Намалели сме с 42 841 души за година

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Намалели сме с 42 841 души за година

Мнение от Bagatur »

happyswift написа: Нека просто да кажем, че в условията на ниско технологично производство, ръчният труд е незаменим, и многото деца са били нужни за стопанството
Тук спор няма, но наред с икономическата част от значение са и обществените нрави. Много повече здрави семейства с деца щеше да има за в бъдеще, ако държавата си вършеше работата и беше положила усилия за моралното израстване на хората. Нацията усилено се профанизира от 89-та насам и положението ще бъде съвсем плачевно, когато днешните разюздани ученици станат възрастни.
Strength and honor.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

camel написа:При ромите високата смъртност парира високата раждаемост. Те не са ни проблем, що се отнася до "вземане" на държавата.
Иначе е факт, че тая тенденция е гадна. И се наблюдава не само тук. Руснаците например намаляват с около 100к на година. Поне допреди няколко години, де. Сега не знам как е. Важното е, че при нас не е хубаво. :(
Ние можем да направим нещо по въпроса, създавайки големи семейства. :geek:
Съгласен съм. Циганите не са особен проблем - като външен тумор са - неприятно и съсипващо ресурси нещо, но малко вероятно да е смъртоносно за държавата или етноса ни като цяло. А и отрицателният прираст е нещо нормално, флуктуации на населението винаги е имало и ще има. Освен това тенденцията като че ли е положителна - преди десетина години, ако не ме лъже паметта, бяха съобщили, че народът се смалява с около 70 000 души годишно. :shock: Сега като че ли малко по малко махалото се успокоява.

ПП. И аз искам голямо семейство :bounce: :cheers:
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

dexteriti написа:
happyswift написа:
Bagatur написа:
issoax написа:м тей де .. едно време що са имали по 5 6 7 деца в семейството .. щото са нямали интернет :lol:
Защото са можели да издържат децата, а и семействата са били много по-стабилни. Все пак цялото ни брачно право до 1945-та е било каноническо и е нямало такъв морален разпад, какъвто е налице днес...
Нека просто да кажем, че в условията на ниско технологично производство, ръчният труд е незаменим, и многото деца са били нужни за стопанството
Раждаш си работна ръка? ХМ....
Нещо сложно ти се видя изречението ?

@Bagatur

"Моралното израстване" - това какво трябва да значи?Като моралното израстване в Германия след идването на Хитлер, където ти дават медал ако имаш над 6 деца и от хлапак ти набиват в главата, че трябва да се ожениш за ариец/арийка и да имаш колкото се може повече деца?

Ниската раждаемост днес е следствие на други фактори - високата средна възраст на възпроизводство - ако преди 130 години е била 15-16, днес се е вдигналата до 24-25,дори може би нагоре.Отглеждането на деца е много по-скъпо, а и вече я няма тая "практическа нужда" от тях.Не искаш да ми кажеш, че средностатистическото българско семейство от преди 130 г. е било по-богато от сегашното.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Видя ми се пълна глупост, тва ми се видя...
Искаш да сметнем кое е по-евтино ли или просто оправдаваш това, че е ималко многодетни семейства с единствения ти познат фактор? Wanna joker?
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Christ.......НБУ?
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

happyswift написа: "Моралното израстване" - това какво трябва да значи?Като моралното израстване в Германия след идването на Хитлер, където ти дават медал ако имаш над 6 деца и от хлапак ти набиват в главата, че трябва да се ожениш за ариец/арийка и да имаш колкото се може повече деца?
Остави я Германия. Доста по-ефикасно ще е въвеждането на задължителни часове по вероучение в училищата от първи клас нататък, друг по-ефективен вариант за ликвидиране на моралната деградация аз не виждам. Не се ли променят вижданията на чалгарското ни общество относно брака и семейството, сама по себе си материалната осигуреност няма да е от кой знае каква полза.
Strength and honor.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

happyswift написа:Christ.......НБУ?
nope...СУ?
Публикувай отговор

Обратно към “България”