Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- summer_f_
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
Re: Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?
Въпросът е да влезеш, ти после ще си ги научиш математиките и разни там.. След като имам афинитет към историята, защо да не мога да държа изпит по нея плюс математика за да вляза в стопанския факултет?!
Защо задължително трябва да уча и език?!?!?!
Според мен това е доста глупаво.. И ако учехте история по-задълбочено, ако го правеха и нашите политици, щяха да са наясно каква е връзката с ИКОНОМИКАТА!
За протокола: предстои ми да завърша икономическо училище..
Защо задължително трябва да уча и език?!?!?!
Според мен това е доста глупаво.. И ако учехте история по-задълбочено, ако го правеха и нашите политици, щяха да са наясно каква е връзката с ИКОНОМИКАТА!
За протокола: предстои ми да завърша икономическо училище..
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
- Ksto
- Пишете, о, братя
- Специалност: Стопанско Управление
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Като не ти се учи математика и език-ходи си в УНСС и ВИНС!
Учи се език, защото половината предмети (понякога и доста повече) се изучават на съоветния език, с който си влязла. Има гостуващи преподаватели от различни европейски университети, които си преподават на техния си език и съответно държиш изпит по тези предмети. А управление с френски имаме възможност след трети курс да получим и диплома за завършен бакалавър от lille 1 (университет във Франция) по "управление" и да не учим 4ти курс,а направо да записваме магистратура.
Да не говорим, че през седимица има гостуващи икономисти от световен ранг, които изнасят еднократни незадължителни лекции, на английски съответно.
Специалностите тук са задължително езиковоориентирани. Да не говорим, че 80+ процента от колегите ми имат по 2 ( та и по 3) сертификата за владеене на език на нива поне В2 и С1.
Ето ти някои от предимствата, които слагат СтФ пред останалите университети.
Но както се казва> Ако искаш
Учи се език, защото половината предмети (понякога и доста повече) се изучават на съоветния език, с който си влязла. Има гостуващи преподаватели от различни европейски университети, които си преподават на техния си език и съответно държиш изпит по тези предмети. А управление с френски имаме възможност след трети курс да получим и диплома за завършен бакалавър от lille 1 (университет във Франция) по "управление" и да не учим 4ти курс,а направо да записваме магистратура.
Да не говорим, че през седимица има гостуващи икономисти от световен ранг, които изнасят еднократни незадължителни лекции, на английски съответно.
Специалностите тук са задължително езиковоориентирани. Да не говорим, че 80+ процента от колегите ми имат по 2 ( та и по 3) сертификата за владеене на език на нива поне В2 и С1.
Ето ти някои от предимствата, които слагат СтФ пред останалите университети.
Но както се казва> Ако искаш
- Eleanor
- Летящите Пръсти
- Курс: първи
хмм да, отивай в УНСС ,където можеш да държиш изпит по география, за да влезнеш икономика
- summer_f_
- Пишете, о, братя
много сте отворени, няма що...
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Ksto и аз учим в Стопанския факултет и ти казваме от първа ръка как са нещата там. Дори и да не се учеха никакви предмети на чужд език, като завършиш и кандидатстваш за работа, ще ти искат да владееш поне един език (и по възможност термини от сферата на работа, не само общо владеене на езика).
А за математиката - няма вариант "аз като вляза ще я науча". Математиката, която учим сега е много по-сложна и на съвсем различно ниво от училищната. Училищната е като 'прелюдия' към висшата математика. Без някои базови знания и умения по математика от училище, ще ти бъде супер трудно, да не кажа непосилно, да наваксваш тепърва като влезеш.
Но в крайна сметка си е твое решението. Пожелавам ти успех.
А за математиката - няма вариант "аз като вляза ще я науча". Математиката, която учим сега е много по-сложна и на съвсем различно ниво от училищната. Училищната е като 'прелюдия' към висшата математика. Без някои базови знания и умения по математика от училище, ще ти бъде супер трудно, да не кажа непосилно, да наваксваш тепърва като влезеш.
Но в крайна сметка си е твое решението. Пожелавам ти успех.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
- summer_f_
- Пишете, о, братя
Благодаря за съветите..
Първо, не казвам нищо против езика като цяло.Много ясно, че ще ти трябва. Въпросът е ЗАЩО ТРЯБВА С НЕГО ДА ВЛИЗАМ В БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ИКОНОМИЧЕСКА СПЕЦИАЛНОСТ?
Относно математиката, много ясно, че ти трябват елементарни познания. Аз ги имам, друг е въпросът, че НЕ МИ Е ПРИЯТНО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С НЕЯ.
Мисълта ми е, че трябва да се въведът и друг вид изпити за вход там.. Товя е целия проблем
Вие го обърнахте на трета световна... Много сте заядливи!
Първо, не казвам нищо против езика като цяло.Много ясно, че ще ти трябва. Въпросът е ЗАЩО ТРЯБВА С НЕГО ДА ВЛИЗАМ В БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ИКОНОМИЧЕСКА СПЕЦИАЛНОСТ?
Относно математиката, много ясно, че ти трябват елементарни познания. Аз ги имам, друг е въпросът, че НЕ МИ Е ПРИЯТНО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С НЕЯ.
Мисълта ми е, че трябва да се въведът и друг вид изпити за вход там.. Товя е целия проблем
- deny_s
- Вазов
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Ами най-малкото, защото изучаваш някои дисциплини на чужд език и няма как да се справиш без по-задълбочени познания по езика.( http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... ltet/priem ! )
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
не знам в стопанския каква математика учат но като минал няколко уводни курса съдържащи "икономика" в името си във ФМИ се съмнявам да изкласиш с елементарни познанияsummer_f_ написа:Благодаря за съветите..![]()
Мисълта ми е, че трябва да се въведът и друг вид изпити за вход там.. Товя е целия проблемВие го обърнахте на трета световна... Много сте заядливи!
- summer_f_
- Пишете, о, братя
ТОЧКА по въпроса, явно не ме разбирате, а само си търсите повод да се заядете... няма смисъл да споря.. 
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Казваме ти истината = не те разбираме? Интересно. Но ти си знаеш 
For a moment your eyes open and you know
-
dexteriti
- Да живей словото
- Специалност: Economics with Journalism
Кво се репчите бе, зайци, насекъде е гола вода
Момичето е объркано и няма идея какво е икономика. Ясно е, че е за унсс 
само не ми се карайsummer_f_ написа:ТОЧКА по въпроса, явно не ме разбирате, а само си търсите повод да се заядете... няма смисъл да споря..
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Не съм видял някой да се заяжда с теб. Колегите от Стопанския факултет и другите колеги ти отговориха на всеки един въпрос. С език се влиза, защото така са решили. И това решение е правилно, за да са сигурни хората, че като влезеш ще разбираш за какво иде реч. Както казаха половината предмети се учат на английски/френски/немски, сигурен съм, че и колегите наблягат на чуждоезиковата литература, каквото и най-често ни се препоръчва от асистенти и преподаватели. Съответно този изпит по език е изцяло за твое добро - за да си сигурна, че ще разбираш каквото учиш.
А щом не ти понася математиката икономиката не е за теб. Това, че в СУ най-силно се изучава математика от икономическите ВУЗ-ове е всеизвестен факт. Доколкото съм говорил и с български студенти в Холандия и Англия там често учат по-малко математика, отколкото тук. Добър икономист без силни познания по квантиталивни дисциплини не е икономист.
Съгласен съм с dexteriti, пък и коментарите на summer_f наистина биха се вписали страхотно в унссарската среда.
А щом не ти понася математиката икономиката не е за теб. Това, че в СУ най-силно се изучава математика от икономическите ВУЗ-ове е всеизвестен факт. Доколкото съм говорил и с български студенти в Холандия и Англия там често учат по-малко математика, отколкото тук. Добър икономист без силни познания по квантиталивни дисциплини не е икономист.
Съгласен съм с dexteriti, пък и коментарите на summer_f наистина биха се вписали страхотно в унссарската среда.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
-
dexteriti
- Да живей словото
- Специалност: Economics with Journalism
В икономика се влиза с всичко. Професия икономист е половин професия
Професия ШЕФ е вече сериозно.
За съжеление тя е права да не иска да учи език. Никой не обяснява предимството на това да можеш да учиш на два езика. Както и дебилните коментари "Що география", "Що история" показват колко е боклук има по университетите... Не стаа само с лапане
Играли ли сте на борсата? Всяко знание там е фактор, а всеки икономист е длъжен да се пробва, дори за кеф, иначе не е икономист, а иконом 
За съжеление тя е права да не иска да учи език. Никой не обяснява предимството на това да можеш да учиш на два езика. Както и дебилните коментари "Що география", "Що история" показват колко е боклук има по университетите... Не стаа само с лапане
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Абе половин...Сега всички учат за "шефове" и са скромни - 10-15к месечно. 
The true balance sheet of US Investment banks: