Престиж (The prestige)
Държава: Великобритания, САЩ
Година: 2006
Жанр: трилър ?
В ролите: Хю Джакман, Скарлет Йохансон, Майкъл Кейн, Крисчън Бейл и др.
Режисьор: Кристофър Нолън
Защо филмът трябва да се гледа
Напоследък се чудих кой наистина ми е най-любимият режисьор. Кой прави филми, които мога да почувствам в най-висока степен? Има ли изобщо такъв човек или съм един от многото, които харесват доброто във всеки един режисьор или актьор? Всъщност след този филм съм убеден, че моят човек е Кристофър Нолън, който заедно с обичайния тандем Кейн и Бейл е направил един вълшебен филм, достойна конкуренция на Мементо и на двете части на Батман. Конкретно за филма - актьорският състав е брилянтен, като се изключи ролята на Йохансон, която като цяло беше малко неподходяща за ролята. Сюжет - адски вълнуващ, интересен, заплетен, драматичен, изпълнен с вълнуващи обрати, неочаквани събития и още и още. Трудно ми е да намеря и точната жанрова определеност на филма - изключително пъстър и богат.
Сюжет
Много добър и най-важното: оригинален. Филмът разказва историята на двама фокусника, които съдбата разделя след трагичен инцидент със съпругата на единия фокусник (Джакман). За смъртта на жена си той започва да обвинява героя на Бейл (другия фокусник), при това с право. Започва люта конкуренция между двамата в областта на "шоу бизнеса", като всеки е решен на всичко, за да бъде "най-добрият". Къде обаче са границите и какво не трябва да се жертва по пътя към успеха...
Актьорска игра
Велика. Гигантска - Джакман, Кейн, Бейл - всички правят уникални роли, всяка една за себе си уникална. Майкъл Кейн за момент не доскучава с тривиални физиономии и "старческо слабоумие"

, както прави в едни други филми. Джакман е загубил целия върколак в себе си и наистина пресъздаде един решителен и отмъстителен мъж, нямащ какво да губи. За Крисчън Бейл коментарът е излишен - голяма роля. Кристофър Нолън е успял да събере един превъзходен актьорски състав. Може би само Скарлет беше малко...не за тази роля. Стори ми се изкуствена. Лично мнение.
Атмосфера
Комична, трагична, интригуваща, интересна. С други думи: дори и ако определим този филм като филм "за смисъла", то със сигурност той не е скучен и няма да ви се прииска да пуснете кеча и да чакате да дойде "интересното". С още по-други думи: гледайте го. Филмът е изключително увлекателен, изключително добре изигран и изключително поучителен. Всъщност, недейте да си мислите, че след като го изгледате ще разберете смисъла на живота. Аз просто обожавам филми, след чийто край човек се замисля за едно, за две, за три...за колко да е неща. А "Престиж" е именно такъв. А и понеже се каня утре да постна един истински филм "за смисъла", който превеждам от няколко дена и който се оказа доста костелив орех, реших да разнообразя ежедневието си с нещо вкусно, но с повечко глазура.
За капак: единственото нещо, което малко ме издразни беше, че познах финала. Можеше да бъде маалко по-добре изпипан и неочакван.
Insomnia ще е следващ в списъка с филми на Нолън.
Оценка:
Актьорска игра: 9/10
Атмосфера: 8.5/10
Сюжет: 8.5/10
Общо: 8.67/10