ПСИХОЛОГИЯ

Подфорум към Философския факултет

Модератор: Плазмодий

Публикувай отговор
Earendil
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: втори

Re: ПСИХОЛОГИЯ

Мнение от Earendil »

Здравейте и от мен :)
Аз имам един въпрос. Имам бал 28 и нещо и предполагам, че ще ми стигне да вляза психология. Та въпросът ми е: някъде прочетох, че изпитите по психология били изключително тежки и че нещата, които се учат по време на кандидатстудентстването, се равнявали само на едно изпитче от 10тте по психология, за които трябва да се подготвяш. Е, честно казано, тези твърдения ме наплашиха..(винаги съм знаела, че е така, но все се надявах, че има надежда да живея по-спокойно отколкото по време на изпитите)
Можете ли да ми кажете как стоят нещата с изпитите, за какъв период от време какъв грамаж трябва да бъде научен и изобщо един мързелив мозък може ли да се справи с такова предизвикателство? xD Защото аз лично се скъсах от учене за изпита по български и литература и бях заприличала на зомби, не съм сигурна как ще се справя с психологията. (аз съм от онези, дето не могат да се концентрират и мисълта им отлита безусетно към други неща - абе предполагам много са така, но затова и питам дали ще мога да имам личен живот xD)
All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.
Incredibad
В началото бе словото

Мнение от Incredibad »

Ами живей спокойно! Запиши си психология и ако си достатъчно нахъсана и мотивирана да се занимаваш с това, ще се развиваш. Но в никакъв случай не се стресирай от сега.. Психологията си е специалност, в която те остваят на самоотглеждане - ако искаш ходиш на лекции и упражнения, ако искаш четеш повече, ако искаш четеш необходимия минимум, който си е малко. На сесия от 6 изпита 2 ще са по-сериозни (което също не е твърде много, защото примерно по единия от сериозните винаги ще ти пишат най-малко 3), 2 ще са в тестова форма, 2 ще са ти под формата на доклад, реферат или от сорта.
Ще имаш време за личен живот и на работа ще можеш да се хванеш и пак ще се справяш. На първата сесия имаше колеги, които виждах максимум за трети път на самия изпит и си взимаха изпитите хората. С не много четене и малко късмет и шестички ще изкарваш 8)
Работата е там, че трябва човек сам да си се рови ако го интересува нещо, сам да си се ориентира. И до днес пиша реферати без да съм съвсем наясно какво точно се иска от мен, като ми кажат реферат, а имам 5 или 6 на тях. Първи семестър имахме домашно (не се случва често да дават домашни), за което се рових не знам колко време без успех, докато една колежка от от втори курс не се смили над мен и ме ориентира горе-долу кое къде мога да го намеря.
И все пак специалността не е лоша, така че успех и се забавлявай!
Earendil
В началото бе словото

Мнение от Earendil »

Благодаря много за отговора, ще се надявам наистина всичко да е наред (:.
Мотивацията я имам, но както казах това, което ме притеснява е, че съм разсеяна (:. Успех с твоето студентстване и пак мерси.
Аватар
stelianna
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от stelianna »

а бихте ли сподели ли дали човек има добра реализация търсина ли е много тази специалност ?
"Който поеме предизвикателството, управлява щастието си.
Аватар
arthaz
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

скъсват се да те търсят направо... :P
Elämää täytyy rakastaa ^^
Earendil
В началото бе словото

Мнение от Earendil »

Stelianna колегата се шегува в случай, че не си усетила шегата.. xD
Ако желаеш да изкарваш много пари това не е точната професия. Реализацията в България не е много добра - в чужбина може би, не знам как стоят нещата. След годииини годииини може и тук положението да се промени..
northy
В началото бе словото

Мнение от northy »

Здравейте! Имам голямо желание да изучавам тази специалност. Реших да държа втора матула по Англ. език. Искам да попитам какви са ми вариантите за прием. Разбрах, че конкуренцията е голяма. Интересувам се от всички възможности, които имам като преместване и т.н. Изключително ще се зарадвам, ако някой се отзове и ме информира повече по въпроса. :D
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Моля те, осъзнай се навреме и не я записвай! Отиди да учиш Психология в чужбина, за твое добро ти го казвам... Пълна пародия е, особено след втори курс :( .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
northy
В началото бе словото

Мнение от northy »

За жалост нямам средства за чужбина... Иначе с удоволствие :D
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Blood Countess написа:Моля те, осъзнай се навреме и не я записвай! Отиди да учиш Психология в чужбина, за твое добро ти го казвам... Пълна пародия е, особено след втори курс :( .
И аз започнах да се разубеждавам... Имам въпрос.. в какво се съсътоят стажовете?
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Отговор - няма стажове. Университетът не ти предлага такива и всичко остава на самоинициатива. Но по - голямата част от тях са пълна боза и не те учат на нищо ново, нито пък развиваш придобитите до момента умения (зависи къде си попаднал де :roll: ).
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Значи напълно да се откажа от тази специалност :lol:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

The_iMMortal_f написа:Значи напълно да се откажа от тази специалност :lol:
Е, винаги можеш да откриеш и положителни страни - имаш достатъчно свободно време да се занимаваш с куп други инициативи, да четеш много "извънкласна" литература, да ходиш на толкова популярната сред всички в момента психодрама, да работиш, да запишеш втора специалност...
Психологията сама по себе си е прекрасна наука, просто в СУ специалността не е на ниво (което пък винаги може да се компенсира с една по - стабилна магистратура в чужбина :wink: ).

Аватар
Jelena
В началото бе словото
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Ванче, ти пак ли се обезнадежди? :) Още само година и половина и край! :) Дръж се!
Иначе и аз съм чувала, че в НБУ психологията я преподават много по на ниво от колкото при нас, та ако който има възможност - да се запъти на там, ако не в чужбина... А в СУ психология .. миии уж е заложено да има стажове, ама да видим (абе Ванче, във вашата програма е уж написано да имате теренна практика 4-ти курс... стискам палци да се случи такова нещо и да не е пародия, защото ако не - и при нас вероятността не е голяма... но нали знаеш - надеждата е жива дори и след нашата смърт :P )
Аз на този етап, ако пак трябваше да кандидатствам пак щях да си искам психология :) А уча в СУ, защото нямам средства за другаде... друг е въпросът, че и при нас всяка година качват таксите, но поне още не са надхвърлили безбожни суми....
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

За да тръгнат нещата нагоре, трябва да се смени голяма част от преподавателския състав, която е там на доизживяване, без желание и мотивация за работа и иновации...само смучат от бюджета и не дават път на по-младите си колеги. Трябва да се спрат преподавателските походи из различни университети в страната, за се повиши качеството на самото преподаване. А за да стане това, доколкото съм запознат трябва да се промени самото законодателство за образованието, а това е съвсем съвсем друг въпрос...
Истината е, че Психологията е най-консервативната и закостеняла специалност във ФФ, с нереализирана кредитна система, липса на стажове и адекватни практики. Преподавания материал в повечето случаи е изключително морално и исторически остарял. Като цяло се усеща дух на несериозност или поне аз го усещам.
Ако сте си решили да влизате Психология, не ме слушайте какво приказвам, следвайте си желанията, все пак мнението ми е субективно и не обвързвам никой с него. Потърсете повече информация от следващи бакалавърска степен в момента, влезте даже за една година, да видите как е, после може да се прехвърлите или да запишете втора специалност и т.н.
Както Йелена написа, има някакви планове да се въведат практики в четвърти курс, уж имало промени в учебните планове на първи и втори курс с опити за внедряване на кредитната система, но това е само на теория. Дали работи на практика трябва сами да разберете :salute:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Публикувай отговор

Обратно към “ФФ”