Nuclear Nathalie написа:Темата за реализацията не засяга чак толкова кандидат-студентите, е моето скромно мнение, защото ако за тях това е определящото, по-добре да не се хващат със съответната специалност, каквато и да е тя. Особено пък за специалности като тези в ЦИЕК, дето 4 години бъхтиш като луд, защото подобно самонаказване не се изтърпя, ако мотивацията ти е просто сумата пари, която евентуално ще получиш. Така мисля аз де.

(Хм, този bigsmurf смайли би трябвало да е нещо като Лао дзъ...) Иначе за кадърните - реализация бол. Лично аз, дори по някакво стечение на обстоятелствата, да не се занимавам професионално с китайски, а с руски, примерно, никак няма да съжалявам, нали е работа.

Аз мисля че темата за реализацията е важна именно са кандидат студентите. Конкретно по въпроса аз мисля, че реализация има и то добра (разбирай за много пари) само че има прекалено малко места. Може да се работи в посолостовото, като преводач и учител. Разбира се има и други възможности, но те са малко. Повечето хора, които учат това заминават в съответната страна, защото там има по-добра реализация.
Един съвет към хората, които учат филология: най-важното и полезното нещо от цялата филология е живия език. Той е по-важен от всякакъв тип езикознание, странознание(история), литературознание............защото колкото и банално да звучи хората ги интересува дали можеш да говориш на съответния език, а не какво се е случило преди 3000години.
За много голямо съжаление обаче почти никой не обръща внимание на този факт. Учат всякъкви глупости. Напрова ме набива смях от познанията по реалния език. А иначе съм твърде анти-циек форма на преподаване, зашото ЦИЕК е доста депресарско място и е смешно да се нарече университе при положение, че групите са до към 5 човека ( след 1 курс).
Моят съвет е ако искате да учите азиатски език отидете в съответната страна, зашото: ЕДНА ГОДИНА В ЯПОНИЯ/КИТАЙ = 4 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ. Искам да кажа, че за една година ще научите повече по езика и културата (истинската, а не някакви брътвежи по справочниците или пък на заспали даскали) отколкото в ЦИЕК за 4 години.
Друг много важен съвет е да си пазите езика, с който сте влезли.
Надявам се да съм бил полезен с моя опит. Учете се от мойте грешки.
Успех