Творчеството на Joro K

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Re: Joro K - Те Казват

Мнение от Scarface »

Какво означава комерсиално? По-скоро музиката трябва да се дели на качествена и некачествена.
Иначе за самата песен : на припева нещо бягаш от такта. Тук-таме има някои по-дълги от необходимото линии. Качеството на записа няма да го коментирам, по-добре отиди в студио ако искаш да прогресираш.
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски
Курс: първи

Мнение от Jorkataa »

Scarface написа:Какво означава комерсиално? По-скоро музиката трябва да се дели на качествена и некачествена.
Иначе за самата песен : на припева нещо бягаш от такта. Тук-таме има някои по-дълги от необходимото линии. Качеството на записа няма да го коментирам, по-добре отиди в студио ако искаш да прогресираш.
Имам предвид, че преди години правеше смислени песни, които можеш да ги слушаш с пъти и нямаше да ти умръзнат. А сега, новите му песни...еми добре рапира, но текста няма никакъв замисъл. Разбирам 1-2 така, но не цял албум, пък и даже 2...

А и не смятам да отделям пари за студио, тъй като това го правя за кеф, като хоби, а не за да стана известен и да печеля пари.
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

Е, то едното няма нищо общо с другото.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Не разбирам каква е целта на chorus-ефекта, според мен тва ехо не е характерно за рап-стила като цяло. По-скоро ако оставиш гласа си чист, без ефекти (освен аутотюн де, то сега е модно и уви - полезно) - на фона на здрав бийт е доста по-куул, отколкото да го натрупаш като коледна елха. Лично мнение викам е тва. Понякога пък с ефекти е доста по-яко, зависи как ти идва.

За музиката - добра е! Може би малко не се връзва с темпото на рапиране, тук-там избързва, на други места ти идва бавна. Моя съвет, като ... ъъъ айде да го кажем меденруднишки генгста :mrgreen: е - като пишеш текста си го рапирай само на фона на бийт, без нищо друго. Пробвай да го нагласиш така, че да не ти се налага да го пееш бързо или бавно, а точно да отговаря на темпото на песента. Ако се налага - прави 2-3 варианта на бийтовете - вкл. и един по-бавен, един среден и един по-бърз. Около 98-104 bps, би било добре. Освен това на припева можеш да забавиш, да слагаш паузи тук-там, за да има по-голям ефект, все пак там ти е главното послание (слушай своето мнение), не бива да го изстрелваш набързо, а да го нанасяш ритмично и качествено, сякаш биеш опонент в стил карате - да акцентираш на ключовите думи за да има по-голям ефект. Ето, strings-ите дето са на фона, в комбинация с няколко hit-aр биха били идеална комбинация за да натъртваш посланията си пак и пак, точно каквато е и целта на припева. Друг важен момент е това с дишането. Важно не е само скоростта с която пееш, но и как си отделяш акцентите или казано по друг начин - абзаците. Просто ти трябва малки паузи да си поемеш дъх, и да почваш всеки нов абзац с насъбрана енергия.

Не знам на коя програма си правил парчето, но съм 60% сигурен, че е Fruity Loops, там се правят най-добрите бийтове и звучи като студиен запис. Веднъж като смесиш вокалите и музиката, пробвай да мастерираш песента, така че да изглеждат като записани едновременно в истинско студио. Някой спомена по-горе за микрофони и тем подобни щуротии - има си софтуери дето премахват шума от домашните условия и с достатъчно игра, може да не се познае, че е запивана у дома. В нета има клипчета как се чистят вокали за 4-5 мин. Друг трик е да ползваш еквалайзер ефект (EQ- както е по-известен), като намаляш най-ниската и най-високата честота - така елиминираш дразнещите шумове в гласа, от които Търговеца се оплаква, а пък аз така и не чух в тази песен. По принцип не съм работил много с вокали и не мога да ти кажа основните неща, които се правят, предполагам, за в бъдеще ще знам повече.

Относно семплинга - някакси странно идва през цялото време темпото, бийта и мелодията да си седи една и съща, само ти да си рапираш над нея. Самите вокали на места имат нужда да са на фона на по-тиха или по-различна музика, затова и само 1 повтарящ се мотив не стига. Мисля че имаше пауза на мелодията и замяна с друга там където беше тва с "кечисти". И скоро след това пак почва основната. Както и с бийта - прави няколко варианта на мелодията, редувайки ги експериментално на коя как би рапирал, на коя става повече за фон на куплет, коя за фон на припев... смесвайки ги и виж как би се получило. Аз лично бих използвал само барабани, перкусии, бас и ел. китара, за да направя рап-песен, харесвам по-изчистени неща, но е факт, че не всички мислят така. То зависи и от песента. Като цяло гледай при всяка смяна на мелодията да сменяш и стила и бързината на рапирането. Или дори на места изобщо да няма вокали. При мастерирането намаляй гласа, защото е малко по-висок от музиката, и изпъква доста странно. Все пак трябва да са в унисон. Ако се наложи, дори им слагай общи ефекти, за да ги "изравниш" като темпо или височина.

А за текста - помни: това не е опера - не си длъжен да се впускаш в дълги обяснения кой, какво и защо. Всяка дума, без която можеш да минеш е излишна потенциално. Важното е основното ти послание да се предаде, без да се затормозява слушателя с дълги изречения и фрази, все пак това е рап, а не лекции по природна география. Всеки текст може да бъде изпят (и съответно израпиран) по десетки начини - с различна скорост, различни места за паузи, различни акцентирания и височини. Експериментирай си с тях, за да имаш повече опции, как да израпираш текста в крайния вариант. А по правило - смесването на идеи е най-ползотворно. Така показваш, че не просто рапираш на прима виста, все едно не си виждал текста преди. А това в крайна сметка звучи несигурно. Все пак ти си писал текста, най-малкото се приема, че можеш да си правиш каквото ти скимне с него, това се иска да демонстрираш в песента - че си имаш послание, вярваш в него и си готов да го заявиш без проблеми на другите.

За видеоклипа - един досаден детайл - в рейса сцената ме кефи, но не е ли по-яко да гледаш в посоката, в която се движи рейса, а не да си седнал с гръб към водача? В смисъл, изглежда странно някакси... И накарай оператора ти да не стои на 1 място, ами да се движи и той, да има повече движение. Както и по-близки планове избирайте - примерно само лицето...

И понеже гоня рекорд за най-дълъг пост в този форум, има и още - ако искаш можеш да ми пратиш нещо на пощата, да поработя върху ремикс-версия или някакъв друг микс (е убий ме, ама не знам терминологията) - примерно само припев или някакъв по-дълъг куплет, само вокали, за да поработя над тях, примерно за нова версия на твой рап-оригинал. Ще бъде интересно да обединим усилия в тази насока.

Ама още ми се пише... ок, спирам вече, надявам се да съм ти бил полезен с мнението си и чакам следващия трак. До скоро...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Жоркаа, малко ще се повторя-те хората вече ти го казаха, но много хубав текс и музика. Радвам се на нестихващият ти ентусиазъм :mrgreen: Би ми било интересно да те чуя в някакъв дует.
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

Kristo написа:Не знам на коя програма си правил парчето, но съм 60% сигурен, че е Fruity Loops, там се правят най-добрите бийтове и звучи като студиен запис.
Специално за рап има по-добри варианти, например Propellerhead Reason. Иначе съм съгласен с повечето неща от поста ти.
Още един доста полезен съвет - използвай подложки. Желателно е. Звучи доста по-добре и внася разнообразие във вокала.
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски

Мнение от Jorkataa »

Много благодаря за така изчерпателното мнение!

Значи, само да кажа, че аз още не си правя сам бийтовете (уча се на ФЛ, но не ме бива още), а този (и следващите) ми ги прати един приятел, който общо взето се занимава с това.

А какво са подложки за вокалите? :oops:

А иначе chorus ефекта го сложих, защото на мен лично така повече ми хареса. На новата песен смятам да сложа само на определени места. Клипа...много още може да се желае. А иначе съм седнал така в тролея, защото иначе беше пълен и наистина нямаше как иначе. А нямахме време да чакаме друг, защото батерията на камерата падаше (не беше използвана 2 години) и така... :lol:
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

Подложките се правят много лесно. Записваш си вокалите, след което записваш отделни фрази или думи върху самия вокал. Разбираемо ли го обясних?
Така можеш доста добре да наблегнеш върху отделни фрази или думи от текста, върху които искаш да поставиш акцента.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Jorkataa написа:уча се на ФЛ, но не ме бива още
Точно тая програма е доста аматьорска. По-добре пробвай с Reason или Cubase SX 3
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

FloWersOfEviL написа:
Jorkataa написа:уча се на ФЛ, но не ме бива още
Точно тая програма е доста аматьорска. По-добре пробвай с Reason или Cubase SX 3
Играл съм си с близо 10 програми, ФЛ е най-удобната и иновативна, тука може да поспорим. Шашнаха ме още във версия 3, като за туториал бяха показали, как с програмата се прави Try Again на Алия без излишни напъни....
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Не твърдя, че не е удобна. Напротив даже. Много е удобна именно защото е аматьорска.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

FloWersOfEviL написа:Не твърдя, че не е удобна. Напротив даже. Много е удобна именно защото е аматьорска.
Е тук зависи какво разбираш под професионален софтуер и аматьорски... За мен - всичко що имам на компа е аматьорски софтуер... Но идеята е как този софтуер прави професионална музика...
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

професионална музика не се прави със софтуер.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Е има цели стилове, които не можеш да ги направиш на инструменти. Електронна музика, рап, какво още?
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

не могат да се направят на инструменти? сериоз? габа може би, всичко друго - по-скоро не
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”