Геология

Подфорум към Геолого-географския факултет

Модератори: peterdi, Mushmul

Публикувай отговор
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Re: Геология

Мнение от Rage »

Съгласен съм ,че е хубаво да си избереш направление и да пишеш дисциплини, свързани с него, но това може да стане най- рано края на втори и вече трети курс! Иначе ако трябва да избираш между философия, езици и математини методи в геологията(като и от трите няма полза) по- добре да избереш математичните методи, поне в името на дисциплината има нещо свързано с геологията :lol:
Аватар
canis lupus
В началото бе словото
Специалност: геология

Мнение от canis lupus »

За това съм написал АКО девойката вече има някаква идея...
Но наистина, отбиването на номер е тъпа история...
!!!
Аватар
evichka
В началото бе словото
Специалност: Геология
Курс: първи

Мнение от evichka »

Аз бих посъветвала девойката да запише Минно дело :) Няма да съжалява, при това ние имахме огромното удоволствие да бъдем на няколко стотин метра под земята, да видим какви са условията за работа в една от най-големите мини на Балканският полуостров! Става въпрос разбира се за мина Челопеч. :lol: Беше уникално преживяване. Сега нямам представа дали ще се проведе отново, но дори и да не е там съм сигурна, че ще има някакви изненади :D Аз бях записала също и Основи на сондирането. Там нещата са равносилни с Математически методи в Геологията. Няма особено голямо значение кое от двете ще запише. :P
Въображението е по-важно от знанието. А. Айнщайн
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Rage »

Не съм много съгласен за основи на сондирането, дисциплината си е полезна,особено ако по- нататък пишеш търсене на нефт и газ! :wink: Иначе съм съгласен за Челопеч, наистина си е много особено преживяване!
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Ако цялата полза от МИННОТО ДЕЛО е това, че са те навряли в някаква дупка на н'ам си колко метра под земята - БЛАГОДАРЯ.
Бих се навил да уча Минно или Сондажно дело (всъщност съм учил и полза никаква), ако някой ясно ми обяснява как се документира минна изработка или сондажна ядка. Целта на предметите е да ни научи на нещо свързано с практиката, но за съжаление това не се случва. Разтягат се локуми какво е галерия, какво е щолня или комин (разбира се полезни термини, които не е зле да знаем), а на практиа не говорим за най-съществените неща - т.е. това, което един геолог прави в един рудник или на един сондаж, а имено да следи геологията, а не да лапа мухи. Съгласен съм, че е чудесно като замисъл тези два предмета да съществуват. Наистина е полезно, но не и това, което се учи.
!!!
Аватар
evichka
В началото бе словото

Мнение от evichka »

Съгласна съм с това, че начинът на преподаване не е възможно най-добрият. Но аз не виждам да имаме особено голям избор и трябва да се насочим все пак към нещо. Да не говорим, че разполагаме само с един семестър от дадената дисциплина, а за този един семестър няма как да научим всичко, което ни е необходимо за да знаем функциите си и ролята, която изпълняваме, когато сме на даден сондажен обект или мина. Аз съм останала с впечатление, че ние заемаме по-скоро ръководни функции там, общо взето насочващи. Определяме характера на скалите и пластовете - вземаме проби от различни места. Разбира се предполагам, че има още много функции , които имаме, но трябва да запишем магистратура, точно в тази област за да ни стане по-ясно :) А относно сравнението между Математичните методи в Геологията и Основи на сондирането имах в предвид, че трудността на изпитите е еднаква. :wink:
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Ето тук е и голямата ни грешка. Разчитаме само на това, което ни се преподава, а библиотеките стоят празни. Нямаме навик да търсим допълнителна литература и се задоволяваме със зубренето на това, което е в записките. Да не говорим, че повечето от нас учат от ксеро копия. Например в моя курс повечето хора учат от копирани записки на един и същи човек.
А това за ръоводните функции и постове... Хммм... Имаше един виц за един студент от Африка, на който след като завършил му казали, че обмислят, в кой клон да го разпределят да работи. А човекът отговорил, че не иска да работи на клон, а иска да работи на бюро :lol:
Ако учим само за да станем един ден началници горко й на българската геология...
!!!
Аватар
evichka
В началото бе словото

Мнение от evichka »

Да, действително нямаме навика да учим от учебници и специализирана литература :) Цял семестър си клатим краката и очакваме да научим всичко накрая за няколко дни.... :scratch: Много добър пример с вица даде. :lol: Геологията е абсолютно, тотално обвързана с природата , а не с бюро или офис. Тук вече идва личният избор. :P
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Мдаааааа...
Малко дивичка ни е специалността, но в това й е чара! Всъщност ако трябва да сме докрай честни, бих казал, че сме големи разрушители... Само погледнете какво се "твори" около Челопеч, Елаците, Мини Марица и т.н.... Не сме хич природо съобразни - направо сме си унищожители...
Ами само като се замислим, има ли друга наука, в която основен инструмент е чука??? НЕ!
Е, всичко в кръга на шегата разбира се...

Ще ми се за нещо по-близко до нас да поговорим. А имено как и кога да подберем направлението, в което искаме да се развиваме? От какво зависи това? И ей такива работи...
!!!
Аватар
evichka
В началото бе словото

Мнение от evichka »

:) Разбира се ... това е доста важен въпрос, на който за съжаление още не съм открила отговора. :? Много съм разколебана в каква точно област искам да специализирам. Втори курс съм, имам още малко време, но то ще мине много бързо, така че е по-добре да помисля по въпроса още от сега. :D Бих искала да разбера твоите намерения, ако вече си си изградил такива. :P Като за начало, нека добавя все пак , че проявявам интерес към Сондажната дейност, Инженерна геология и Геодезия. :roll:
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Ами аз май вече споменах, че ме вълнува палеонтологията... Жалко, че в България няма динозаври, а само скучни безгръбначни и бозайници...
А за сондажното дело и другите работи... Ами, че то май при нас това няма как да го специализираш.
!!!
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Ехеййййй...
Как върви сесията?
За сега резултатът е 4:0 за мен, ама кой знае по-нататък какво ще стане...
!!!
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Rage »

canis lupus, кой курс си? ако не е тайна :) засега и аз водя с 4:0, но да видим на оставащите два изпита какво ще се случи!
Аватар
canis lupus
В началото бе словото

Мнение от canis lupus »

Ей Rage,
Не искам да бъда невъзпитан, но предпочитам да запазя това кой курс съм в тайна.
Нямам никакви официални съображения за това - просто каприз.
Може би някой ден ще се разкрия, но в момента така ми харесва.
Извинявай още веднъж за отказа.
Успех...
!!!
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Rage »

ОК, запазването на личната информация в тайна е право на всеки от нас ;) Успех и на теб с изпитите, ако са ти останали още! :D
Публикувай отговор

Обратно към “ГГФ”