Професори източват Юридическия факултет на СУ?

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Професори източват Юридическия факултет на СУ?

Мнение от Гуньо Простия »

Стожерът на Софийския университет - Юридическият факултет, от няколко седмица се тресе от неистови скандали. Из научната общност се разменят компромати, на закрити съвещания - взаимни обвинение в корупция. С документи за нарушенията разполага и “Труд”.

Стига се дори до скандали пред студенти кой в колко часа какви лекции да води. Самите студенти творят обвинения на традиционната стена - вратите на тоалетните.

В дъното на скандала е катедрата, която трябва да готви бъдещите дипломати - “Международно право и международни отношения”. В него са замесени имена на преподаватели, чиито автобиографии са впечатляващи. Повечето от тях дават юридически съвети на най-важните институции в страната. Причината - платените магистърски програми (студентите внасят около 2300 лв. на година). А 70% от сумата отива за хонорари на лекторите.

Поводът - някои от преподавателите имат толкова часове, че е чудно как оцеляват физически. Основните обвинения са срещу самия декан проф. Тенчо Колев, заместника му проф. Пламен Пантев, професорите Николай Натов и Орлин Борисов.

Рекордьор по брой часове е проф. Пламен Пантев. За две години той е изработил 9257 часа (лекции, упражнения, изпити, докторантури и т.н.). “За м.г. имах 5452 часа, а за т. г. са ми 3805”, каза проф. Пантев пред “Труд”(виж стр. 3). От тях 1210 му били часовете само за лекции.

Една учебна година има 200 дни. Излиза, че професорът трябва да работи по 19 ч на ден. Реално той има занятия вечер от 17 до 21 ч.

Според студентите преподава от 18 до 19,30-20 ч. Проф. Николай Натов за т.г. пък си е писал учебна заетост от 1574 часа, а проф. Борисов - 3003 часа. Часовете им са подписани от декана (виж стр. 3).

Задължителната заетост на един преподавател в този факултет, за да си получи заплатата, е 240 аудиторни часа. С допълнителните му задачи в най-добрия случай работи 500 часа за учебна година. В целия СУ няма други преподаватели с толкова часове.

Срещу тези професори протестират останалите преподаватели. Част от тях твърдят, че са лишени от часове в магистърските програми. Четирима дори напускат катедрата и отиват в други с мотива - не можем дори да си изкараме заплатите от по 700-800 лв. Близо 2 г. пък не може да се избере шеф на “Международното право”.

Пълната публикация http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=441439
Последно промяна от Гуньо Простия на 08 Апр 2010, 20:33, променено общо 1 път.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Професори източват Юридическия факултет на СУ?

Мнение от MidwinterSun »

Ще отправя две препоръки.

1. Цитирай цялостно източниците си. Надявам се не очакваш сега всички да се юрнат да си купуват Уикенд, за да разберат какво имаш предвид.

2. Може би ще искаш да се насочиш към източник, по-достоверен от жълто издание. Особено когато темата засяга авторитета и репутацията на преподавателите във факултета.

По т.1 очаквам корекция до утре вечер.
И ако темата придобие дори най-лекия привкус на клевета, ще я засиля към кошчето с трета космическа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: втори

Re: 1 курс Право ('09-'10)

Мнение от Jack Skull »

ОМГ немам думи....... http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=441439
чак сега я прошетох тая статия...е нема толко куца статия тея от труд са се олели...ама яко..само глупости са надранкали,и колегите от славянски филологии поправяли грешките по кенефите,е сеее едно...
както и да е да трее и вестниците да печелят от нещо...
ПП "Пантев ООД" е не.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
May I eat your eyes?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

"В коридорите на Алма матер “позивите” на юристите са посрещани с много смях от колегите им от другите факултети. “От закони може и да разберат, но с мерената реч са зле”, смеят се съседите им по аудитории - професорите от Славянския факултет. Студентите филолози дори нанасяли поправки върху творчеството."

Taя статия жълтенее малко. Или е от "Жълт труд" или журналистът яко се е напикал.
Facebook
Изображение
Nesquick
В началото бе словото

Мнение от Nesquick »

Какво жълто издание :) :) :) утре на 1-ва страница на Труд.
Ето и онлайн http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=441439
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

svetlio.varna написа:"В коридорите на Алма матер “позивите” на юристите са посрещани с много смях от колегите им от другите факултети. “От закони може и да разберат, но с мерената реч са зле”, смеят се съседите им по аудитории - професорите от Славянския факултет.
Лошото е, че май и от закони не разбират повечето.
svetlio.varna написа: Taя статия жълтенее малко. Или е от "Жълт труд" или журналистът яко се е напикал.
Убеден ли си? :arrow:
iodine написа:Записъл съм: "Решава кой е прав", каквото и да значи това :scratch:
По този повод мога само да се позова на форумния си подпис ...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Да ни е честит скандала в "Най-елитният факултет на най-елитния университет в България " (думи на Тенчо Колев)
SteelDragon
От дъжд на вятър

Мнение от SteelDragon »

Хора! Единственото нещо, което може да обедини двама преподаватели от нашия факултет е общата им омраза към трети преподавател!
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Scorpion написа:
svetlio.varna написа:"В коридорите на Алма матер “позивите” на юристите са посрещани с много смях от колегите им от другите факултети. “От закони може и да разберат, но с мерената реч са зле”, смеят се съседите им по аудитории - професорите от Славянския факултет.

Taя статия жълтенее малко. Или е от "Жълт труд" или журналистът яко се е напикал.
За другата част от статията нямам коментар - може да е вярно, може и да не е, но точно точно този абзац е изваден като от Уикенд или Жълт Шок.
Facebook
Изображение
SteelDragon
От дъжд на вятър

Мнение от SteelDragon »

Циркове колкото искаш! Кучетата лаят - кервана си върви...
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър

Мнение от Jack Skull »

Scorpion написа:
svetlio.varna написа: Taя статия жълтенее малко. Или е от "Жълт труд" или журналистът яко се е напикал.
iodine написа:Записъл съм: "Решава кой е прав", каквото и да значи това :scratch:
На мен ми е интересно защо си толкова злобно настроен и тва ли твоя начин да кажеш кои какъв е (визирам подписа ти),а още по интерено ми е кой си ти,о ,универсалний мерителЮ,че всички изведнъж станаха аграри.Както и да е статията я пуснах защото е интеренсна.Коментирам нивото на написаното ,относно истинността не мога да знам,също както и svetlio.varna (така че коментари от сорта :убеден ли си са малко неадекватни")-още повече че аз не съм виждала въпросните надписи,нито пък съм останала с лоши впечтления от Пантев.И трите пъти когато съм го търсила съм го намирала и като цяло съм с адски добро впечатление от него.А относно статииката ,"жълтее" защото е лошо написана точно като клюкарски вестник.Кой журналист ще си изгуби времето за да чете целия форум на СУ ,за да заяви че,видиш ли мненията са противорчиви.А още повече кой разумен човек на базата на това ще стигне до извода ,че това е знак за измама за която всички си били мълчали.А тва за кенефите -е не съм го виждала ,не знам дали е истина или не,но предполагам че който и да го е написал не е много доволен от оценката си при някой от тези преподаватели и са му е скимнало да оригиналничи ( в което естествено няма нищо необикновенно или осъдително).Относно поправките на правописните грешки-не се научихте начи-тва да не е официално издание на българска граматика,че да се хващате винаги за тва..се тая.Идеята на цялото ми мнение е че е добре да помислиш преди да нацвъкаш някой квалифицирайки го като аграр ;)
May I eat your eyes?
flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D

Мнение от flamingone »

... А котките съскат...

Аз поне си мисля, че Университетът и Факултетът може да направят една пресконференция, за да стане ясно какво и що... Иначе се мълчи гузно и се чака да си отмине всичко...
Аватар
Rada
От дъжд на вятър

Мнение от Rada »

Jack Skull, изпълни ми душата с последния си коментар :) Статията е малко плоска според мен и третата снимка...не, че нещо, но тая еманация на студентското поетично творчество и публикуването й уронват престижа на преподавателите и НИЩО повече. Но не в това е основният проблем. Не ми е приятно, че този цирк се случва в моя университет, сред моите преподаватели и се надявам конфликтите да се решат хем скоро, хем ефективно, хем мирно... Иначе, какво излиза - като няма хляб, дай да направим 2 пъти по-голямо зрелище за народа, че да не скучае поне. :salute: "Животът ти е поп-фолк"... :connie_nutzo: Дотук съм с коментара.
П.П. За това, че Пантев отсъствал - може и да се е случвало, но като цяло ни водеше лекциите редовно. Аз лично не мога да се оплача. Написаното в статията е преувеличено и доста субективно сякаш ;)
"И затова ще кажеме твърдо НЕ на народната ни топка и на нейното прехвърляне!"
shaho
Пишете, о, братя

Мнение от shaho »

Scorpion написа:
Така е. Аграрите са между нас.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

18 часа на ден - това е изчислено в упражнения, а в лекции е 9 часа - ако са на чужд език, по правилата на СУ трябва да се делят на три - т.е. 3 часа. 8)
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”