Светлина

Модератори: Don Horhe, Lord

Как си светите?

Аз съм съвестен еколог и гражданин на ЕС и използвам само живачни флоуресцентни лампи
1
14%
Имам малък храм на Едисон в мазето си и няколко кашона от старите крушки и само тях си използвам
3
43%
Бийп-бийп-бийп. Аз съм R2D2 и си светя само със светодиоди
2
29%
Вие всички сте нуубове, бъдещето е Стар Трек. Аз използвам алтернативни методи на осветление (моля посочете какви)
1
14%

Общо гласове: 7

Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Светлина

Мнение от Smoking Mirror »

По материали от Гугъл:
Преди около година влезе в сила европейска директива за забраната на продажба на 100 ватови крушки в европейския съюз. Тази година от 1 септември ще се забранят и 75 ватовите, догодина ще забранят 60 ватовите и целта е до 1 септември 2012 г. всички обикновени електиречски крушки на територията на Европейския съюз да бъдат заменени с друг вид осветление. Като основна алтернатива се посочват компактните луминисцентни лампи - енергоспестяващите крушки, които в последните години набират популярност в България.

Целта на цялата тая работа е де се пести ток, като от Европейския съюз си мислят, че по този начин ще намалят с 1/3 консумацията на електроенергия на домакинствата. Аз лично нямам представа дали това ще е така (то и без това на кого му пука за някви си 3 месеца от 1 септември 2012 до 22 декември 2012), но в САЩ са изчислили, че замяната на лампите с нажежаема жичка с флоуресцентни такива ще спести разходите за електроенергия на всяко домакинство с 12-15%. Очевидно е, че или в Европа или в САЩ не са прави.

В същото време обаче флоуресцентните лампи крият доста големи екологични рискове сами по себе си. Технологията им на светене е съвсем различна и широко използва живак. Самите фолуресцентни лампи по законодателството на Европейския съюз подлежат на разделно събиране на отпадъци и специално рециклиране - за тях се прилага същия режим, който се прилага и за остарялата електротехника според директивите 95 и 96 от 2002 г. Изхъврлянето им по конвенционален начин застрашава с живачно замърсяване околната среда. Излишно е да се отбелязва, че в България не сме и помирисали нищо такова и че, колкото и да си задължен законово, не можеш да си изхвърлиш разделно лампата.

Не бива да се забравя и един друг факт - забранена е само продажбата на електрически крушки с нажежаема жичка от съответната мощност. Не е забранена употребата им, нито притежанието им в каквито и да е количества, нито внасянето им в границите на ЕС. Поради това миналата година имаше голяма истерия в цяла Европа по запасяване със 100 ватови крушки, която истария не ни подмина и нас.

Цялата работа за която я писах тая тема - какво мислите по въпроса за този аспект на екологичната политика на ЕС и, по-скоро - използвате ли електростестяващи крушки или си имате неограничен запас от няколко кашона и имате намерението като ви свършат да правите периодични пътувания до Сърбия/Турция/Македония (Ето защо ВМРО правели подписка против членството на Турция в ЕС.)

Включил съм и една анкетка ако ви се попълва за да добия някакви статистически данни по въпроса за ефективността на ЕС.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Светлина

Мнение от invisible »

копелее това ли било то .. аз не бях чул за тая забрана и от няколко месеца се чудя що по магазините няма и няма 100w крушки
с единия съквартирант постоянно се караме щото аз обичам навсякъде да ми свети тък той гаси тук и там щото видиш ли пестял та тая сметка съм я правил вече
само тр да сметнем и тия спестяващите какво добавят към нея
та гледам сега в нета Енергоспестяващи крушки PHILIPS 18W = 100W т.е. една такава крушка ти спестява 80W за единица време
примерно в апартамента ти има 10 ина крушки / у нас са по малко даже / 4 от които светят постоянно/често / и 6 в бани килери коридори които светят от време на време .. нека да е по 1/2 час на час т.е. тия 6 са като 3 дето светят постоянно или имаме 7 постоянно светещи крушки .. всички тия крушки като светят 1ч ще ми спестят 7*80 = 560w .. нека сме на работа 8ч и спим още толкова .. остават ни 8ч да си седим вкъщи и да си ползваме всичките лампички постоянно т.е на ден тия филипси ще спестяват 560*8 = 4480 w = 4.5 kw a за месец 4.5*30 = 135kw
отиваме на страницата на чез и гледаме че цената дневната е 0.09331 а на нощната 0.05005 предполагаме че в тия 8ч дето ползваме лампичките 4 са дневна и 4 нощна т.е (0.09331 + 0.05005)/2 = 0,14336 /2 = 0,07168 добавяме и някаква зелена енергия от 0,00212 става 0,0738 + 20% ддс става 0,08856
т.е. 135 * 0,09 = 12,5 на месец ще спестяват тия крушки .. сметката за мин месец е 140 като гледам и в американската прогноза не влизам даже и то както съм смятал доста преувеличено .. честно казано реално 3 - 5 6 % да могат да намалят разхода на домакинство .. да не говорим че тия лампи са по 8-10 лв :roll:
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

В сметката има и доста други фактори, които не си сметнал щото не си ги знаел. Аз днес основно това рисърчвам из интернет щото ми стана интересно :Р

Енергоспестяващите крушки, освен че не светват веднага на пълна мощност а трябва да се изчакат до три минути за да загреят (преди това светят по-слабо) са крайно чувствителни към често включване и изключване. При такъв режим на работа на включване и изключване на 5 минутен интервал (какъвто примерно е тоя в тоалетната на едно малко по-голямо домакинство - 4-5 човека) животът им се скъсява с 85%.

Трябва обаче да се отбележи и фактът, че по принцип тия флоуресцентни лампи имат 8 до 15 пъти по-дълъг живот от обикновените крушки. Една нажежаема крушка има средна продължителност на живот между 750 и 1000 часа, а една енергоспестяваща - 6 до 15 хиляди. Разбира се говорим за случай, в който не се скапе механичната част под крушката, защото тя е доста по-сложна като устройство от тази на старата, съответно имаповече моменти, в коитоможе да се издъни ако е правена в китай.

И в тоя ред на мисли може да се спомене, че тая лампа губи от мощността си с времето. Когато прехвърли 40% от прогнозирания живот започва постепенно да става по-слаба и към края на живота си спада до 60-70% от началната мощност.
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Не мисля, че САЩ или Европа грешат в прогнозите си за спестявания. Просто модела на потребление, както и моделите на прогнозиране са различни, затова има разминаване. Иначе не е лошо, предполагам, да се ползват тези крушки. Само някой да не се самозаблуждава, че сметката му за ток ще падне. Не и в Бугария.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Аз съм безсъвестен еколог. Гласувах за старите, защото от "новите" ще ми се стопят очите, а после мозъкът. Пробвах, ама не се гледа на тях, ужасни са.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Аз се отказах от новите. Бях купил три, сложих ги и ги махнах. Отвратителни са!
В моите очи аз съм по-важен от световната екология и енергийна икономичност. Съжалявам, но знам, че е така! :|
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Бе тва хубаво ама как ще се бориш с европейските директиви? Или имаш завод за крушки?
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »