Напълни ми душата чадо,винаги е удоволствие да чета коментарите ти.Kira написа:Добре, да кажа за унгарската филология...
Ако имаш липса на логика, липса на слух и липса на допълнителни гласни струни/въздухопредавателни клапи в гръкляна- запиши унгарски!!!![]()
![]()
Атмосферата е приятна, езикът има-няма логика: можеш да си разместваш думите както искаш и пак ще получиш смислено изречение, но с различно логическо ударение (ах,къде са даскалите да видят как обяснявам....). Може би единственото хубаво е, че пишат на латиница с изключение на някои букви (за тях)- неразличаеми звукове (за нас). Ако имаш сили да си седнеш на анатомичната област южно от кръста, да се събереш с откачалки и да "егеш-мегеш"- значи си от "унгарската порода". Има си и кусури, но няма как- те са във всички специалности.
Но всичко това си заслужава с оглед приятните часове в кафенето/на бира с колегите, които са големи скици и не биха те оставили да скучаешА, да, не се притеснявай- унгарски ще можеш да проговориш към 2-рата, 3-тата година, а да го разбереш и да спреш да изчисляваш кои окончания и за какво следват ще ти трябват още 2-3-4 години
![]()
![]()
На 180 ще можем да се поздравим на унгарски![]()
П.П. Да добавя- в унгарския има две времена и половина (минало, сегашно и малко бъдеще- като то често бива заменяно от сегашното), но за сметка на това има милиарди окончания за всичко, което можеш да се сетиш. Както и собствени думи дори и за межднародно приети такива![]()
Тааа, ако искаш хората да те поглеждат с учудване, когато им кажеш какво следваш- запиши унгарски. Все пак това е един от най-трудните езици в света и изключително дефицитен на преводачи в България (засега само 10-ма работят с езика и намаляват). Така че- дерзай!
Унгарска, Немска, Полска, Чешка, Новогр. филологии - отзиви?
Модератор: Don Horhe
Re: Унгарска, Немска, Полска, Чешка, Новогр. филологии - отзиви?
От изброените филологии аз бих заложила или на немска или на новогръцка. Като накрая бих избрала новогръцка.
Първа причина - съседи са ни. Втора - културното наследство на гърците не може да не се отбележи. Трета - езикът е невероятен. Ужасно труден, да, но пък има много красиво звучене. За българите е малко трудно произнасянето на буквите гама и делта, а да не говорим за писането какъв ужас е.. и баси думите дето вадят и нямат научаване .... като се абстрахираме от това, езикът е чудесен. Надявам се в СУ да се преподава добре
. А полска и чешка и унгарска ми звучат толкоз чуждо и непонятно.
Първа причина - съседи са ни. Втора - културното наследство на гърците не може да не се отбележи. Трета - езикът е невероятен. Ужасно труден, да, но пък има много красиво звучене. За българите е малко трудно произнасянето на буквите гама и делта, а да не говорим за писането какъв ужас е.. и баси думите дето вадят и нямат научаване .... като се абстрахираме от това, езикът е чудесен. Надявам се в СУ да се преподава добре
- streetdog
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология
- Курс: втори
Познавам разни хора, които са се излъгали да запишат новогръцка филология. Нито един не е доволен. Гръцкия език е безполезен, освен ако човек няма някакви тесни интереси, свързани с тази страна. Много по-практично е да се запише Немска.

- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Аз пък имам точно обратното впечатление от една първокурсничка... Разправя, че и е интересно и забавно, а и преподавали добре. Доволна е.
medicate, medicate
Ама то и аз от личен интерес искам да уча новогръцка филология, за тва хваля езика и се радвам на всеки, който го е записал:) не знам до колко е практично, но за мен е. Ако си нямах личните причини, сигурно също нямаше да намирам смисъл в ученето на гръцки. Както и сега не виждам защо уча хинди, ама бъхтя ей така заради екзотиката. Тя си заслужава 
Аз като четвъртокурсничка в новогръцка филология мога да каже, че гръцкият е далеч по-труден отколкото си мислите и същевременно в момента е доста приложим в доста области. При проявено постоянство обаче, има шанс за светлина в тунела.
За преподавателите: те са чудесни специалисти, всеки в областта си, но за съжаление не могат да огреят навсякъде.
Така че, успех с гръцкия
За преподавателите: те са чудесни специалисти, всеки в областта си, но за съжаление не могат да огреят навсякъде.
Така че, успех с гръцкия
Здравейте, колеги-преводачи!
Преводаческа агенция Драгомани ООД предлага работа на всички млади специалисти по чужд език. Заплащането е по договаряне. За връзка: admin@dragomani.org
За подобни предложения се използва този раздел:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=31
streetdog
Преводаческа агенция Драгомани ООД предлага работа на всички млади специалисти по чужд език. Заплащането е по договаряне. За връзка: admin@dragomani.org
За подобни предложения се използва този раздел:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=31
streetdog