11 май - протест на Софийския университет

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Re: 11 май - протест на Софийския университет

Мнение от Markov »

MidwinterSun написа:А ако си направиш труда да погледнеш малко по-хубаво, ще осъзнаеш, че темата всъщност е пусната във ФЖМК (където Шепот е модератор) и след това е закачена като съобщение, така че да се вижда от абсолютно всички раздели на форума.

Заставам зад думите на Периш. Свалете си ръцете от клавиатурите и направете нещо продуктивно според собствените си критерии, щом като протестът не ви се вписва в категорията. Аман от мозъци...
Наистина не съм си направил труда да погледна, но факта, който цитираш, не променя мнението ми. Настоящият протест (а боя се и всеки друг) е просто отговор на това да избягаме от скуката, като се скрием зад "смислени каузи" и "идеали", призовавайки другите за съпричастност и съчувствие, а всъщност досаждайки им. Принципно няма значение дали каузата е правилна или не - ако е благородна, дори може да се увлечем повече. След време когато обаче от подобните начинания не остане нищо, а ентусиазмът ни се е изчерпил, се вижда комичността на нашия героизъм, събития и действия, които са ни изглеждали големи, разбираме - че само са ни изглеждали...Това в случай че разбира се осъзнаем заблудата си, и междувременно не сме извършили някоя и друга голяма и сериозна глупост заради твърдоглавието си.

С това не искам да застана срещу протестиращите или каузата им, още по-малко да проповядвам конформизъм (както предполагам че ще бъда заклеймен). Просто напомням, че има и други, по-стабилни и не толкова симпатично-наивни начини за отстояване на смисъл в света.
Последно промяна от Markov на 05 Май 2010, 18:15, променено общо 1 път.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз така малко, ни в клин, ни в ръкав - да ви попитам, ако знаете де, ако не знаете - здраве да е:

Само на СУ ли режат парите? В смисъл има и други вузове у страната, да не ги изброявам сериозните, па и несериозните... Гледам, че протеста е "заповядан" от "горе". Но тва "горе" е само "горе"-то на СУ. Другите вузове и те са на субсидии, тях не ги ли порязва също? Щото не ми се вярва, те да разполагат с милиарди левове и да не им пука от едно такова решение на властта...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
MalUmKo
От дъжд на вятър

Мнение от MalUmKo »

И по какъв начин, прощавай, влизам в тоя кръг, който отричам. Аз не казвам нищо за гражданска съвест или нещо подобно. На мен проблема с колегите ми е съвсем друг, където и с които го имам, както и с професорите. Това да плачеш за пари, за да ти е евтино образованието, не е същото като да плачеш за знания, ако за теб е все едно- твоя работа.

П.П. Аз креативни неща според критериите си правя. Уча си, работя си, живея си живота, нека ми е зле.

П.П. ^2 И само да спомена, че давам аргументация за позицията си, и съм готов и по- подробна да дам. Някой ще ми каже ли ЗАЩО е препоръчително да се иде? Принципно е добре когато ходиш да отстояваш някаква гражданска позиция(а.к.а. да пречиш на хората и да крещиш по улиците, щото друго няма да направите) е да си имаш представа, защо подкрепяш тази кауза. Принципа да правим нещо, квото и да е то , по- добре е от колкото да не правим нищо, не е верен. Айде наслука.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
:D
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Смисълът да отидеш там е да заявиш своя глас, глас за това, че нямат право да те тъпчат, не и докато си млад и имаш силата да направиш нещо. "Плачем" да ни е евтино образованието, защото много от нас нямат реална възможност да покриват дори и тези такси и се налага да се прекъсва. АКо не искаш да прекъснеш - трябва да работиш, ако се стигне до работа - нямаш време да учиш, което те прави некачествена работна ръка по-нататъка. Каквото и да ми обясниш - това е реалността. Пък ти бъди егоист и непукист, работи си, живей си, нека не ти е зле, но след 30 години само не искам да ми ревеш колко е тежко положението. И това знаеш ли защо ще е? Защото такива като теб не са си дигнали гъза да направят нещо. Ай със здраве.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Всъщност,нашето образование е супер евтино, това което е скъпо е живота.Това не влиза в графата "разходи за образование".
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Този, който казва, че не би протестирал, защото образованието ни е зле, влиза в един парадокс - образованието ще стане още по-зле, именно заради това е протестът.
MalUmKo
От дъжд на вятър

Мнение от MalUmKo »

И в какъв парадокс по точно влизам, мислиш че ни е зле образованието защото не се вкарват достатъчно пари. Де да беше в това проблема, много по- дълбоко се крие, ама как да е. Не виждам смисъл да се жалвам за пари, да съжалявам, за тоя един ден дето ще убиеш да протестираш, ще преебеш движението в центъра ще създдадеш проблеми на хората които работят наоколо и прочие спокойно можеш да изкараш някакви пари. Да не говорим за 30те лева макс, с които биха ти дигнали таксата. Имаш време за глупости, ама нямаш време да учиш, кво да ти кажа проблема не ти е в това че работиш, ако работиш, а че приоритетите ти са сбъркани, ама как да е.
Аз съм загрижен за образованието и съм готов да направя много, но това да ходиш на протести, които няма да имат никакъв резултат и да пъчиш мускули, не е особено конструктивно. Пътят към ада е осеян с добри намерения, не е важна просто идеята и каузата, а това какво точно правиш по въпроса, как да е, аман от псевдо еколози, псевдо граждани и псевдо хора.
ПП Ако наистина държиш на образованието и си се старал да го заслужиш, може да намериш начин да го получиш и да 100% има някакви хора които прекъсват щото нямат пари и да това е тъжно, но дали е заради такива като мен, или заради това че държавата плаща образованието на хора, дето им е все тая кво става купонясват нон стоп минават с 3 колко да минат и мама и тате ги издържат, дали нямат общо професорите дето са дигнали ръце и пускат е така колко да има на кой да преподават, не е въпросът колко пари ще получи СУ, а как ще ги използва. Ако наистина ти пука за образованието и качеството му ще излезеш да протестираш именно срещу такива изцепки ще пускаш оплаквания и ще сечеш дружките си дето не заслужават, а не да ревеш на държавата да налива повече пари. Навсякъде в белите държави образованието е привилегия, която трябва да заслужиш, само тук си мислим, че са ни длъжни. Аз ли съм егоист? Колко забавно, нямам нищо против да прееба и себе си, стига образованието да е по- качествено, е на това му викам егоизъм, а вие сте интресчии. Ай наслука с протеста.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
:D
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Това, което споменаваш е вярно и аз съм също против, както ти, но според мен, след като един ВУЗ получава по-малко пари от предходната година, това променя неговата политика - повече бройки за специалностите, по-лесно минаване на изпити, лесен вход към университета, с малоумни изпитни форми...за да запълни бюджетните дупки..
Моето виждане е, че както един работник не би увеличил коефициента на полезно действие при намаляване на заплатата му, така и един ВУЗ не би се подобрил след като му махнеш една трета от бюджета. Нужни са реформи, да, ДА! Нужно е наблюдение, нужно е наблюдение на наблюдението. Но, не е логично първата мярка, първата стъпка да е орязване на парите! Политиката на всички правителства след 89 е напълно смешна - приватизация и орязване на бюджети в сектори от национално значение. Две изключително крайни мерки, а крайното винаги е пагубно...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

От здравеопазване и образование винаги се реже, какво да се направи...

Аз съм съгласна с тебе и то мн съгласна - по-добре да работиш отколкото да се занимаваш с глупости, и аз не виждам нищо конструктивно в един протест. Но когато ножът е опрял до кокала...
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

има ли някаква листовка във ФНПП? Щото аз не съм видяла... няма да е зле СС който е представител на ФНПП да сложат 1-2 бележки на входа и на втория-третия етаж : )

Аз смятам да дойда на протеста - за мен приоритет трябва да са образованието и науката, а не да са последна дупка на кавала :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Аз виждам малко по-различен смисъл в протеста от простия вой за пари и това е демонстриране на активна позиция и отношение към случващото се с образованието и науката, както и показване на известна подкрепа към ръководството (не, че и то не пращи от генерални недостатъци), което го организира и в защита на интересите на студентите.
Knights of the Cross
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Да бяхте протестирали когато му беше времето.
Няма пари и толкоз.
Търсете другите спонсори и източници на пари за образованието !
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

RadoRado написа:Да бяхте протестирали когато му беше времето.
Ами сега режат парите, сега излизат да протестират. Кога му е било, според теб, времето? Когато още не е било решено и всички са щели да кажат, че се скача за слухове ли?
RadoRado написа:Няма пари и толкоз.
Тук въпросът не е, дали има пари или не, а че в условия на криза се пести от образование и наука.
RadoRado написа:Търсете другите спонсори и източници на пари за образованието !
Не знам дали знаеш, но освен държавната субсидия, другите "спонсори", т.нар. източници на пари за СУ сме студентите. Не възразявам да се качат малко таксите, но ако само с такси трябва да се запълни отрязаната 1/3 от бюджета на университета, то тогава наистина ще станат драстично по-големи, което ще бъде доста неприемливо.
Knights of the Cross
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Ако ми дигнат таксата неприемливо за мен лично, директно се изнасям към НБУ. Смятам, че доста хора са или ще бъдат на моето мнение ако това се случи. Тъй че едва ли, както вече неколкократно се спомена, таксите ще скочат баснословно. Никак не одобрявам лозунгите на настоящия протест, само за пари се реве в тая държава, а никой не предлага абсолютно нищо конструктивно (да включително и аз, но не аз съм тоя с големите претенции). Никъде в официалното писмо на АС не видях предложение за конкретни промени. Жалко е, че най-вероятно пак ще се дигне пушилка на гърба на нас студентите и пак отговорните лица (правителство и ръководство на СУ) ще си заровят главите в пясъка.
По протести по принцип не ходя, но на този ще дойда най-малкото, за да видя какво е туй "протестиращ студент" и защо нещата с подобни инициативи просто не ни се получават .
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Това означава ли, че приема ще се намали?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”