Та да драсна кратко резюме на последните събития. Преди около два месеца южнокорейската корвета "Чхонан" беше потопена от торпедо близо до военновременната морска граница в Жълто море. От коя страна на границата - големите медии не съобщават. При инцидента загинаха 46 южнокорейски моряци.
Сеул назначи международно разследване, което установи, че няма кой друг да е потопил кораба, освен севернокорейска подводница. Пробойната е точно като от торпедо, взривило се на около три метра от корпуса, в околността не е имало плавателни съдове на друга държава, а няколко дни преди това две севернокорейски подводници и кораб майка са напуснали намиращо се недалеч пристанище.
Южна Корея обвини официално КНДР (Корейската народнодемократична република, или Северна Корея), че й е потопила кораба и й е затрила моряците - и за по-малки инциденти са избухвали войни, спомнете си Ливан през 2006 г. Сеул заявява, че няма намерение да отвръща със сила, но ще предприеме наказателни действия - както едностранни, така и такива, съгласувани с международната общност.
В отговор КНДР заявява, че това са долни инсинуации на гадните войнолюбиви (забележете!) южнокорейци и заплашиха Сеул с повсеместна война.
В понеделник Република Корея (Южна Корея) обяви, че ще спре търговията със Севера, ще забрани на севернокорейски кораби да плават в нейни води и ще поиска налагане на санкции от Съвета за сигурност на ООН.
В отговор днес Пхенян отново заплаши с война, мобилизира цялата армия и обяви, че къса всякакви отношения със Сеул, включително споразумението за въздържане от агресия между Севера и Юга.
Та дет' се вика, живеем в интересни времена. Лично аз силно се съмнявам да се стигне до гореща война, защото това ще бъде краят на КНДР и психопатите в Пхенян би трябвало да го знаят. Нямат икономическия потенциал да издържат дълго, а дори да победят, което ми се струва напълно невъзможно, ще доведат полуострова до зловещ икономически срив под своето управление. Това поне го могат. Южна Корея от своя страна няма интерес от война, защото има твърде много за губене, а войната със Севера ще бъде изключително кървава. Според този сайт КНДР има петата по численост армия в света (1 170 000 души), а Южна Корея - шестата (687 000). Не знам доколко може да му се вярва, но при всички положения ако има едно нещо, с което Северна Корея може да респектира, това е армията си, макар южнокорейската да е доста по-модерна. Да не забравяме и прословутите севернокорейски ядрени ракети, които, ако съдим по досегашните опити, са не по-малко опасни за самите севернокорейци, отколкото за враговете им. Все се надявам, че дори да избухне война, няма да са толкова луди, че да ги използват.
Какво бях почнал да разправям...? А, да - кажете си какво мислите по въпроса

Into the endless we ride...