Много е кофти да питаш така общо - харесвам идеята за ръчно изработени "неща", но невинаги харесвам конкретните... "изделия". Много от тях са откровен кич, клишета или просто са грозни и несполучливи. Разбира се, има го и другият вариант и тогава ги оценявам. Много се радвам и когато приятели ми подаряват неща, направени от самите тях - най-добрата ми приятелка някога се занимаваше страшно много с подобни чудесии и ме научи на някои от нещата, които правеше (само дето се видя, че с моите две леви ръце нямам особен талант за приложник). И до ден днешен един от най-скъпите на сърцето ми подаръци от нея е шишарка, оцветена в цветовете на любимия ми отбор. Или последното нещо, което е правила сама за мене (че дори беше впрегнала и гаджето си в трудовия процес, защото нямала време да го довърши сама) - чорапи, които беше направила на едни от любимите ми литературни герои.

Страшно много се радвам на подобни неща - наистина означават много за мен.
Ако обаче не става дума за близък човек, обикновено оценявам нещата по скалата красиво - грозно, а не ръчно изработено - фабрично.
Познавам и други хора, които се занимават с това - доста дори. Но никой от тях не гледа на това като на бизнес, по-скоро им е хоби и се радват да правят нещо с ръцете си (евала на онези, които го могат

).
...
Места... хм, а прима виста се сещам за няколко такива в София, като любимото ми е едно ателие на Кракра (точно над ресторант Грозд и Института за изкуствознание). Готиното е, че около хората, които се занимават с това, обикновено се заформя определен кръг от подобни на тях и нещата стават малко по-пъстри. Екстравагантно и арт... Хм. Тук ме метна у джаза. Аз още не мога да реша дали е екстравагантно или фетишистко да нося вратовръзка вместо колан, но това не ми пречи да ходя така по улиците. Важното е самият ти да се чувстваш комфортно с идеята за самия себе си, за своята визия и светоусещането си. Не бих носила нещо, което ми се струва грозно и неестетично, без значение дали е хендмейд или серийно производство в произволна фабрика.
Май не ти помогнах много, ама ако зададеш доуточняващи въпроси, може и да си структурирам мисълта по-добре.
...
А, да. И много харесвам ръчно изработени герданчета. Имам значително количество такива, купувам си от всеки град, където ходя (стига да видя подобен магазин, разбира се).