Матура по история 2010

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
IvanoffBG
От дъжд на вятър

Матура по история 2010

Мнение от IvanoffBG »

Здравейте.
Предлагам да обсъдим възможните варианти на третия компонент и кои теми са по матуритетни.По принцип всичко може да се падне, но тенденцията сочи друго.Предвид зрелостниците като процент, темите на олимпиади и падналите се в Университета (някой преди беше писал, че единствения университет с главно У е СУ, напълно съм съгласен с него, а и така го пише в историята. :) ), тежеста на информацията, убеден съм, може да ги сведем до 7-8 разумни.
хановете Аспарух, Крум; князете Борис и Симеон (в последствие цар), Петър и Асен, Църквата (150 години все пак прави, след надигането в Цариград ,през т.г.), Априлско и следосвобожденска България.
Това са моите предположения, вие сте ?
Официална страница на специалността Политология във Фейсбук. За повече информация отделете една-две минути там, защото това може да не е поредната глупост!
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Матура по история 2010

Мнение от svetlio.varna »

Има такава тема, макар и малко неграмотно озаглавена :mrgreen: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 8F&start=0
Facebook
Изображение
IvanoffBG
От дъжд на вятър

Мнение от IvanoffBG »

:lol: В такива случаи и търсачката не помага.
Предлагам, в моята да пишем, защото все пак кореспондира със заглавието и настоящата година.
Официална страница на специалността Политология във Фейсбук. За повече информация отделете една-две минути там, защото това може да не е поредната глупост!
Аватар
what_is_love
Драскач
Курс: трети

Мнение от what_is_love »

Според мен ще се падне Средновековие,ако ли не-да бъде Възраждане!Само да не ми дават от Новото време,че.... :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft:
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!

ПРАВО- 1-ви поток,3-та група
Аватар
what_is_love
Драскач

Мнение от what_is_love »

Да са Асеневци ще бъда много доволна.Да не пускат някоя Балканска война,че само на разбита армия ще заприличам

IvanoffBG
От дъжд на вятър

Мнение от IvanoffBG »

what_is_love написа:Да са Асеневци ще бъда много доволна.Да не пускат някоя Балканска война,че само на разбита армия ще заприличам
Има и по-тежки теми, като напр. България в навечерието на Първата/Втората световна война, Демократическия сговор, Народния блок, Комунистическия режим ?? Коалиционното управление на БЗНС от 1913 до 1919.Като го брулнат какви ще ги въртим... Мислете позитивно и нека обсъдим съвсем нормално и културно кои са възможните варианти.
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от summer_f_ »

Симеон, Йоан Асен II, Разширение и централизация през IХ век...
Национални катастрофи
Според мен ще бъде нещо от това :)
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Аз се надявам отново да е Средновековие, ама се съмнявам навсякъде тази година да пуснат от Средновековието. Тъй че на Църквата залагам...:) Дано не е от след Освобождението, че там съм до никъде с нещата все още...
IvanoffBG
От дъжд на вятър

Мнение от IvanoffBG »

Шестица на матурата по история ми се струва невъзможно или поне доста зорлем ?
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя

Мнение от summer_f_ »

Септемврийската сесия е била с Църковни борби, така че е невъзможно пак да се падне.
BTW доста трудна матура е била от септември :shock: Че тя олимпиадата беше по - лесна :shock: :shock: :shock:
Ъпсурд е да се подготвиш само от училище :shock:
Айде късмет!
IvanoffBG
От дъжд на вятър

Мнение от IvanoffBG »

Благодаря, късмет и на теб !
Преди един месец у нас почнах да се готвя от "История на България" от доц. д-р Милияна Каймакамова.Каквото и да ми кажете, не ми дреме дали за толкова време съм успял нещо да направя, а също и дали ще се справя четейки от този учебник.Парите за курсове не са проблем, залагам единствено на себе си като възможности и надявам се, няма да съм се подвел.
Когато правих септемврийската ми се стори по-лесна.Теста не е толкова тегат, ако се съсреточи човек, а и 34,35 и 36 са лесни.На картата има подсказки, когато се загледаш и знаеш долу-горе какво е ставало ще отговориш.По последния въпрос все нещо може да се напише ! Иларион Макриополски и Неофит Бозвели, "Великденска акция" и датата й, Хатихумаюна, Гюлхански хатишериф, няма как да идеш на матура без да ги знаеш.
Аватар
anastacia_fen :)
В началото бе словото
Специалност: Журналистика,СУ

Мнение от anastacia_fen :) »

Предполагам,че ще дадат в теста Средновековие и Ново време,малко Възраждане,а историческият въпрос мисля,че ще бъде от Възраждане-може би Паисий и Софроний..

Миналата година матурата не беше трудна,а аз месец-два преди нея се бях същисал тотално,мислейки,че няма да успея да я изкарам :shock: Не беше толкова страшно,ако изключим историческия въпрос.Той е най-коварен.Поне снимките,които бяха дадени за посочване,не бяха също трудни.Тази,с атентата срещу църквата Света Неделя,я бях погледнал в едно помагало точно в деня преди изпита,та успях да запомня точната дата на събитието-това,което искаха в задачата.. :bounce:
"Беше 22 август 1962 година - денят, когато неколцина мъже решиха, че президентът, генерал Шарл Дьо Гол, трябва да умре."

Фредерик Форсайт, "Денят на Чакала"
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

IvanoffBG написа:Шестица на матурата по история ми се струва невъзможно или поне доста зорлем ?
Миналата година имаше такива случаи.
Facebook
Изображение
Аватар
what_is_love
Драскач

Мнение от what_is_love »

Може този път да се падне за училищата... :? ... макар че въобще не я искам.Също така да не се пада и Стамболов :bounce:

Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя

Мнение от summer_f_ »

За да се подготвиш за матура би трябвало ДА Е ДОСТАТЪЧНА само подготовката от училище, но реално НЕ Е така!
И кво? Мъчиш се да учиш, даваш луди пари за уроци и накрая идва някой тъпанар и изкарва по-висока оценка от теб само защото е преписал?
Действително, полза от ученето има - обогатяваш личната си култура и прочие... Но къде ще я приложиш, след като пак някой връскар ще се появи да те измести?!
Абе има ли смисъл във всичко това въобще... :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Матури”