Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Little_Miss_Sunshine
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?

Мнение от Little_Miss_Sunshine »

Здравейте! Нова съм тук, затова се надявам да не ме съдите прекалено, ако не съм уцелила къде да пусна темата. :)
Предстои ми кандидатстване тази година и лутането ми между тези три университета (за Финанси - в УНСС и ВИНС, и Икономика - в СУ) е започнало от септември насам. Колебанието ми е породено от това, че всяко едно от местата ми изглежда приемливо, затова за избора си разчитам на хора, които вече имат изградено мнение. Тук идва проблемът, защото не чух 2 еднакви неща за никой от ВУЗ-овете.
Затова бих искала да попитам хора, които са по-навътре в нещата: вие какво мислите? :) Къде подготовката по икономически специалности е най-добра?
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Re: Икономически специалности - СУ, УНСС или ВИНС?

Мнение от happyswift »

ИУ-Варна, както се казва университета, е чорба долу-горе колкото УНСС (варненец съм).Хубавото на ВИНС-а е, че е във Варна.Не само това,намира се на 1 булевард от Морската градина, което те прави доста близко до плажа.Така, вместо да спонсорираш кафенетата около университета, които хич не са евтини на фона на софийските, примерно, ще ходиш на плаж.За съжаление, това става само в топлите месеци на годината.Също така, ако учиш там, ще обогатиш знанията си по география на България, най-вече частта със селищата.Ще научиш къде са Павликени,Червен бряг,Горна Оряховица,Долни Дъбник, Горни Чифлик,Дулово и др.Не че друго, просто 80% от колегите ти ще са от там.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Ако ти се учи - СУ.

Ако ти се прекарва весел студентски живот (друг е въпроса колко полезен/смислен) - другите два.

В крайна сметка, никой няма да гледа къде си завършил, а какво можеш и как го можеш.
medicate, medicate
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Място, където да учиш икономика в България - няма.Просто няма.Не сме дорасли, за да имаме преподаватели, които да преподават световна икономика както трябва.

Ако искаш икономика - Англия и Холандия.

УНСС и ВИНС са колкото да се отбие номера.
Стопанския факултет на СУ навярно има някакво покритие върху българския пазар, но сравнено с чуждите е "гола вода". ;)

За жалост не един от приятелите ми искаше икономика и .... заминаха да учат в чужбина.По същата тази причина.

The names of the future are stamping of impatience.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

phoebe написа:Ако ти се учи - СУ.

Ако ти се прекарва весел студентски живот (друг е въпроса колко полезен/смислен) - другите два.

В крайна сметка, никой няма да гледа къде си завършил, а какво можеш и как го можеш.
:lol: :lol: :lol:
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Хайде да се заям,
и да те помоля да обясниш, защо се смееш? Може би не учиш в СУ? Или си 1ви курс все още?
medicate, medicate
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

Айде аз да ти се заям... Може би си некадърен работодател? Смея се, защото мнението е елементарно и неправдоподобно. Няма работодател който да не обръща внимание на учебното заведение. Освен MCD :lol:
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Факт е, че работодателите обръщат внимание на дипломата само при първата ти работа. При следващите гледат само какъв опит имаш и т.н.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

dexteriti написа:Айде аз да ти се заям... Може би си некадърен работодател? Смея се, защото мнението е елементарно и неправдоподобно. Няма работодател който да не обръща внимание на учебното заведение. Освен MCD :lol:

Работил ли си някога нещо или познаваш ли работодатели?

Защото аз съм си бачкал в многонационална компания, където точно би трябвало да "гледат" къде си завършил. Да, ама нито бях завършил, нито изобщо някой ми погледна графата "образование" в дипломата. Пратиха ми тестове за решаване, викнаха ме на 2 интервюта (едното от специалист, с конкретни въпроси по това което ще правя) и ме взеха, на базата на уменията ми, а не на хартийката.

Това което искам да кажа е, че СУ ще ти даде по-скоро достъп до тия умения, но дали ще си ги набавиш, си зависи от теб.
medicate, medicate
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Впрочем това е истина.Никой не гледа къде си завършил.Поне така зная и аз от работодатели.

The names of the future are stamping of impatience.
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

phoebe написа:
dexteriti написа:Айде аз да ти се заям... Може би си некадърен работодател? Смея се, защото мнението е елементарно и неправдоподобно. Няма работодател който да не обръща внимание на учебното заведение. Освен MCD :lol:

Работил ли си някога нещо или познаваш ли работодатели?

Защото аз съм си бачкал в многонационална компания, където точно би трябвало да "гледат" къде си завършил. Да, ама нито бях завършил, нито изобщо някой ми погледна графата "образование" в дипломата. Пратиха ми тестове за решаване, викнаха ме на 2 интервюта (едното от специалист, с конкретни въпроси по това което ще правя) и ме взеха, на базата на уменията ми, а не на хартийката.

Това което искам да кажа е, че СУ ще ти даде по-скоро достъп до тия умения, но дали ще си ги набавиш, си зависи от теб.
:shock: :shock: :shock:
Това с познаването е любимият аргумент на цяла България. Не, не познавам работодатели. Само съм чел по дебелите книги. Извинявай, че ще подложа уникалните ти умения в тази многонационална компания, както и нейната подготвеност да наема хора. Има няколко аргумента в полза на глупостите, които пишете. Единият е липсата на кадри, ниската конкуренция. Отиваш с едно php и те взимат веднага. Не ти трябва висше, а и за тях е по-добре да го нямаш, защото ставаш по-скъп кадър. Но когато пазара се пренасити, когато ти имаш само пхп, а аз съм с диплома и пхп, ти до интервю няма да стигнеш. Ако никой не ти гледа графата образование, значи работодателя преценява, че може да си позволи да те обучава и това са фирми с голямо текучество, т.н. временна заетост, която със сигурност не ти е цел в живота.
За да не говорим наизуст, ти си ми дал конкретен пример и аз подозирам, че работия в ИТ сферата. Ще ми кажея ли името на компанията и поста който заемаш? Длъжностната ти характеристика със сигурност не изисква умения, които би трябвало да придобиеш с дипломата, т.е. ти ще си в най-добрия случай чиновник и ще ти вдигат заплатата точно толкова, колкото да покрие инфалцията. Развитието ти без диплома за мен е илюзия.
И ако това трябва да ти обяснявам, не ми трябва да съм студент в СУ.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

В голям филм си се вкарал обаче ^
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Защо почна да въртиш темата към развитие, а не започване на работа? Защо си се съсредоточил в IT сферата, говорим за икономическите специалности ;)

Както на теб ти е любим аргумента с познаване, така и ще ти кажа, че дебелите книги, дето си ги прочел, могат да ти свършват толкова добра работа на пазара на труда, колкото и руло тоалетна хартия. Действителността при нас е такава. На Запад вече говорим за по-сериозни критерии, един от които е мястото, където си завършил, но там дипломата за СУ има същата стойност както тази от ВИНС/УНСС - т.е. нулева.

За развитието все пак да ти кажа - ами не си прав. Както започнах (и се махнах) първо ниво сървърен съпорт, така повечето ми колеги сега са второ/трето, има и управители на смяна, а това което идва след тях е мениджърските позиции. Бившият ми управител смяна, беше започнал от второ ниво поддръжка и сега е Service Delivery Manager.

Вместо да водим този безсмислен спор, развивай уменията си, създавай контакти (това кой познаваш и кой те познава тебе най-вече е най-сигурния коз в нашата обстановка) и се надявай на късмета си. За горните три неща, може да получиш по-добри условия в СУ, докато в другите места, ще завършиш неусетно.
medicate, medicate
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

phoebe написа:Защо почна да въртиш темата към развитие, а не започване на работа? Защо си се съсредоточил в IT сферата, говорим за икономическите специалности ;)

Както на теб ти е любим аргумента с познаване, така и ще ти кажа, че дебелите книги, дето си ги прочел, могат да ти свършват толкова добра работа на пазара на труда, колкото и руло тоалетна хартия. Действителността при нас е такава. На Запад вече говорим за по-сериозни критерии, един от които е мястото, където си завършил, но там дипломата за СУ има същата стойност както тази от ВИНС/УНСС - т.е. нулева.

За развитието все пак да ти кажа - ами не си прав. Както започнах (и се махнах) първо ниво сървърен съпорт, така повечето ми колеги сега са второ/трето, има и управители на смяна, а това което идва след тях е мениджърските позиции. Бившият ми управител смяна, беше започнал от второ ниво поддръжка и сега е Service Delivery Manager.

Вместо да водим този безсмислен спор, развивай уменията си, създавай контакти (това кой познаваш и кой те познава тебе най-вече е най-сигурния коз в нашата обстановка) и се надявай на късмета си. За горните три неща, може да получиш по-добри условия в СУ, докато в другите места, ще завършиш неусетно.
Опитваш се да ми пробуташ аргумент връзкарщина май? Защо трябва да познавам някой, за да започна качествена работа? Когато работиш при международен инвеститор, критериите са същите, каквито и на Запад.
Ти си започнал работа за която не ти изискват висше образование, това не е качествена работа. И на макдонълдс можеш да станеш мениджър ако киснеш там 10 години, това не те прави качествен работник, нито макдонълдс качествен работодател. Защо си напуснал въобще и защо ти е висшето ако познаваш "хората"?
Съгласен съм, че няма смисъл от спора. Аз ще се оправям с дипломата, ти с връзките 8)
Etiainen написа:В голям филм си се вкарал обаче ^
18+ е, ела пак кат ти порастне пишлето :lol:
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Не се притеснявай за мойта диплома, знам как съм си я изкарал досега и как ще си я довърша.

А за "връзките" - ами огледай се може би? Не говоря някой да те "сложи" на място, където нямаш работа и не може да я вършиш, а да имаш познати, които да те насочат към работодател, да ти подскажат, споделят.

Изобщо, не трябва да генерализираме нещата, защото всяка професия си е различна, а тук спорът тръгна от точно определени сектори за развитие, към които ти, съдейки по профила ти спадаш ;)
medicate, medicate
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”