Обясних ти защо не смятам, че е продукт, така че не виждам защо беше нужно да се повтаряш.tamerlan написа:С риск да се повторя, с приятелят ти явно не разбирате разликата между изкуство и продукт. Всички филми на този режисьор са "entertainment", както и голямата част от филмовата продукция като цяло. Това са дъвки за окото, които имат за цел да печелят пари - нищо лошо по принцип, но е абсурдно да имат претенции за нещо повече от това. А изкуството , особено качественото, е сложно - като съдържание и послание. Да покажеш шесткраки коне, робот от бъдещето, слузести извънземни или потъващ кораб е само технически сложно - можеш да го наречеш постижение, но не и изкуство.
Това, че изкуството е сложно като съдържание и послание са пълни глупости за мен. Ако ти не мислиш така - лошо няма, но си помисли дали това не е твърде ограничена представа за нещо толкова многообразно и разностранно като изкуството.
Не ми се впуска в разни размисли и страсти, затова ще спомена само това, което за мен е най-определящо при изкуството - в него да е вложена емоция от страна на съдателя и то от своя страна да предизвиква емоция в наблюдателя (което за Аватар важи с пълна сила). Ако освен това направи и 2 милиарда долара приходи - чудесно, но това не е грижа на създателя (в случая Камерън), а на продуцентите.

Into the endless we ride...