на истината, в тази специалност същественото са връзките, които имаш и които си изграждаш. Без тях е много трудно и човек трябва да си прави сметката какви ги върши.
Що се отнася до търговско и административно право, не ми е известно УНСС да предлага по-добра подготовка на студентите си от СУ. Това важи разбира се и в обратната посока.
Другото, което е. Никой не е казал, че преподават по същата дисциплина. Проф. Бойчев, който при нас води Философия на правото, в Благоевград чете ОТП (моя приятелка учи там).
Софийският си е Софийският. Колкото и да го отричат, работодателите предпочитат кадри, завършили в СУ. Това не означава, че влезеш ли в УНСС, реализацията ти е аут отвсякъде. В интерес на истината, в тази специалност същественото са връзките, които имаш и които си изграждаш. Без тях е много трудно и човек трябва да си прави сметката какви ги върши.
Що се отнася до търговско и административно право, не ми е известно УНСС да предлага по-добра подготовка на студентите си от СУ. Това важи разбира се и в обратната посока.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- blackout
- Летящите Пръсти
- Курс: трети
Що се отнася до правото СУ е по-добрият избор. А това с търговското и не знам си какво са глупости, измислени от хора, които смятат, че щом е икономически ВУЗ, всичко, което има връзка с икономика и стопанство ще му е на ниво. Плитка логика.
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Курс: втори
От нездравословно малка дистанция съм наблюдавал как (не) се учи право в УНСС и се изкарват шестици. Мъка. Ако си работлив и съобразителен ще се справиш, разбира се (такива примери колкото искаш), но средата ще те дърпа надолу. Изискванията на университета към теб ще са като към, с извинение, дебил. И гениален да си, при такива очаквания едва ли ще си много мотивиран да работиш съвестно. Това, че си "никой" и че на университета не му пука за теб е вярно и на двете места. И за това имам близки наблюдения. Ако искаш да си пич и господар на положението - мястото е НБУ, свободата на студента и удобствата за него там били, казват, приоритет. И от там излизат кадърни хора, но казаното за УНСС важи с още по-голяма сила.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Относно търговското право - в СУ преподават Ангел Калайджиев, Огнян Герджиков, Александър Кацарски, Таня Бузева. По-големи авторитети в търговското право трудно ще откриеш.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
В СУ изискванията към студентите са по-големи и конкуренцията е по-голяма, което логично води до по-качествено образование. В резултат на това завършилите студенти от СУ се котират по-добре на пазара на труда.
Блог: http://poslednaspirka.wordpress.com/
"Man can believe the impossible but can never believe the improbable." Oscar Wilde
"Man can believe the impossible but can never believe the improbable." Oscar Wilde
-
Dimitrov
- В началото бе словото
Много благодаря за информацията!
-
SteelDragon
- От дъжд на вятър
Стига глупости с меренето на преподаватели, изисквания и т.н. Вече НЕ СТЕ НА 15 години, че някой да ви поставя изисквания и да се съобразявате с тях! Вие сами си поставяте лимита. Кой където иска да си тегли чертата! Ако на някой му до УНСС или ЮЗУ да ходи там, но да знае, че ако дойде в СУ ще му се разбият представите за амбицирани хора, умни, можещи и т.н. След това като завършиш тези хора ще са ти колеги за цял живот! Избирай си сам кой искаш да ти е колега - Наню дето е влезнал с две тройки в УНСС или някой друг...
Иначе в учебниците пише едно и също, ако щеш в Свободния Марсиански Университет на Венера да идеш!
Иначе в учебниците пише едно и също, ако щеш в Свободния Марсиански Университет на Венера да идеш!
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Gaius Petronius (~66 AD)
^Именно. Това съпоставяне не е нищо друго освен мерене на пишки и парадиране. Тези, които навлязат в материята и я усвоят лесно, тези които четат литература, практика, норми и от рано се ориентират те един ден ще бъдат конкурентноспособни на пазара. Чувал съм много неща относно реализацията в юридическата сфера, но засега това ми е на заден план и го слагам в графата "Слухове". Пък дипломата не прави юриста в крайна сметка....убеден съм, че и в СУ и в НБУ и при нас във ВИИ има такива, които изпит след изпит, година след година минават между капките, преписват, "освобождават" и чрез кви ли още не мероприятия драпат към дипломата..и после кво? Ако мама, тати...чичо или леля ни набута някъде да прави кафенца и да пише договори добре, ако ли не....абе тва не е важно, ами важното е, че излизат абсолютно некадърни. Затва мен университета не ми е приоритет и фундамент...учебниците са едни и същи навсякъде, законодателството и то мисля...
))) Другото е собствени силици и квото сабя покаже. Айде със здраве.
- Derek
- Пишеща машина
Добър коментар.
Освен навлизане и усвояване ... у учащите трябва да се възпитава и умение да се мисли със собствения мозък. Защото доста колеги декламират чл. и ал., решения и тълкувания, но мълчат като пукали ако ги накараш да разнищят на глас, да обяснят, да се замислят и да навържат знанията си.
Вредно е да ни се набива в главите, че трябва да се знаят нещата мота-мо. Преподавателите, които си водят занятията разчупено, с много примери от практиката или имагинерни такива, остроумни шеги, сценки и приятелско отношение към студента /като ест. не се губи и научната цел/ са тези които ти отварят филтрите на интереса и разсъжденията.
Неправилно е правото да стои само за себе си и само на хартия. Според мен е важна житейската логика на нещата, а не стройните текстове в томчетата.
Освен навлизане и усвояване ... у учащите трябва да се възпитава и умение да се мисли със собствения мозък. Защото доста колеги декламират чл. и ал., решения и тълкувания, но мълчат като пукали ако ги накараш да разнищят на глас, да обяснят, да се замислят и да навържат знанията си.
Вредно е да ни се набива в главите, че трябва да се знаят нещата мота-мо. Преподавателите, които си водят занятията разчупено, с много примери от практиката или имагинерни такива, остроумни шеги, сценки и приятелско отношение към студента /като ест. не се губи и научната цел/ са тези които ти отварят филтрите на интереса и разсъжденията.
Неправилно е правото да стои само за себе си и само на хартия. Според мен е важна житейската логика на нещата, а не стройните текстове в томчетата.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света.