Единен приемен изпит в СУ !
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Green`L.K.
- Форумозавър Рекс
- Курс: кандидат-студент
Re: Единен приемен изпит в СУ !
Аз не съм за премахването на изпитите като теми, а за намаляването обема на необходимата информация...
Тестовете са субективни, но темите са много по-субективни! Много зависи от проверителите
Трябва да се измисли система по която да се оценят равно кандидатите, а не всичко да зависи от състоянието и настроението на проверителя ти 
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Да си излея аз душата...
Значи съм в единайсти клас, в началото започнах да ходя на уроци по математика и рисуване, за да кандидатствам това, което уча, а именно архитектура... Но в крайна сметка разбрах, че това не е моето призвание и се отказах. Сега, след като се лутах няколко месеца в търсене на правилния път реших, че ще се готвя за право, психология или в краен случай журналистика. И тъкмо започнах да търся учители, които да ме подготвят и разбирам, че всъщност догодина, тоест тогава когато аз кандидатствам, щели да влязат тестовете като приемна форма на обучаващите се студенти. И имах чувството, че ще пометна направо. И ми казаха, че още нямало такива тестове, които да послужат за някакъв ориентир на кандидат-студентите. Не искам да си губя времето, като мога лятото да си чета теми, произведения, учебници и прочие. И както искам да ставам адвокат, има ли смисъл изобщо лятото да си препрочета примерно учебника за 11-ти клас, като нищо чудно историята да не бъде включена в изпита. Та това ми е чудно - кога ще се разбере какво представлява този тест, за различните специалности какви особености ще има и т.н. Смятам, че всяка минута е важна, а така се чувствам като с вързани ръце...
Значи съм в единайсти клас, в началото започнах да ходя на уроци по математика и рисуване, за да кандидатствам това, което уча, а именно архитектура... Но в крайна сметка разбрах, че това не е моето призвание и се отказах. Сега, след като се лутах няколко месеца в търсене на правилния път реших, че ще се готвя за право, психология или в краен случай журналистика. И тъкмо започнах да търся учители, които да ме подготвят и разбирам, че всъщност догодина, тоест тогава когато аз кандидатствам, щели да влязат тестовете като приемна форма на обучаващите се студенти. И имах чувството, че ще пометна направо. И ми казаха, че още нямало такива тестове, които да послужат за някакъв ориентир на кандидат-студентите. Не искам да си губя времето, като мога лятото да си чета теми, произведения, учебници и прочие. И както искам да ставам адвокат, има ли смисъл изобщо лятото да си препрочета примерно учебника за 11-ти клас, като нищо чудно историята да не бъде включена в изпита. Та това ми е чудно - кога ще се разбере какво представлява този тест, за различните специалности какви особености ще има и т.н. Смятам, че всяка минута е важна, а така се чувствам като с вързани ръце...

-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Моят съвет: дай си тайм-аут един-два месеца, реши какво искаш да учиш, защото това е въпросът на който трябва да си отговориш. Останалото просто се случа - учиш, ходиш на изпит, получаваш оценка, търчиш до Ректората, приемат те / не те приемат.
Ако наистина искаш право - мятай историята и литературата. Аз лично имам известни съмнения относно въвеждането на тоя единен тест, но те са си мое ментално преживяване. Аз и за Академия на МВР не повярвах, че ще приемат с матури, но това е друга тема.
Дори и да въведат тоя тест, историята и литературата ще ти трябват, защото балообразуването при всички положения няма да е едно и също за всички специалности, така че високите оценки от матурите по история и литература могат да бъдат сериозно предимство.
Плюс това ако станеш лауреат на олимпиада по история и/или литература можеш даже и без изпит да влезеш.
Ако наистина искаш право - мятай историята и литературата. Аз лично имам известни съмнения относно въвеждането на тоя единен тест, но те са си мое ментално преживяване. Аз и за Академия на МВР не повярвах, че ще приемат с матури, но това е друга тема.
Дори и да въведат тоя тест, историята и литературата ще ти трябват, защото балообразуването при всички положения няма да е едно и също за всички специалности, така че високите оценки от матурите по история и литература могат да бъдат сериозно предимство.
Плюс това ако станеш лауреат на олимпиада по история и/или литература можеш даже и без изпит да влезеш.
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Аз тайм аут си дадох още в края на миналата година, до преди месец, два... Голяма мъка падна, докато взема крайното решение. Защото вече бях тръгнал да се готвя за едно, като и време, и нерви, и пари, какво ли не давах, докато накрая разбрах, че не съм за там. Може би вина имат и амбициозните родители, които искат детето им да осъществи тяхната мечта. И в крайна сметка се отказах от архитектурата. Бях пощурял актьор да ставам, но бързо се отказах от тази щуротия. Смятам, че по-голям шанс ще имам нещо свързано с литературата, историята, тъй като за разлика от математиката ми доставят някакво удоволствие. Така че вече съм почти сигурен, или поне наясно със себе си, какво искам да следвам.
И аз тъкмо се бях настроил да започвам да "мятам" историята и литературата, ама като разбрах за какво иде реч се отказах направо. Всмисъл такъв, че нали вашият ректор, ли професор, казал пред медиите, че каква е ползата от историята за право, т.е. дали даден кандидат-студент става за юрист би се разбрало от това, дали знае през коя година се е случила битката при село Ключ. И си помислих, че нищо чудно да махнат историята, или да променят материала по някакъв начин. И както за тазгодишната КСК по средата се разбраха ред реформи, така и догодина нищо чудно се разбере в последния момент. А обичам да ми е спокойно, всичко известно, да се готвя така както аз си знам...
И не зная абсолютно нищо, то не че и вие знаете кой знае колко повече, но поне някакъв съвет може да ми дадете.
Искам право, ама не знам вече какво се иска от кандидат-студентите. Как трябва да се готвим, върху какво и т.н. А, че по този начин щяло да се намалее практиката с частните учители и уроци е просто смешно...
Относно матурите също не знам как да постъпя. Ясно е, че по български език и литература ще се държи, за там със сигурност ще се готвя яката... За втората матура смятах добре, тоест безобидно примерно да пиша философски цикъл, колкото да изкарам там четворка, петица, която оценка никъде никой няма да ми я иска. Ама сега, след като разбирам, че нищо чудно матурите да бъдат изравнени с не знам си аз какви изпити, а по принцип матурите са по-лесни от изпитите, не знам какво да правя...
А колкото до олимпиадите по история и литература почти немислимо е да стана лауреат, доста е трудно и самата процедура е доста тежка. И в дванайсти клас няма да уча история, тъй като не съм в езикова, което ще е предимство на другите ученици, които са от езиковите гимназии... Ако имам време, желание и нерви, здраве, не виждам какво може да ме спре или да ми препъне каруцата, че да се проваля. Но тези неточности, мистериозни и глупави неизвестности ме вкарват в "нек`ви филми"...
И аз тъкмо се бях настроил да започвам да "мятам" историята и литературата, ама като разбрах за какво иде реч се отказах направо. Всмисъл такъв, че нали вашият ректор, ли професор, казал пред медиите, че каква е ползата от историята за право, т.е. дали даден кандидат-студент става за юрист би се разбрало от това, дали знае през коя година се е случила битката при село Ключ. И си помислих, че нищо чудно да махнат историята, или да променят материала по някакъв начин. И както за тазгодишната КСК по средата се разбраха ред реформи, така и догодина нищо чудно се разбере в последния момент. А обичам да ми е спокойно, всичко известно, да се готвя така както аз си знам...
И не зная абсолютно нищо, то не че и вие знаете кой знае колко повече, но поне някакъв съвет може да ми дадете.
Искам право, ама не знам вече какво се иска от кандидат-студентите. Как трябва да се готвим, върху какво и т.н. А, че по този начин щяло да се намалее практиката с частните учители и уроци е просто смешно...
Относно матурите също не знам как да постъпя. Ясно е, че по български език и литература ще се държи, за там със сигурност ще се готвя яката... За втората матура смятах добре, тоест безобидно примерно да пиша философски цикъл, колкото да изкарам там четворка, петица, която оценка никъде никой няма да ми я иска. Ама сега, след като разбирам, че нищо чудно матурите да бъдат изравнени с не знам си аз какви изпити, а по принцип матурите са по-лесни от изпитите, не знам какво да правя...
А колкото до олимпиадите по история и литература почти немислимо е да стана лауреат, доста е трудно и самата процедура е доста тежка. И в дванайсти клас няма да уча история, тъй като не съм в езикова, което ще е предимство на другите ученици, които са от езиковите гимназии... Ако имам време, желание и нерви, здраве, не виждам какво може да ме спре или да ми препъне каруцата, че да се проваля. Но тези неточности, мистериозни и глупави неизвестности ме вкарват в "нек`ви филми"...

- Monkey D. Luffy
- Драскач
- Специалност: Висящ по дърветата
- Курс: втори
И мене ме е яд на това ама...cerbera написа:.
... И в дванайсти клас няма да уча история, тъй като не съм в езикова, което ще е предимство на другите ученици, които са от езиковите гимназии...
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Защо трябва да си в езикова за да учиш история 12ти клас 
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Ами не зная... така са го решили образователните министри сигурно. Аз уча в строителен техникум, но имам приятели които са в икономически, механнотехникуми и електротехникуми и те също като мен в 12-ти клас не учат история. Тогаво имаме човек и общество ли, свят и личност, нещо такова... Но не и история и цивилизация. Давам си обяснение, че докато в осми клас ние, от техникумите и обикновените СОУ-та, учим история, другите учат само чужд език. После когато ние учим някои предмети в 9-ти клас, както историята в случая, те започват да учат по учебниците за 8-ми клас... И така ние като сме в 11-ти клас и учим по учебниците за 11-ти, те учат по учебниците за 10-ти...happyswift написа:Защо трябва да си в езикова за да учиш история 12ти клас
ПС. Светльо, чакам включване

-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
История в 12. клас не се учи в обикновените училища. Може да се изучава само като ЗИП, но материалът е за историческото развитие на държавите от Балканския полуостров. Ние имахме ЗИП история в 12. клас и учителката ни обясни това първия час каква голяма глупост е и си минахме наново материала от 12.клас.
@cerbera: Дори и на 1 септември да започнеш да се готвиш за изпитите, пак ще се справиш, ако се хванеш сериозно де... Сещаш се, че като не е сигурно какъв ще бъде форматът на изпита ми е трудно да ти дам препоръки. Остава в сила това, което казах по-горе: "мятай историята и литературата", ако ще се готвиш за Право. Дори и да променят формата на изпита, сигурен съм, че тези два предмета по някакъв начин ще бъдат определящи. Не забравей, че все още не е сигурно. Те и за тази догина бяха казали, че ще се влиза с единен изпит, но нямаше нищо такова.
@cerbera: Дори и на 1 септември да започнеш да се готвиш за изпитите, пак ще се справиш, ако се хванеш сериозно де... Сещаш се, че като не е сигурно какъв ще бъде форматът на изпита ми е трудно да ти дам препоръки. Остава в сила това, което казах по-горе: "мятай историята и литературата", ако ще се готвиш за Право. Дори и да променят формата на изпита, сигурен съм, че тези два предмета по някакъв начин ще бъдат определящи. Не забравей, че все още не е сигурно. Те и за тази догина бяха казали, че ще се влиза с единен изпит, но нямаше нищо такова.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ами аз не искам да всявам смут, но по мое тълкувание тестовете, които ще бъдат догодина няма да са като в УНСС, а по-скоро като в НБУ - т.е. общообразователни 
та.. само история и литература може и да не се окажат достатъчни
Да не говорим, че горното ме навежда на мисълта, че като балообразуваща може да се използва и оценката от цялата диплома.. което както и да го погледнеш си е прецакващо
С една дума - мислете и недейте да си правите сметки да учите по 2 предмета като оставите другите на произвола, защото в един момент може да се окаже, че и оценките по тях ви трябват и тогава става лошо
та.. само история и литература може и да не се окажат достатъчни
Да не говорим, че горното ме навежда на мисълта, че като балообразуваща може да се използва и оценката от цялата диплома.. което както и да го погледнеш си е прецакващо
С една дума - мислете и недейте да си правите сметки да учите по 2 предмета като оставите другите на произвола, защото в един момент може да се окаже, че и оценките по тях ви трябват и тогава става лошо
- Monkey D. Luffy
- Драскач
- Специалност: Висящ по дърветата
А аз мисля, че скапаната система трябва да затвърди веднъж за винаги едно нещо, а не да го променя всяка КСК. И то точно 2-3 месеца преди нея 
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

-
cerbera
- От дъжд на вятър
Как така общообразователни?! Това ще е егати и простотията... А и нали имаше изказвания, че дали си в течение на нещата в историята няма нищо общо дали ставаш за правист. Ако ми изпраскат тест по общообразователна подготовка ще е много смешно, защото за правото примерно не виждам да има много логика дали знаем Теорията за относителността, как се получава сребърното огледало, какъв е състава на епидермалния слой, колко е броя души в село Доброславци и прочие... За НБУ доколкото съм чувал е необходимо от 100 точки да изкараш поне 50, че да си сигурен в одобрението си. Гледал съм им ТОП-те, не са трудни, но са всеобхващащи и с тия семантики, разсъждения и прочие се печелят най-много точки. А и това с дипломата също ще е много прецакващо, ако го направят така. Напълно ще намалее наплива на кандидатстващите, освен от селата де..._sonrisa_ написа:Ами аз не искам да всявам смут, но по мое тълкувание тестовете, които ще бъдат догодина няма да са като в УНСС, а по-скоро като в НБУ - т.е. общообразователни
та.. само история и литература може и да не се окажат достатъчни![]()
Така че, пепел ти на устата, езика, на пръстите и клавиатурата
Дано информацията за новия формат, ако изобщо го въведат, да я съобщят поне да кроя на тази учебна година за учениците, за да сме наясно кой, какво, що...svetlio.varna написа:Дори и на 1 септември да започнеш да се готвиш за изпитите, пак ще се справиш, ако се хванеш сериозно де... Сещаш се, че като не е сигурно какъв ще бъде форматът на изпита ми е трудно да ти дам препоръки. Остава в сила това, което казах по-горе: "мятай историята и литературата", ако ще се готвиш за Право. Дори и да променят формата на изпита, сигурен съм, че тези два предмета по някакъв начин ще бъдат определящи. Не забравей, че все още не е сигурно. Те и за тази догина бяха казали, че ще се влиза с единен изпит, но нямаше нищо такова.
Е, така ще сме, нали ги гледаш новите министри, че повече дремят по телевизиите отколкото в Парламента и министерствата си... Хич не искам да въвеждат тези промени, защото тестовете изобщо не са ми на сърцето...Monkey D. Luffy написа:А аз мисля, че скапаната система трябва да затвърди веднъж за винаги едно нещо, а не да го променя всяка КСК. И то точно 2-3 месеца преди нея

- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
С всяка година влизането в СУ става все по-лесно, а това ми се струва крайно глупаво, защото според мен не трябва да нагласяваме необходимите знания за прием според знанията на кандидатстващите, а обратното. Ако по някаква причина следващите поколения знаят по-малко, просто ще останат една година да си учат вкъщи. Вярно, че и ние влизахме с доста по-лесни изпити, отколкото са влизали преди 10 години, ама улесняването стига твърде далеч.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ами изказването " какво прави един кандидат-студент достоен да учи право като знае кога е битката при Ахелой" ме навежда точно на същата мисъл - че не са нужни само задълбочени знания по история, за да влезеш в тази специалност, а ти трябват Комплексни знания и богата обща култура 
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Обратна връзка:
въобще пък не виждам как общообразователен vs специализиран изпит е по-лесно, някой да ми го разкаже това как става
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
абе да, тва е така, обаче какво ще стане? бройката на влезнали право кандидат-студенти ще падне, няма да има тъпаци сред тях ли? кво.._sonrisa_ написа:Ами изказването " какво прави един кандидат-студент достоен да учи право като знае кога е битката при Ахелой" ме навежда точно на същата мисъл - че не са нужни само задълбочени знания по история, за да влезеш в тази специалност, а ти трябват Комплексни знания и богата обща култура