http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 10&t=17013
Отначало мислех само да отговоря, но отговорът стана твърде дълъг и затова реших да пусна нова тема... И тъй, какво е "тъпото" на религиозните празници:
Да, тъпо ми е! Тъпо ми е, като гледам разни пияни младежи с бутилки бира в ръка и девойки с голи пъпове да се навъртат около храмовете на Великден, без да знаят защо са дошли там. Да, тъпо ми е, че Великден се асоциира само с яйца и козунаци. Да, тъпо ми е, че в България Православието се асоциира само някаква "народна традиция". Смисълът на Великден е съвсем различен! Ако бяхте внимавали, какво се казва на Великденското богослужение, сигурно щяхте да знаете това. Уви, поради навалицата от пияни идоти около храмовете, едва ли бихте могли да го чуете. Ето защо, ще ви цитирам кратък откъс от онова, което се казва по време на утрешната Великденска служба:
Това утре ще го пеят всички православни: българи, гърци, сърби, румънци, руснаци и всички православни епархии в Западна Европа, САЩ, Азия, Африка и Австралия...Православен Служебник, Синодално издателство, 1985г.; написа:
Във време на св. Литургия, след задамвонната молитва, подир трикратното изпяване на "Христос възкръсна..."... свещеникът от царските двери прочита следното слово (в перифраз) от св. Йоан Златоуст:
... Всички влезте в радостта на своя Господ ... Никой да не се бои от смъртта, понеже смъртта на Спасителя ни освободи от нея! Изтреби смъртта овладяният от смъртта Жизнодавец. Слезлият в ада плени ада, който се огорчи, когато вкуси плътта Му. Като предсказа това преди столетия, пророк Исаия пише: "Адът се огорчи, когато Те срещна в преизподнята си"! Огорчи се, защото биде обезсилен! Огорчи се, защо биде посрамен! Огорчи се, защото биде умъртвен! Огорчи се, защо биде провален! Огорчи се, защото е окован! Той прие плът, а в нея се натъкна на Бога; прие земя, а в нея намери небе; прие, което виждаше, а се натъкна на онова, което не виждаше! "Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" Възкръсна Христос и ти бе повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос и ни един мъртвец не остана в гробовете! Защото, като възкръсна от мъртвите, Христос стана начатък на умрелите: Той възкръсна като Глава, а подир Него в свое време ще възкръснем всички ние, Неговите членове! Нему слава и власт во веки веков! Амин!
Няма значение дали четящите темата ми са православни, инославни или атеисти. Всеки интелигентен член на нашето българско общество (в което Православието все още е доминиращо изповедание) трябва да знае, защо празнуваме Великден. А яйца и козунаци можем да ядем целогодишно ...