Английска филология 4

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
britdamage
Пишеща машина
Специалност: Английска филология
Курс: трети

Re: Английска филология 4

Мнение от britdamage »

crystal написа:Вярно ли е, че вече нямате 1 изпит след двусеместриален курс, а се дели на 2?
Вярно е. Имаме "голям" изпит след всеки семестър. Обясниха ни, че до миналата година студентите не са имали право да продължат с невзет изпит по практически, но от тази година може да се запише втори семестър с невзет (поправката е юни). Практиката ще покаже кой вариант е по-добър, за мен лично логика няма в това, което се е случвало миналите години....но коя съм аз. :P
Водата също би могла да се измие.
Аватар
crystal
В началото бе словото

Мнение от crystal »

Има програма :cyclops:
Hold ur breath and count to ten
Аватар
britdamage
Пишеща машина

Мнение от britdamage »

Нещо ми бъгва мозъчето тези дни, така че направо да питам вече преминалите през това...
Колеги, как учихте за изпитите по Лингвистичен дебат и Общество и култура на Великобритания (умишлено изпускам Литература на 19-ти век, там е четене преди всичко)? Само от лекциите. Е ли е възможно въобще? Ами езиковите семейства, които трябва да вземем скоро със Събев (май). Не знам, струва ми се невъзможно. Днес например имахме най-дългата и отегчителна лекция върху LUs...в един момент въобще нямах сили дума да запиша на листа си. Моля ви, разяснете ни как се случват нещата... :?
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

По ОиК е добре да си четете статиите навреме и да слушате какво ви говори Казакова (или който ви преподава). На изпита ви дават толкова въпроси, колкото теми сте покрили, като повечето са аналитичен тип въпроси, т.е. отговорите ги няма точно написани някъде, откъдето може да ги прочетете. Общо взето, съвсем възможно е и не е никак страшно :)

По ЛД обаче... Не подценявайте Събев и лингвистичните семейства (доколкото знам, само той ги проверява), ами ги научете като хората - което включва и допълнително ровене из разни други източници, понеже той не ги преподава много подробно (май само ни беше дал класификацията), но пък иска след това всичко да се напише. И на изпита всеки получава различно езиково семейство, за което да пише. Е, не ВСЕКИ де, но със сигурност хората около вас ще имат нещо друго. А темите за "развиване"... научете ги колкото можете и ако ви се падне тема, която Събев ви е преподавал, а не сте сигурни в знанията си за нея, по-добре пишете за някоя друга (общо 3 са). Много хора изгърмяха на тоя изпит, включително моя милост, така че внимавайте :)

И май това е :drunken:
Аватар
britdamage
Пишеща машина

Мнение от britdamage »

А как всъщност се формира оценката по Общество и култура? Същинският изпит (който разбирам е тест свободен отговор) и един midterm. Това ли е? Казакова има ли си CA (което ще ми се стори малко странно, ако е истина)? Аз сега се сетих, че са ни дали и библиография. И да, редовни и с будни умове на семинарите...Няма начин иначе. :D

За Лингвистичен дебат също ще внимавам. Другата седмица трябваше да ни е първата среща със Събев, но Багашева ще го замества...ще видим, ще видим.

И брр, сега ще ходя да си догледам Middlemarch :mrgreen:

И съм признателна за разясненията, много благодаря. :P
Аватар
tropicana
В началото бе словото
Специалност: международни отношения
Курс: четвърти

Мнение от tropicana »

Здравейте :) В момента съм втори курс специалност международни отношения и доколкото разбрах в края на тази година мога да кандидатствам за втора специалност. Много ми се иска да запиша именно английска филология. В тази връзка искам да попитам какво ще ме посъветвате- вие доволни ли сте от специалността, доста ли е тежко следването ? Ако има някой, на който му е втора специалност, моля да сподели как стоят нещата относно явяване на изпити, дали преподаватепите ви влизат в положение... Ще съм ви много благодарна, ако споделите каквото и да е за английската филология и по точно за записването й като втора специалност. Предварително благодаря :P
Be yourself...
КрисЧу
В началото бе словото

Мнение от КрисЧу »

Здравейте на всички и аз имам въпросченца :D .
След много лутания най-сетне ми разясниха, че за АФ не е нужен сертификат, което ме поуспокои, защото имам достатъчно други изпити на главата.Та другото нещо, което ме интересува е дали се намира някаква реализация по специално в чужбина с Английска филология, къде и каква по - точно? И наистина ли е толкова голяма разликата м/у АФ в ПУ и АФ в СУ?
А за реализацията в БГ предполагам, че друго освен учители и преводачи няма или не съм достатъчно информирана?
Ще съм много благодарна за отговорите Ви. :)
Аватар
LiL
В началото бе словото
Специалност: МПОС
Курс: първи

Мнение от LiL »

Е, хайде сега..чак пък нулева..
Това можем да кажем за много останали специалности....т.е. за всички филологии поне..
Винаги има реализация, стига да има желание...обаче с един чужд език, макар и овладян до степен на съвършенство, не сме за никъде почти..
И какви са тези разделения на АФ в ПУ, АФ в СУ и т.н.? Аз пък съм завършила АФ в ШУ и това ме прави какво в тази мижава класация?!

П.П. А всъщност преподава ли на някой от вас Веселин Будаков? Това е човекът, на който дължа любовта си към англ. литература.
Аватар
britdamage
Пишеща машина

Мнение от britdamage »

Преподава.

Music Addict да се включва. :P
EllieD
В началото бе словото
Специалност: -

Мнение от EllieD »

Здравейте
Не уча в университет все още, но вие явно да. Обръщам се към вас с една молба :( Уча от 8 клас английски, в момента съм 11, но винаги съм имала проблем с ученето на лексика. Това се проявява вече като проблем, тъй като имам заучени едни думи, които са ограничен кръг и не мога да говоря или пиша свободно, защото винаги има думи, които не знам на английски и на които не мога да намеря заместители.. госпожата ми казва кийп ит шорт енд симпъл ама... Можете ли да споделите някаква стратегия, по която учите или която знаете? Учителката в училище ми каза да си пиша примерно на един лист думата, значението на английски обяснено, примери, изречения, други форми на думата, но така ми е даже по-трудно :( Опитах се и всички срещнати думи, които не знам да ги записвам в една тетрадка и на бълг. значението, но и това не помага, защото става като списък! Хелп..
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата
Курс: втори

Мнение от Monkey D. Luffy »

EllieD написа:Здравейте
Не уча в университет все още, но вие явно да. Обръщам се към вас с една молба :( Уча от 8 клас английски, в момента съм 11, но винаги съм имала проблем с ученето на лексика. Това се проявява вече като проблем, тъй като имам заучени едни думи, които са ограничен кръг и не мога да говоря или пиша свободно, защото винаги има думи, които не знам на английски и на които не мога да намеря заместители.. госпожата ми казва кийп ит шорт енд симпъл ама... Можете ли да споделите някаква стратегия, по която учите или която знаете? Учителката в училище ми каза да си пиша примерно на един лист думата, значението на английски обяснено, примери, изречения, други форми на думата, но така ми е даже по-трудно :( Опитах се и всички срещнати думи, които не знам да ги записвам в една тетрадка и на бълг. значението, но и това не помага, защото става като списък! Хелп..
Момиче, пробвай като мен:
Госпожата ми прави доктовка и разбира се след това ми я проверява. Аз си я преписвам на чисто ( с маркер маркирам сгрешените/нови думи ) и отдолу, под текста, си ги пиша с транскрипцията и превод. След това най-лесно е да прочетеш текста и като не се сещаш думата само поглеждаш отдолу и си готова. Така на мене ми е най-лесно да ги запомням, тъй като ме много мързи да пиша по 50-100 пъти една и съща дума, както някои.
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Транскрипцията няма много смисъл да я учите... Едва ли ще ставате професионални езиковеди, а пък дори и да ставате, тогава ще използвате предимно IPA, а това, което се учи по училищата като транскрипция не е унифицирана система и доста издателства използват свои собствени методи. Много по-лесно е постепенно да се научат самите букви как се групират и как си влияят една на друга, по какъв начин се изменят "звуците".
Изображение
durotar
От дъжд на вятър
Специалност: Испанска филология
Курс: първи

Мнение от durotar »

Don Horhe написа:Транскрипцията няма много смисъл да я учите... Едва ли ще ставате професионални езиковеди, а пък дори и да ставате, тогава ще използвате предимно IPA, а това, което се учи по училищата като транскрипция не е унифицирана система и доста издателства използват свои собствени методи. Много по-лесно е постепенно да се научат самите букви как се групират и как си влияят една на друга, по какъв начин се изменят "звуците".
Имаш предвид фонеми, защото буквите няма как да си влияят, нали говорим със звуци. Вариантите в транскрипцията идват от това дали е фонологична или фонетична транскрипция.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Да, имам предвид фонеми, или по-скоро различните начини, по които буквите (само 26) се комбинират при писане, за да се запишат всички фонеми, които са много повече от буквите. Този начин на учене се нарича phonics и човек, веднъж научил всички възможни комбинации, може да прочете на глас правилно всяка дума, макар и понякога да не знае какво означава.

Вариантите в транскрипцията в речниците не се дължат на разликата между фонетична и фонологична (не е ли по-правилно да се каже широка и тясна, или тези термини не се използват в българския?) транскрипция, а на това, че някой издания използват собствени, опростени и понякога по-интуитивни системи, като тези изложени тук.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”