"Студентски град - една година по-късно"

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Изображение

Забрави ли обществото, забравиха ли медиите, забравиха ли управниците, помним ли ние?

На 28 януари СУ "Св. Климент Oхридски", Телевизия Алма Матер, и Студентският Съвет на СУ, организират дебат : "Студентски град - една година по-късно". В дебата ще участват представители на изпълнителната, законодателната и общинската власт, на академичната общност, студентски и младежки организации.

Основните теми на срещата ще бъдат:

Устройство и благоразвитие на Студентски град.

Увеселителните заведения, наркотрафикът, насилието сред младите.

Българската визия за студентските кампуси.

АУЛА, СУ
28 януари 2010 г., от 18:00 ч.

Архив: "Пролетта наближава, а площадът пред Народното събрание пустее всяка сряда (или там се събират едва 50 души). Януарските протести и вълнения си останаха в януари, дебатът за Студентски град обаче продължава, продължават дискусиите, проверките, сформирането на комисии. А през това време в университетското градче...
Стаята е малка и тясна - предназначена е за двама души. В дъното се вижда прозорецът, който е с нова алуминиева дограма. Един котлон стои върху шкаф, облепен с вестници. Хладилникът "Мраз" ръмжи настойчиво, заради него се налага да се говори по-високо. Това е стая 323 в блок 2 в Студентски град. В него живеят студенти от Техническия университет (ТУ) в София. На пръв поглед картината е обичайна, като за всяко средностатистическо общежитие. Това обаче е по-особено, защото в него от известно време заради ремонт са настанени и част от живеещите в блок 3.
"Тесничко е, да. Стаята е 13 кв.м. Ние едвам се побираме - двама души. Представяте ли си тук да сложат още едно легло", пита Велислав Русинов, като посочва мястото на ръмжащия хладилник. Той е втори курс в ТУ, учи машиностроене и е един от "късметлиите", в чиято стая не е настанен негов колега от блок 3.
От университета са им казали, че ремонтът ще продължи до септември. Но Велислав не вярва, "блок 1 го ремонтираха повече от година", казва той. От ТУ са предложили на студентите единствено вариант да се преместят в блок 2 или в други свободни стаи в общежитията. "Дали на бъзик беше - не знам, но ректорът на едно събрание каза: Да прекъснат, ако искат, щом не ги устройва да се местят."
По данни на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) още 11 общежития в цялата страна трябва да се ремонтират. С тях общо 21 блока ще бъдат обновени напълно, каза председателят на НПСС Георги Илиев пред "Дневник". Преди да продължат с ремонтите, от Министерството на образованието и науката трябва да направят нова проверка на базата и от нея ще зависи още колко общежития ще бъдат обновени.
Обичайният свят
"Защо не се случи?" е надписът, който пита всички, които се изкачват по стълбите на 25-и блок. Той присъства почти на всяка стена и етаж, но никъде не се вижда отговор. Блокът е в непосредствена близост до "Манджа стрийт". И ако вече сте заинтригувани за оглед, е важно да знаете, че 25-и блок също е в Студентски град и в него би трябвало да живеят студенти от Медицинския университет в София. Парите за миниремонта са стигнали само за предното стълбище. Това отзад е със старите си цветове - кафяво, на много места олющено и с дупки.
Влизането в общежитието е безпроблемно - портиерът дори не ни поглежда (влизаме четирима души, които не живеят там, включително и фотограф с голяма чанта). Вътре е пусто и тихо, вероятно защото е делничен ден по обяд. Вратите на стаите са дървени и не изглеждат много сигурни. Врати между етажите, които трябва да са преграда срещу задушаване при пожар, липсват.
"Може и по-добре, но като цяло е нормално", казва Янко. Той учи фармация и живее в общежитието от 3 години. По думите му блокът е тих и купоните обикновено са "както е по принцип, в петък и в събота". Не може да покаже стаята си, защото вътре още спели хора. Казва че баните са много зле, "аз си оправям плочките, давам пари, но тези отгоре, като се изкъпят и ме наводняват, и развалят всичко". Причината според Янко е, че блокът е панелен и с годините отделните пластове се размествали. Наистина дори и боядисани, някои от стените по коридорите са прогизнали от влага и приличат на места по скоро на гъби.
Блок 25 е само един пример от многото. "Тук почти не живеят студенти, а в другия са нагъчкани. Там пък студент е взел читалнята и я е дал под наем като заведение", разказва Кънчо Драгнев, докато вървим през Студентски град на път за 25-и блок. Драгнев е от Сдружението за развитие и обществен контрол (СРОКСОС), което стана известно покрай "януарските протести". След организацията на първото шествие (през декември, малко след убийството на 20-годишния Стоян Балтов, пребит пред дискотека в университетското градче) той е изгонен от общежитието си. "Дойдоха и запечатаха стаята. Казаха ми, че е изтекла докторантурата (учи в Техническия университет в София), нямало значение, че съм се записал. Накрая се оказа, че имам да плащам наем около 400 лв." Сега Драгнев оспорва това решение..."
Лора Филева, dnevnik.bg

Pokana za debat-Stud. grad-edna godina po-kasno.pdf
(71.68 KiB) Свалено 19 пъти
Последно промяна от agenta на 27 Яну 2010, 13:13, променено общо 1 път.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Re: "Студентски град - една година по-късно"

Мнение от вечен студент »

Още от началото на декември 2009 г. чакам появата на тази тема. На 5 декември 2009 г. гледах този филм по БНТ, който се отнася именно до темата на дискусията:

http://bnt.bg/bg/productions/104/editio ... en_cvetkov

Нямам думи!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

изгледах филма
нервиран съм
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата
Курс: втори

Мнение от Monkey D. Luffy »

вечен студент написа:http://bnt.bg/bg/productions/104/editio ... en_cvetkov

Нямам думи!
Тоя репортаж не бях го гледал. И аз останах без думи. Сякаш ако имах какво да кажа щеше да се промени нещо... :-|
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Този филм и аз не го бях гледал. Положението е просто трагично, не знам дали "амнезията" на управляващите ще се загуби, че да започнат да правят нещо в Студентски град. Надявам се новото правителство да започне да прави нещо по въпроса.

Това не е Студентски град, това е най-голямото свърталище на пияници, к....и, нарко пласьори, сутеньори и всичката останала сган, за която можете да се сетите.

Просто съм щастливец, че не живея на това място.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

има и бяло
не всичко е черно
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

вечен студент написа: http://bnt.bg/bg/productions/104/editio ... en_cvetkov
Потресена съм :| :|
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Изгледах филма и наистина, рядко ми се е налагало да ходя в Студентски град, но там е зверилник. Смятам, че е едно от местата, където проблемите само те намират, дори да искаш да си изкараш някъде спокойно. При толкова лумпени, наркомани и пияндета, които там са като отвързани и два пъти повече полиция да има, няма да може да ги озапти. Манталитетът на тези хора е като закона на джунглата, където оцелява по-силният, само че в техния случай те могат да те пребият и убият дори без да разбереш защо.
Knights of the Cross
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Аре, аре. Вярно, че повечето са лефскари, но чак не е като Люлин.
Изображение
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Не мисля, че е много удачно да си намесваш смехотворните футболни пристрастия точно тук, при наличието на не една спортна тема.
Knights of the Cross
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Студентски си има и плюсове...но те избледняват като гледаш нещо подобно...
За съжаление е така...
Още по-жалкото е, че на фона на човешката трагедия и на истинските проблеми на Студентски град...се навъдиха организации и организациики, които всячески се стремят да ме/ни организират в разни групи, протести, подписки и всякакви инициативи, които в крайна сметка изопачават всячески всичко...
За мен не е проблем, че в Студентски има 13402340230 дискотеки и 1-2 библиотеки...това е пазарна икономика...
Проблем е, че съдебната система не е приключила делото и не е раздала адекватни присъди на убийците...
Жалка е и журналистиката ни, която се опитва да се прави на съд и разказва за някакви очевидци, които са видяли 6 човека да ритат Стоян...и разни такива...склонен съм да се съмнявам.
Нека Стоян почива в мир...Не ни трябва "амнезия", но и не трябва да ровим трупа му за щяло и нещяло, както ми се случи преди година, когато неизвестна, жалка, малоумна, гнусна, нещастна кука, правейки ми забележка за силна музика ми каза: "Тука вече нещата няма да са по старому...ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ Е СТОЯН БАЛТОВ, БЕ?
За силна музика ?! Наистина не знам кое е по-страшно...закона на джунглата...или да развържеш ръцете на нещастните униформени комплексари, както стана след инцидента...
Добре, че се сдържах да го запитам...а той и неговите велики колеги, какво са си барали, когато всичко това се е случвало...
И да издам малка тайна...
На мястото, където в момента е поставена плоча на Стоян Балтов...поне преди година, но въпреки това...след убийството му...често се правеха срещи за амфети и всякакви подобни синтетични гадости...
Ама нейсе...за полицейския чадър в/у тия неща не се говори...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Мен пък са ми мн интересни хората, които казват "знаете ли там кво става?", както ти Дичоу. Ми като знаеш предприеми нещо, обади се на куките. Едва ли вс са еднакви, виждала съм такива, които са си вършели работата. Много е лесно така да се обвиняват те и тия травестити в студентски дето се друсат и препиват още се разхождат, още си купонясват и още се бият където им падне. Всеки, който знае нещо е длъжен да го каже. Поне, за да ти е чиста съвестта егаси. Аз лично, когато имам деца, ще се опитам да не споменавам мястото Студентски град, докато не навършат поне .. 20 :pale:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

allshallperish написа: Аз лично, когато имам деца, ще се опитам да не споменавам мястото Студентски град, докато не навършат поне .. 20 :pale:
Еми някои сме тука щото нямаме къде другаде да сме. Кофти, че наште са го споменали нали? тцтц
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Prudence написа:
allshallperish написа: Аз лично, когато имам деца, ще се опитам да не споменавам мястото Студентски град, докато не навършат поне .. 20 :pale:
Еми някои сме тука щото нямаме къде другаде да сме. Кофти, че наште са го споменали нали? тцтц
Еми да, обаче вие, повечето, дето сте дошли ги правите тия мизерии. А ги правите, щото е пълно с кофти, развръщаващи заведения. Това е. Аз предпочитам да си гледам детето на село, отколкото да го пратя в СГ. За тва викам да се обяви някъв вечерен час, напр. след 22ч да не бачкат заведения и така.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър

Мнение от The_Viper »

allshallperish написа:Еми да, обаче вие, повечето, дето сте дошли ги правите тия мизерии. А ги правите, щото е пълно с кофти, развръщаващи заведения. Това е. Аз предпочитам да си гледам детето на село, отколкото да го пратя в СГ. За тва викам да се обяви някъв вечерен час, напр. след 22ч да не бачкат заведения и така.
Не са ни виновни заведенията, виновни са хората които посещават тези заведения... а те много чесот не са студенти - натам мисля че можеш да се сетиш и сама какво намеквам... :wink:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”