kominternovec, не искам по никакъв начин да иронизирам думите ти. Въпреки че не съм съгласен с нито една от тях (изключвам "най-голямото престъпление на оня режим") съм създал впечатлението за теб, че ти мърда мозъка, а не дрънкаш заучени фрази от баба и дядо.
Именно затова бих искал да доизясниш няколко момента от последния си пост:
kominternovec написа:Приемам, че колективизацията е била насилствена. Но българското село от 1960 до 1990 се модернизира значително - електрификацията, механизацията при обработката на земята, напояването, това са неща, които липсват преди 1944 г. в нашите села и в земеделието ни. Не забравяйте, че за разлика от СССР земята у нас никога не е била национализирана.
1) Обясни двата термина колективизация и национализация и разликите в тях...
ИиииИиИИИиИиИИ колективизацията и национализацията не протича само за земеделските площи, а също и за фабриките, предприятията, кораби...и тем подобни средства за добиване на капитал. Та предприятието "Хикс", което например е мое...колективизират или го национализират...и пак те моля...ОБЯСНИ МИ РАЗЛИКИТЕ. Какво получавам аз в замяна като се колективизира или като се национализира (освен доста тупаници, затвор и вероятно смърт)
И българското село НЕ СЕ РАЗВИВА, а запада през посочения период. Национализацията на земята разбива родовите и патриархални устои на нацията, устои, в които се е криел успеха при вековното робство и същината на българското. В резултат на това се появяват феномени като "Бригадирското движение" и "софийското гражданство". Да не говорим за разрушаването на брачната система, хилядите разводи и т.н. цифрички, които ЦК не са публикували никога.
2) Значителното модернизиране...
...ЕееЕееЕеЕЕ започнало още от царско време, когато немската войска, която е била тук е строяла летища, мостове и малко пътища. Впрочем те са си пак там и до ден днешен и може всеки да ги види в отлично състояние...Толкова отлично състояние, в което не можеш да намериш нито една соц. постройка, дори строена непосредствено преди краха 89'.
А електрификацията и механизацията на обработката на земята е резултат на научнотехническия подем в целия свят. Той не е дело на комунистите. Нито интеграцията в производството е кой знае каква заслуга. Все едно сега да се кланяме на Запада, че след комунизма са докарали тук интернета и кабелната телевизия
kominternovec написа:Но икономиката не е била изцяло нерентабилна. Знае се много добре, че основен външнотърговски партньор на България е бил Съветският съюз. Но да не забравяме, че след средата на 70-те години България поддържа интензивни търговски връзки и със Западна Германия, и с Италия(до атентата срещу папата и "българската следа").
3) Тук даже мога да те допълня с още активни партньори - Ирак, Иран, Саудитите и изобщо цялата арабска лига, която сме снабдявали с оръжия ( какъв "хуманен" бизнес, насърчаван от "хуманния" режим)
А партньорите от Западния блок се появяват, след като България за втори или трети път банкрутира (Да, банкрутира) и се налага да се търсят други начини за финансиране, за което сме доста пляскани през ръцете по-късно от СССР, а доста от идеолозите на тези задгранични търговски дружества (първото и най-голямо мисля, че снабдява с оръжие алжирците във битката им за независимост) отиват в Белене или на оня свят.