Американското с/у европейското кино...

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор

Кое предпочитате?

американско(зрелищно,забвано)
35
35%
европейско(бедно,"интелектуално":))
64
65%

Общо гласове: 99

Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Американското с/у европейското кино...

Мнение от Vaskes »

Rodd1ck написа:http://www.youtube.com/watch?v=xOgBa2Oij1A
Film noir юбер алес! Макар да предпочитам neo-noir филмите, към които спадат и солидна част от любимите ми заглавия. :D
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Rodd1ck написа:Повечето ми любими филми са американски, въпреки това харесвам европейската артистичност повече. Но може би харесвам най-вече неща с универсална стойност, симбиози и влияния. Леоне прави уестърни, повлияни от американския уестърн и драмите на Куросава. Самият японец също е вдъхновен точно от американския уестърн, може би най-вече Форд за своите филми и както и там азиатските му философии за общочовешкото сред народите и времето, пречупвайки чужди литературни произведения в своята културна действителност. Абе въобще нещата са сложни, но американското е твърде много в живота, че се приема за някаква даденост, а бих предпочел да не е точно така.
Честно не съм, чел по-празно и псевдоинтелигентско мнение. И държа да кажа, че никак не ще ми е приятно да видя след време още някое такова. Ако изобщо е възможно.

Затова, човеко, за да не си помислиш, че се заяждам - прочети какво сам си написал, и следващия път те съветвам да прецениш дали имаш изобщо нещо за казване преди да посегнеш към клавиатурата. Настоящото го пиша не за да те изложа, а щото да не се излагаш занапред, та на теб да не ти е неприятно, че си писал, а на мен че съм чел. Предварително казвам, че ако този мой миролюбив пост бъде посрещнат с неразбиране и обиди, никак няма да се почувствам огорчен да пренебрегна присъствието ти във форума...ма се надявам да не стигаме до драми. :D

......
.......

А сега по темата - харесвам сръбските филми, и мога да изразя съжалението си към людете , които ги пропускат защто... били сръбски ( :shock: ?). Аз лично логика в тва не намирам . Тва е все едно да не чета Омир, щото бил грък. Е какво да чета, надписите на мадарския конник ли?

По едно време сръбски филми даваха всеки петък по канал едно (преди това имаше и поредица филми на полски режисьори -също много хубави, особено поредицата Три цвята: Бяло, Синьо, Червено, сега излъчват филми на Вендерс). Имаше един мн добър сръбски филм - комедия на абсурда или както там е коректното название - нека кажат по-учените хора, ако бъркам. Та сюжета млад сърбин иска да си почине в хотел...гостите на хотела начело с управителя обаче го нарочват за убиец, и искат да го убият. Не успяват, пък този същия младеж (актьора , който го играе впрочем е голям пич) почва да ги убива един по един наистина вследствие на някави случайности - куршум , който изстрелва случайно рикошира в човек, някой се опитва да му вземе пистолета и той е принуден да стреля етц. И ходи после обяснявай, че не си убиец, след като в серия от случайности си избил около десетима човека....Плюс тва всеки от героите е доста необичаен и странен , а изцепките и хумора са направо златни :)

Ето линкче с част от филма: http://www.youtube.com/watch?v=cDZaV8lZ ... re=related :D
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Ти НАИСТИНА ли сравняваш ОМИР със СРЪБСКОТО КИНО??????? :shock:

И не разбирам какво толкова съм направил като съм казал, че не гледам и не възнамерявам да гледам сръбски филми. Нито съм тръбил, че те не струват, защото явно не съм запознат с тях, нито съм забранил на някой да ги гледа. Ама моля ти се не ми налагай мнение за филмите на ужичаните, защото просто няма да ги гледам. Не понасям сърби. По-гнусен народ от тях на Балканите няма (с малки изключения). Причините са си мои лични и не ги натрапвам. :|
Последно промяна от camel на 10 Фев 2010, 17:05, променено общо 1 път.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Еми не, мнението ми не е съвсем безсмислено, въпреки че и аз не знам какво исках да напиша.
Сравнявайки конкретни неща визуално в по-старото кино бих определил европейското за по-красиво. Днес нещата са се размили, но влиянието на по "арт" американските режисьори ще е по-скоро европейско. Като загледах в criticker филмите, които съм оценил най-високо, силно преобладават американските обаче. Дори сам не знам какво харесвам повече като кино, ама е без значение, та и малко неяснота.
Има режисьори, които не можеш да ги ограничиш с националността им. Куросава примерно взима европейска литература, използва мотиви, които сам определя като общовалидни за човека навсякъде и по всяко време, и ги слага все пак в японската среда. Не се сетих как точно се нарича, но става въпрос за някаква дзен философия, за която така или иначе не знам почти нищо, но просто съм прочел, че има някакво влияние върху него.
И да, "този твой миролюбив пост" си е чисто заяждане, не знам дали съм споменал, но честно казано ме боли к*ра за това. На теб изглежда ти е интересно обаче.
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

camel написа:Ти НАИСТИНА ли сравняваш ОМИР със СРЪБСКОТО КИНО??????? :shock:

И не разбирам какво толкова съм направил като съм казал, че не гледам и не възнамерявам да гледам сръбски филми. Нито съм тръбил, че то не струва, защото явно не съм запознат с него, нито съм забранил на някой да го гледа. Ама моля ти се не ми налагай мнение за филмите на ужичаните, защото просто няма да ги гледам. Не понасям сърби. По-гнусен народ от тях на Балканите няма (с малки изключения). Причините са си мои лични и не ги натрапвам. :|
Хайде сега, пък ти защо се почувства веднага засегнат и веднага на хорото?

Никъде не съм сравнявал Омир със сръбското кино. Ако има такова място, ще те замоля, щото конкретно да ми го посочиш с цитат, а не да разместваш контекста и да си извличаш неправомерно каквото ти трябва. Не за друго - некоректно е и опорочава спора.

В случая съм дал пример че да се откажеш да гледаш сръбски филм, понеже е сръбски лично за мен е глупаво. На същото основание изтъкнах, че някои, който мрази гърците, може да ти каже да не четеш Омир, понеже е "мръсен византиец" (че не е нито мръсен, нито византиец, тва отделна тема). Обвързването на националността с всички представитетели на народа за мен винаги е било грешка, и ми се струва глупаво и инфантилно. Още повече пък това се отнася до сферата на културни ценности, които, ако са истински - си мисля че са универсални, а не се простират от тука до границата ни със Сърбия. Хайде сега като сърбите били лоши да не чета Андрич или Нушич. Ти наистина ли си ги отписал като автори, само защото са сърби? Защото толкова по-зле за тебе в такъв случай. Не че няма и други добри автори , които да четеш, но проявяваш предубеденост.

И на никому не налагам мнение, но се стремя да се води някакъв що годе рационален разговор. Щото ако всички почнем да си изливаме чувствата кой кого любел и мразел, току-виж сме затрили форума. Тва е.
Последно промяна от Markov на 10 Фев 2010, 16:14, променено общо 2 пъти.
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Rodd1ck написа:Еми не, мнението ми не е съвсем безсмислено, въпреки че и аз не знам какво исках да напиша.
Сравнявайки конкретни неща визуално в по-старото кино бих определил европейското за по-красиво. Днес нещата са се размили, но влиянието на по "арт" американските режисьори ще е по-скоро европейско. Като загледах в criticker филмите, които съм оценил най-високо, силно преобладават американските обаче. Дори сам не знам какво харесвам повече като кино, ама е без значение, та и малко неяснота.
Има режисьори, които не можеш да ги ограничиш с националността им. Куросава примерно взима европейска литература, използва мотиви, които сам определя като общовалидни за човека навсякъде и по всяко време, и ги слага все пак в японската среда. Не се сетих как точно се нарича, но става въпрос за някаква дзен философия, за която така или иначе не знам почти нищо, но просто съм прочел, че има някакво влияние върху него.
И да, "този твой миролюбив пост" си е чисто заяждане, не знам дали съм споменал, но честно казано ме боли к*ра за това. На теб изглежда ти е интересно обаче.
Интересно ми е да чета интересни мнения. Не ми е интересно да чета безинтересни или нищо казващи мнения. И тук няма нищо лично, за да има заяждане.

И честно казано тва, което бях написал беше с напълно добри намерения. Искрено съжалявам да науча , че теб
честно казано ме боли к*ра за това.
. Все пак ти пожелавам да се оправи!
Последно промяна от Markov на 11 Фев 2010, 18:23, променено общо 1 път.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Markov написа:Щото ако всички почнем да си изливаме чувствата кой кого любел и мразел, току-виж сме затрили форума. Тва е.
Форума няма да го затриете, това ви го обещавам. Но има вариант да си изпросите изтриване на съответните мнения (както и други, по-неприятни последици).
Затова наистина ви призовавам към
що годе рационален разговор
(и, същевременно, цивилизован такъв).

Отношенията помежду си предлагам да уточните чрез лични съобщения.
Поздрави и си лекувайте болежките, защото, както знаете, понякога е червило, а понякога - гангрена.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Моля да се каже, ако някъде съм нарушил правилата и добрия тон във форума.

Изразих мнението си за потребителско мнение възможно що-годе съвсем неемоционално, и незаангажиращо, и в никакъв случай не съм имал предвид да обидя някого, нито пък мисля че е изразена самоцелна или вулгарна обида от мен. Тъкмо обратното...

Са честно ли е да се чувствам като наказан в ъгъла,хмм, Търговец на кристал?
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Markov написа: Са честно ли е да се чувствам като наказан в ъгъла,хмм, Търговец на кристал?
Ако се чувстваш така, то вероятно има причина за това. :D

Оценявам изразената от теб добронамереност, но едно подобно предупреждение спестява няколко страници офтопик (придружен от изясняване на отношения), когато "предупредените" са достатъчно интелигентни и... мда... добронамерени.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Boris
В началото бе словото
Специалност: история
Курс: друг

Мнение от Boris »

Рядко ми се случва да попадна на лош европейски филм, и още по-рядко - на добър американски филм (като изключим документалните).
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Boris написа:Рядко ми се случва да попадна на лош европейски филм, и още по-рядко - на добър американски филм (като изключим документалните).
Точно пък в документалните филми европейците са 2 пъти по-добри. Или ти си гледал 2 документални филма? :roll:
Също така можеш да се замислиш колко филма на година се правят в САЩ и в Европа и тогава лесно ще разбереш защо хубавите американски са трудни за намиране. Не че всички европейски са гениални, де. :?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Boris
В началото бе словото
Специалност: история
Курс: друг

Мнение от Boris »

camel написа:
Boris написа:Рядко ми се случва да попадна на лош европейски филм, и още по-рядко - на добър американски филм (като изключим документалните).
Точно пък в документалните филми европейците са 2 пъти по-добри. Или ти си гледал 2 документални филма? :roll:
Също така можеш да се замислиш колко филма на година се правят в САЩ и в Европа и тогава лесно ще разбереш защо хубавите американски са трудни за намиране. Не че всички европейски са гениални, де. :?
Вярно е, че не гледам много филми - просто споделям впечатления от това, което съм гледал. А, и понеже стана въпрос за документални филми - БТВ напоследък правят доста добри репортажи.
Аватар
Drajgo
В началото бе словото

Мнение от Drajgo »

Американското кино е произвело най-великите, но и най-тъпите филми. Европейското превъзхожда американското, според мене, до към 60-те години. А в момента и двете не отиват на добре.
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Drajgo написа:Американското кино е произвело най-великите, но и най-тъпите филми. Европейското превъзхожда американското, според мене, до към 60-те години. А в момента и двете не отиват на добре.
+ 1.
От новите творения на европейското кино се сещам само за няколко испански филма ("El secreto de sus ojos", например, макар да е наполовина аржентински) през последните години, които са ме впечатлили с нещо... и горе-долу това е.
Защо няма споменато азиатското кино в анкетата, се питам обаче? :roll:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Drajgo
В началото бе словото

Мнение от Drajgo »

"El secreto de sus ojos" именно аржентинската половина го проваля според мене ;) . Азиатското не е толкова популярно, сигруно затова не е споменато. Иначе е извор на вдъхновение за много американски и европейски творци.
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”