Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Re: Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?

Мнение от dexteriti »

phoebe написа:Не се притеснявай за мойта диплома, знам как съм си я изкарал досега и как ще си я довърша.

А за "връзките" - ами огледай се може би? Не говоря някой да те "сложи" на място, където нямаш работа и не може да я вършиш, а да имаш познати, които да те насочат към работодател, да ти подскажат, споделят.

Изобщо, не трябва да генерализираме нещата, защото всяка професия си е различна, а тук спорът тръгна от точно определени сектори за развитие, към които ти, съдейки по профила ти спадаш ;)
Не спадам към сектори, по-запознат съм с някои от тях и с какви усилия какви пари можеш да си изкараш. ок, разбрахме се. Не съм съгласен с твойта гледна точка, но я приемам за правилна в България, затова гуд лък 8)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

happyswift написа:ИУ-Варна, както се казва университета, е чорба долу-горе колкото УНСС (варненец съм).Хубавото на ВИНС-а е, че е във Варна.Не само това,намира се на 1 булевард от Морската градина, което те прави доста близко до плажа.Така, вместо да спонсорираш кафенетата около университета, които хич не са евтини на фона на софийските, примерно, ще ходиш на плаж.За съжаление, това става само в топлите месеци на годината.Също така, ако учиш там, ще обогатиш знанията си по география на България, най-вече частта със селищата.Ще научиш къде са Павликени,Червен бряг,Горна Оряховица,Долни Дъбник, Горни Чифлик,Дулово и др.Не че друго, просто 80% от колегите ти ще са от там.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Колегат е удивително прав! :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
Facebook
Изображение
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско Управление
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Ksto »

Аз до момента съм доволен.
Случи ми се 1 път, да седна на маса с колежка, учеща икономика в Англия. Да ти кажа, не мога да кажа, че разбираше нещата повече от мен. Въпросът е да се учиш, да ти е интересно и сам да се занимаваш. Имаме и добри и лоши преподаватели. Аз като избирах, избрах СУ и изобщо не съжалявам за избора си.
Като са ми казвали приятели в УНСС, как асистентите решават задачите на изпитите по висша матекатика- нямам думи.

Иначе-веднъж влязал- малко да идваш на лекции ще изкреташ- както навсякъде в България. Но едно мога да ти кажа- гърчат ни много много повече от УНСС и ВИНС, за това гарантирам!
kliomba
В началото бе словото

Мнение от kliomba »

phoebe написа:Ако ти се учи - СУ.

Ако ти се прекарва весел студентски живот (друг е въпроса колко полезен/смислен) - другите два.

В крайна сметка, никой няма да гледа къде си завършил, а какво можеш и как го можеш.
Зависи много повече от конкретния човек дали ще научи нещо, отколкото от университета, в който се е записал. Това че в УНСС и ИУ изпитите се вземат много по-лесно не прави качеството на преподаване или на написаното в учебниците, по които се учи там, по-ниско. Факт е обаче, че много хора действително предпочитат горните два университета, точно защото искат да се насладят на удоволствията, които предоставя студентският живот, без да се налага да си напрягат твърде много сивото вещество. По мое мнение ако си ученолюбив и не избереш да учиш в СУ, единственият негативен резултат, за който се сещам, ще бъде, че от време на време някои хора ще те заклеймяват на принципа СУ > всички останали :wink: .
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от summer_f_ »

а АЗ ДА ПОПИТАМ ВЪЗМУТЕНО: ЗАЩО ПОДЯВОЛИТЕ В СТОПАНСКИЯ ФАКУЛТЕТ СЕ ВЛИЗА САМО С ЕЗИК И МАТЕМАТИКА :evil:
от тази гледна точка, много ясно, че ще предпочета УНСС пред СУ, въпреки, че голямото ми желание е СУ :roll:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

summer_f_ написа:а АЗ ДА ПОПИТАМ ВЪЗМУТЕНО: ЗАЩО ПОДЯВОЛИТЕ В СТОПАНСКИЯ ФАКУЛТЕТ СЕ ВЛИЗА САМО С ЕЗИК И МАТЕМАТИКА :evil:
И проблема е....?
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от summer_f_ »

проблема е, че трябва да се влиза не само с математика и език, а с история например :twisted:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

И историята е свързана с икономиката...... как?

Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Географията, примерно, е доста по-свързана с икономиката от математиката.Дори предмета в училище се казва "География и икономика", историята си има цял раздел "Стопанска история".Не е като математиката да няма общо с икономиката, но сметките са за счетоводители ;) Не виждам много общо между теорията за пределните разходи и формулите на Виет хаха
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

happyswift написа:Географията, примерно, е доста по-свързана с икономиката от математиката.Дори предмета в училище се казва "География и икономика", историята си има цял раздел "Стопанска история".Не е като математиката да няма общо с икономиката, но сметките са за счетоводители ;) Не виждам много общо между теорията за пределните разходи и формулите на Виет хаха
Да, съгласна съм, че географията е свързана, но не съм съгласна, че математиката не е. Математиката в икономиката не се изчерпва само със счетоводството. Без математика човек не може да разглежда икономически модели, графики и т.н. Математика се учи не за да се знаят неща като формулите на виет, а за да се добие съответното логическо мислене и съответния подход към нещата.
И ние в момента имаме предмет 'Стопанска история', но не мисля, че входен изпит по история (такъв, какъвто е в момента) би бил подходящ, тъй като материала, който той обхваща, е далеч по-обемен отколкото е необходимо за икономическите специалности.

Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Логическо мислене, да, но не и тия засукани неща, които се учат в училище по математика...... ;)

Иначе, и за историята съм съгласен.Аз по-скоро исках да кажа, че сегашната форма на прием в СУ за икономика не е много добър, май това се видя и тая година на приема....
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

Просто няма желаещи. Имаме 20 свободни места в специалността и още 20 мисля в икономика с френски (там в момента са общо 4 човека). Фактически е било нужно човек да има тройки и на двата изпита, за да влезе, а за да изкараш тройка по математика не се изисква кой знае колко усилие.

Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Просто формата на изпита отблъсква хората - математика, на повечето, включително и мен, това навява спомени за ония ужасни неща, която психясалата учителка по математика ни караше да учим.Във ВИНС, примерно, бройките се запълниха,но там се влиза и с история,география за икономическите специалности ;)
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско Управление
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Ksto »

Защо, според вас, навсякъде влезлите икономика/управление учат висша математика 1 и 2? И няма да ви казвам каква мъка е на хората в унсс да си вземат математиките, не защото са трудни, а защото никога не са пипали подобен материал.

А колкото до това, че в икономиката не е свързана с математика- ха ха. Повечето от "икономическите" задачи могат да бъдат решени с формули от висшата математика, (лица на фигури, описани от графики и подобни), да не говорим, че за икономистите логическото мислене е от огромно значение.

Целта на изпитът по математика е да се направи "сито". И това, което колежката спомена за незапълнените места е не поради изпита по математика,а изпита по език> френскоговорящите кандидатстуденти са все по-малко и все по-мързеливи.

А за мнението "География и Икономика"- в университетите се изучават икономики като изцяло теоретични науки, включващи икономически модели и много фактори, давани за даденост. Докато това, което сме учили в училище, изучаваше самата структура на различните страни и региони и икономическото им развитие (практическа наука). Нищо общо нямат.

Аз съм твърдо против да се влиза с изпит по история, макар че и това ще стане. Университетите вече приемат куцо и сакато с 15 изпитни сесии, само и само да си запълнят бройките, но няма как. Налага го конкуренцията на чуждите ВУЗ-ове.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Etiainen написа:И историята е свързана с икономиката...... как?
lol...rly?! Ако ти кажа как, ще си останеш глупава :(
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”