Единен приемен изпит в СУ !

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Единен приемен изпит в СУ !

Мнение от _sonrisa_ »

От тъпаците избавление няма :mrgreen: ....
Аватар
Sunshiiine
Да живей словото
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от Sunshiiine »

Лично мнение - единен приемен изпит е най-глупавото нещо, което може да се направи. Като в УНСС.. за изучаване на някаква си икономика ми влизат както с география, така и с литература примерно. Е не може да се сравняват 2те неща и изобщо какво общо имат литературата и икономиката? И така много специалности. Другото което е, да се въведе тест, си е все едно слагат огромен надпис пред университета "Приемаме всякакви идиоти, елате да си опитате късмета.. кой знае, може и да успеете да препишете." .. наистина, защо ли да се мъчат хората да учат теми, като може и на късмет да карат :Alvarin_07: За мен кандидатстването с тест е по-лесно(както и според повечето кандидат-студенти които познавам) и винаги има шанс да успееш да уцелиш отговора. Иска се обаче ЖЕЛАНИЕ и УСИЛИЯ, за да научиш добре тема по предмета, който си си избрал. А това пък показва доколко искаш да те приемат, така че някакъв си единен приемен изпит под формата на тест (било то пък дори и тип "НБУ" с 10 въпроса по 10 предмета) си е улесняване на кандидатстващите... а нужда от това няма. Достатъчно деградирали са и сега...
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Мнение от streetdog »

Sunshiiine написа:Лично мнение - единен приемен изпит е най-глупавото нещо, което може да се направи. Като в УНСС.. за изучаване на някаква си икономика ми влизат както с география, така и с литература примерно. Е не може да се сравняват 2те неща и изобщо какво общо имат литературата и икономиката? И така много специалности. Другото което е, да се въведе тест, си е все едно слагат огромен надпис пред университета "Приемаме всякакви идиоти, елате да си опитате късмета.. кой знае, може и да успеете да препишете." .. наистина, защо ли да се мъчат хората да учат теми, като може и на късмет да карат :Alvarin_07: За мен кандидатстването с тест е по-лесно(както и според повечето кандидат-студенти които познавам) и винаги има шанс да успееш да уцелиш отговора. Иска се обаче ЖЕЛАНИЕ и УСИЛИЯ, за да научиш добре тема по предмета, който си си избрал. А това пък показва доколко искаш да те приемат, така че някакъв си единен приемен изпит под формата на тест (било то пък дори и тип "НБУ" с 10 въпроса по 10 предмета) си е улесняване на кандидатстващите... а нужда от това няма. Достатъчно деградирали са и сега...
Икономиката и литературата имат толкова общо колкото и политологията и литературата. А най-общо имат зазубрените теми.
Теста би показал много по-обективно нивото на ученика.
Но самата идея за изпит за влизане е безсмислена. Всеки трябва да може да влезе ако поиска. Но не всеки трябва да може да си взима дипломата и изпитите с щракване на пръсти
Изображение
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

Sunshiiine написа:Лично мнение - единен приемен изпит е най-глупавото нещо, което може да се направи. Като в УНСС.. за изучаване на някаква си икономика ми влизат както с география, така и с литература примерно. Е не може да се сравняват 2те неща и изобщо какво общо имат литературата и икономиката? И така много специалности. Другото което е, да се въведе тест, си е все едно слагат огромен надпис пред университета "Приемаме всякакви идиоти, елате да си опитате късмета.. кой знае, може и да успеете да препишете." .. наистина, защо ли да се мъчат хората да учат теми, като може и на късмет да карат :Alvarin_07: За мен кандидатстването с тест е по-лесно(както и според повечето кандидат-студенти които познавам) и винаги има шанс да успееш да уцелиш отговора. Иска се обаче ЖЕЛАНИЕ и УСИЛИЯ, за да научиш добре тема по предмета, който си си избрал. А това пък показва доколко искаш да те приемат, така че някакъв си единен приемен изпит под формата на тест (било то пък дори и тип "НБУ" с 10 въпроса по 10 предмета) си е улесняване на кандидатстващите... а нужда от това няма. Достатъчно деградирали са и сега...
на университета отдавна вече виси такъв надпис, с или без тест. единственото, което темите предполагат, а теста не, е зубренето. което е похвално и недостижимо за мен умение, но едва ли е най-важното за човека в смисъла на максим горки. зубр зубр зубр зубр
Аватар
Sunshiiine
Да живей словото
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от Sunshiiine »

Но не всеки трябва да може да си взима дипломата и изпитите с щракване на пръсти
Виж, с това съм напълно съгласна. Но точно така става за съжаление - всичко стана изключително лесно. Не знам защо смятате, че тестът би показал по-обективно нивото на ученика. От това което виждам в УНСС или НБУ (давам тях за пример, понеже са ми най-ясни начините за влизане там) нещата хич не са сложни за кандидат-студентите и се искат или пари, или късмет (за да препишеш или уцелиш отговорите). За това доколко темите се зубрят не знам. Аз смятам, че не е съвсем така. Огромна част от тях са разбираеми и се стига и до научаване. Да - има и много неща които просто си ги зубриш, но мисля че поне нещо остава в главата (надявам се, още не е минало достатъчно време, за да го кажа от личен опит). Ако ученикът не разбира нищо от дадения материал, то няма как да го назубри изцяло, ако ще и да се скъса. Иначе ако този единен приемен изпит беше нещо по-сложно и имаше начин да се предотврати цялата работа с преписването, щеше да е много добре. Не знам, просто ще е хубаво да намерят начин, който да накара учениците да седнат и да учат, а не да разчитат на късмета си. Дали ще е тест, дали теми или каквито и други варианти.. сааамо да се прекрати този наплив от незнаещи и мързеливи :connie_mini_pray:
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

тва няма да се прекрати от университетите. само мама и тати могат да обяснят на малкия гошко, че не от всяко дърво става свирка и ако не му се чете, да ходи на републиканско по гребане примерно и така нататък.
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Специалност: Информатика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

streetdog написа: Теста би показал много по-обективно нивото на ученика.
Аз кандидатствам с математика тази година, и да ти кажа специално по математика, да се дават задачи за разписване, е много по-добър начин да се оценят знанията на кандидат-студентите обективно. Така че, макар да е по-труден в сравнение с почти останали изпити по математика в бг, аз мисля, че най-добрия формат е този на СУ. За другите предмети не мога да кажа нещо със сигурност. Тези, които кандидатстват по предмети като история например, си знаят по-добре, кой вариант е по-труден, подготовката за кой-формат изисква повече знания, и дали е по-правилно да научават по малко теми, но с по-големи подробности, отколкоти повече теми, но не толкова подробно..
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Уважаема, много си далеч от истината.В момента, в СУ е масова практика да се влиза в "елитните специалности" с 4-5 научени теми.Темата е тежка форма на прием ако учиш всички, но ако учиш 4-5 и разчиташ на късмет, си е просто 1 месец играчка, докато при теста, няма как да стане това.Трябва да си учил целия конспект, иначе няма как да стане.Също така, теста не е само със затворен отгоро - отворен отговор, таблица за попълване, аналитични задачи и т.н.

Не говори на изуст
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”