"Бърза помощ" или бавна смърт

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

"Бърза помощ" или бавна смърт

Мнение от pora_e_priqtel »

Не знам дали ви се е налагало да ползвате "Бърза помощ" - дано не ви се случва. Първо защото по принцип не е готино да ви се налага подобно нещо, второ защото тя не само, че не е бърза, а често пъти не е и помощ. Вижте каква абсурдна сцена се разигра тази нощ на една оживена столична улица: http://e-comedia.com/?p=5129
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: "Бърза помощ" или бавна смърт

Мнение от Pisobella »

оф, абе понякога са наистина бързи и точни.
Ама като цяло се бавят :/

а тоя Рони... като видя клошар/просяк и т.н./ и все си мисля, че на мене може да ми се случи да изпадна в същото положение още утре... ама за наркотиците,цигарите и алкохола вече си е личен избор според мен ... :/
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Поре, аз съм чувал и други подобни истории. Особено ме възмущава това, как подреждат обажданията, според това, кои са приоритетни. Всеизвестен факт е, че ако им звъннеш с новината, че имаш 80-годишен човек с инфаркт вкъщи, той няма да е от най-приоритетните по причини, които не е нужно наистина да обяснявам. А тъпото е, че това са си човешки животи и не можеш да ги подреждаш по някакъв начин. Същата е работата и с Рони сигурно.

Друг е въпросът, че съответният бездомник вероятно наистина няма много бъдеще, но това е тема, която доста надхвърля рамката "Бърза помощ". Гадна история, но и това го има по света. Редно е обаче да получиш похвали от мен, че си помогнал на един клошар. Това не те прави балък и ти си го знаеш, ама може пък и да е готино да видиш, че и другите го осъзнават. Палци горе ;)
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Мерси :)

Колкото до това с приоритетите - ако екипите не могат да смогнат на всички сигнали, няма как да не приоритизират. Нормално е, ако не могат да отидат и на двете места, да предпочетат 13-годишно дете пред 80-годишен дядо например. Случаят обаче не беше такъв. Хората са имали достатъчно време, за да дойдат. Просто не им се е занимавало с клошар.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Поздравления за добре написаната статия, Поре...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Мисля че е редно да напиша тук за един друг случай, тъй като Виктор е писал че се е звъняло на 112.
Копирам пост от форума на Клуб Форд България - разказ на очевидец на тежка автомобилна катастрофа.

Що е телефон 112 и с благодарност.... 4 януари - 2010
1.Вчера /неделя/ трафика хич не беше натоварен по магистрала Хемус.Нямам си идея медиите от къде взимаха информация,но определено нещо не бяха в час/за 500км. засиленото полицейско присъствие се изрази в две патрулки?!/.В колата постоянно слушах 'Хоризонт',следобедното предаване 'Хора,пътища,автомобили'-е телефона на слушателите не отговаряше.Опрях до него по една причина-навсякъде беше опесъчено и почистено-поне доколкото времето позволяваше и техниката.Но само Община Антоново си питаше ушите за тази процедура.Тези които пътуват занаят,че там стават едни от големите навявания и поледици-е в такава обстановка тепърва бяха излезнали снегорините и то по посока Варна при положение,че натовареността беше посока София.И за пръв път адски се изкефих на един млад шофьор-момчето караше Мерцедес/неква нова двувратка/ с номер ВТ 3080...Ако някога попадне на писанието ми-Евалата пич...Независимо,че колата е стабилна и мощна караше с 30-даже на моменти с 20 км/ч.
Но това за жалост не се случи след село Джулюница.
Карах с 60км/ч. когато пред мен една Лада спря и тогава видях друга кола пред нея.Изкочиха от двете коли момчета и помислих,че ше се млатят.Отбих и пуснах аварийките .Зад мен спря и един опел.Излезнах от колата и тогава ми стана ясно,че катастрофата е тежка.БМВ беше смляло Опел Тигра.Задницата на опела беше събрана до предните врати.
Хората от БМВ-то отвориха задната дясна врата и само чух-батко жив лиси?не умирай!
Шофьорът с разкървавено лице почна да вика някой да откара момчето в болница.
През това време аз и Наталия набирахме 112....
И както винаги повече от 10 минути обяснявахме къде е катастрофата и точни координати.
1.Липсва локализация на телефона от който се обаждаш-докато обясня къде сме мина поне една минута.
2.Централата е в Русе-де е Русе де е София?
3.Докато препратят сигнала по направление ми звъннаха още един път да ме питат ама точно къде сме!-ми у нищото,некъде м/у Варна и София/опираме до т.1/-айде още 10 мин.
Щото дадох телефона на момчето от опела да се разправя с тях.
3.Обратно повикване на номера на Наталия-дали се обажда за същата катастрофа/т.1/?!
4.дайте номера на колата,в която е качен раненият?!
През това време се появи джип Ленд Роувър.Човека свали задните седалки и застла платнище.Измъкнахме момчето от БМВ-то.Беше с конвуслсии.Сложихме го да легне по корем за да не се задави с кръв.Имаше и едно момиче,на което му беше разкървавена устата.Наталия я задържа за да не припадне и докато отиде за вода я качихме и нея в джипа.
Искам да изкажа благодарности на Шофьора на Ленд Роувъра с номер ВТ 2992.....Ако не беше той сега щяха да са трима загинали.
Не изказвам благодарности на:
Тел.112-загубиха ценно време в разговори!
Заради бавната им реакция почина и момичето от опела.
След като замина джипа с мъка аз и шофьорът на БМВ-то отворихме едната врата на опела-момичето имаше пулс.Измъкнахме едно яке измежду ламарините и я завихме.......
И отговор по темата:
Не ви съветвам в случай на спешна нужда да звъните на 112, използвайте старите 166, 160, 150, тъй като когато звъните на тях говорите директно с човека, който ще прати съответната помощ. А когато позвъните на 112 говорите със оператор, който няма нищо общо със съответните служби, той приема сигнала и го препредава по веригата. Например ако сте в Пловдив и се обадите на 112, да кажете че някой ви кърти вратата, ви отговаря оператор който се намира в Кърджали записва сигнала + вашите данни, след това го набира в текстов вид на компютъра и го изпраща по мрежата на дежурния на ОДнаМВР Пловдив, който го прочита решава за кое РПУ се отнася и го препредава там, там вече дежурния изпраща автопатрула на място, същото е и за пожар. Когато позвъните на 166/160, говорите със дежурния, който още докато говори с вас може по станцията да изпрати патрула. Оставям на вас да си правите заключения.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Поре, бяхме заедно: напъждаме хайка малоумни разбеснели се гамени в момент, в който четирима от тях ритат в главата едновременно паднал на земята човек. Човекът съответно не е много читав, не му се вижда физиономията, бяха го смляли. Звъня на Бърза помощ. Три божествено гениални получавам от "професионалистите" от 150, след като им обяснявам какво се е случило и къде сме - ОРЛОВ МОСТ:

1. Тоя човек как се казва?
:shock:
2. А той там ли ше седи?
:shock:
3. Абе... да ходи! Към "Пирогов" да ходи!
:shock: :shock: :shock:

Тряс! Затварят ми телефона.

Колко струва човешкият живот?
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Е, сега. Хиперболата е известен похват ама не беше точно така.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Smoking Mirror написа:Е, сега. Хиперболата е известен похват ама не беше точно така.
Кое, Гошко, беше различно? Не съм преувеличил, поне съзнателно. Все пак аз говорих със "служителя", спомням си добре.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Само двама ритаха този човек в главата. Евентуално бяха трима, не съм сигурен, ама мисля, че третия седеше на страна. Но със сигурност не бяха 4.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Smoking Mirror написа:Само двама ритаха този човек в главата. Евентуално бяха трима, не съм сигурен, ама мисля, че третия седеше на страна. Но със сигурност не бяха 4.
Точно 4. Аз ги видях сам и отидох, вие после дойдохте, спомни си. Двама удряха мен, може би ти се размиват кадрите. За бройката съм сигурен. Така или иначе, темата е за Бърза помощ.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Jamesmagno написа:... "професионалистите" от 150...
Щом ще си разправяме истински истории... Преди 3 седмици, с един приятел звъняхме на 112 (защото друг приятел беше сериозно прекалил с алкохола) и линейката дойде доста бързо - за ок. 10 мин. Може би имаше значение и това, че нашият човек (оня "почерпения") живее на 5 мин. път от "Пирогов". Преди 6 години, при подобен случай (една девойка беше вече в безсъзнание), в още по-голяма близост до "Пирогов" (ок. 200 м.), съм чакал линейката 40 мин. Явно, всичко зависи и от късмета в конкретната ситуация. Може би има значение и възрастта. Човекът от първия случай е на 45, а девойката от втория беше на 20. Диспечерите като чуят, че 20 годишна е препила и си казват: "Сефте, Маро, индианци! Аман от пияни студенти! Ще й мине като на куче.", а като чуят за някой на 45, си казват: "Абе, тоя пич може наистина да получи инфаркт!".
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

вечен студент написа:Явно, всичко зависи и от късмета в конкретната ситуация. Може би има значение и възрастта. Човекът от първия случай е на 45, а девойката от втория беше на 20. Диспечерите като чуят, че 20 годишна е препила и си казват: "Сефте, Маро, индианци! Аман от пияни студенти! Ще й мине като на куче.", а като чуят за някой на 45, си казват: "Абе, тоя пич може наистина да получи инфаркт!".
Явно нямаш опит със стари хора :lol: Като чуят, че човекът е на възраст, директно го отписват. Общо взето действат на принципа "дай да свършим другата работа, пък ако е жив, докато отидем, здраве да е". Убеждавал съм се многократно.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Има нещо такова за възрастта. Баба ми, Бог да я прости, когато трябваше да идва линейката да я взима, сме я чакали точно 94 минути от времето на повикване (квартал Дървеница). Беше на 88 години.
От друга страна в същия случай мога да направя комплимент на екипа който дойде - направиха и невъзможното, а след това като тръгнахме към Исул стигнахме за има няма 6 минути.

Та, съвета май е ясен. Звъните директно на който ви трябва (150, 160, 166) и внимавате за годините.
medicate, medicate
Публикувай отговор

Обратно към “България”