[КСК 2010] Английски език

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
CHESSMISTRESS
В началото бе словото
Специалност: Английска филология
Курс: кандидат-студент

[КСК 2010] Английски език

Мнение от CHESSMISTRESS »

Откривам тази тема с цел да бъда полезна за кандидат-студентите и тяхната подготовка.
Завършила съм Английска Филология в СУ.
"When you know what you want, and you want it badly enough, you'll find a way to get it."
"In the confrontation between the stream and the rock,
the stream always wins-
not through strength but by perseverance."
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Мнение от svetlio.varna »

Тцтцтц... подготвяш капана за зайци, още преди да са наскачали :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
CHESSMISTRESS
В началото бе словото

Мнение от CHESSMISTRESS »

Не си прав, но всеки има право на мнение.
Поне не спами хубавата тема.

Тук съм за да отговарям на въпросите на кандидат-студенти относно изпита (диктовка, тест, есе), критериите на проверяващите за тях съответно и подготовката.

Всичко хубаво!
"When you know what you want, and you want it badly enough, you'll find a way to get it."
"In the confrontation between the stream and the rock,
the stream always wins-
not through strength but by perseverance."
Vic
В началото бе словото

Мнение от Vic »

Здрасти!
Първо мерси за темата и за желанието да помагаш на малките нубчета :P, не много хора днешно време помагат с каквото и да е просто ей-така.

А сега въпросчето (или по скоро нуждата отсъвет): Взех си малките книжки с подготвителни тестове от СУ, нацъках няколко и стигнах до следните заключения:
Диктовката като цяло ми е лесна, като и всички видове въпроси свързани с текстове. С допълването на изречения (където е пропусната 1 дума и има 4 възможности) също се справям с 80-90%, както и с перефразирането. До тук добре, но останалите 2 раздела ме чупят.

Есе на английски съм писал не повече от 10 пъти в живота си, а в Section 3, Error Identification (където има 20 изречения за 20 мин; 4 неща са подчертани и трябва да се посочи грешното или че няма грешка) се издънвам, средно ги права с резултат 11/20 което никак не е добре.

Въпроса ми е: Как най-добре да се подготвя за писане на есе при липсата ми на опит и достатъчно ли ще е да направя всички тестове (като си осмислям грешките разбира се), за да си подобря Section 3 частта
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата
Курс: втори

Мнение от Monkey D. Luffy »

По принцип Section 4 е най-трудно за учениците. Има гадни разни времена и темподобни които и аз не разбирам. За Section 3 не си изискват кой знае какви знания. :scratch:

Иначе за есето - никога не съм писал. Записах на часни уроци и госпожата там ми каза, че трябва да знам първо как се прави и да мога да го съставям първо на български :!: Иначе може да се процедира по следния начин : на зададената тема пишеш на български есето и след това си го превеждаш на английски.
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

И как за 40-50 минути ще напишеш цялото съчинение на български и ще го преведеш и препишеш на английски?
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата

Мнение от Monkey D. Luffy »

Говоря за упражнения в къщи, ако не си на ти с есетата.
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

Не е добра идея, защото представи си да свикнеш да ги пишеш по този начин, след това ще ти е много трудно да превключиш. По-добре е ако ти е трудно, да си ги мислиш на български и да ги пишеш на английски, докато в един момент задобрееш и почнеш и да ги мислиш, и да ги пишеш на английски. Но и в двата случая трябва много писане на съчинения, докато не започнете да ги пишете без никакви затруднения.

Аватар
britdamage
Пишеща машина
Курс: трети

Мнение от britdamage »

В тази тема си полезна на кандидат-студентите, а в другата предлагаш уроци срещу скромно заплащане?!

WTF :wink:
Водата също би могла да се измие.
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

За Error Identification-a си намерете една Граматика на Мърфи от някъде (синята, мисля, беше по-трудната от двете) и си учете граматиката, правете упражнения и гледайте да си научите нещата, които грешите често и по-особените случаи, които не винаги са базирани на граматика) (rise-raise; per cent; неправилно съгласувани глаголи и съществителни - Tom and George are/ Tom along with Gorge and Nancy is, friendly/orderly - не са наречия; броими/неброими съществителни/членуване; тук щях да пиша още нещо, но забравих какво :roll: ) Това са поне част от нещата, които аз не знаех преди изпита и грешах. Вие може да си говорите свободно на английски и да разбирате без проблем, но си има тънкости и правила в граматиката, които просто трябва да ги знаете за този компонент.

За есето - аз съветвам да се пробвате на това, което е "за и против есе". Поне аз мисля, че то е по-лесното за писане. Не виждам смисъл да пишете това есе на български първо. Просто погледнете в един учебник по английски (аз съм виждала в моите за First certificate, където ти е казано какви връзки е хубаво да ползваш и как да си го структурираш, а ако не ме лъже паметта и специално книжки за писането на есето в СУ също се намираха, но не си спомням как се казваха и на кое издателство бяха) и сядате и пишете есета и това е. Това за и против есе е един увод (около 40-70 думи) 4 аргумента (2 за и 2 против, които си нахвърляте преди да почнете да пишете - по 50-70 думи отново) и едно заключение което може да е спокойно личното ви мнение по въпроса. Ползвате съответните връзки между различнит аргументи/части и по-хубава лексика с некой по-завъртян израз дето са ви карали да го учите на изуст (е това не е гарант, че е хубав езика ви, но просто става въпрос да не е нещо дето сте го учили като сте били в 1ви клас или когато там сте почвали с английския) и гледате да не правите прекалено много граматични/лексикални грешки и това е. Вие ако си знаете останалите части за изпита добре, грешките не би трябвало да са ви проблем.
Loyolla
В началото бе словото
Специалност: още нямам

Мнение от Loyolla »

Вие може да си говорите свободно на английски и да разбирате без проблем, но си има тънкости и правила в граматиката, които просто трябва да ги знаете за този компонент.
Eй това е цялата работа - тънкостите.Ама нали някъде трябва да са подредени или някой да ти ги каже? Въпросът е къде да се намери този някой?Идеи?
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Ако правиш тестовете в книжките, можеш и сам да се ориентираш за въпросните тънкости, уловки и изобщо всичко, на което трябва да обърнеш специално внимание. И другият вариант е да се запишеш на курс към ФУАА. :)
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
gretenceto
В началото бе словото

Мнение от gretenceto »

За есетата и аз мога да дам съвет, нищо че ги пиша на френски, не на английски.

1. Правете си план, преди да започнете да пишете!
2. Не го пишете първо на български, а после на английски - често така се получават прекалено буквални преводи, запецва се на някоя дума и...
3. Не знам какви теми за есе дават на изпитите за СУ, но последните две години аз пиша по теми, които са актуални, така че за да си направя есето не е нужно кой знае колко повече от собствената ми гражданска позиция.
4. ПРАВЕТЕ СИ ПЛАН! Преди да започна да си правя планове не можех да напиша нито 1 свястно есе. Наистина има ефект!

Хайде сега няколко въпроса и от мене:

1. В колко думи трябва да са есетата?
2. На кое ниво приблизително е изпита? (Във френския език работим с означения за нива А1, А2 и т.н., само дето за английския май не се ползват много? )
3. Матурите по език признават ли се?
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

gretenceto написа: 1. В колко думи трябва да са есетата?
2. На кое ниво приблизително е изпита? (Във френския език работим с означения за нива А1, А2 и т.н., само дето за английския май не се ползват много? )
3. Матурите по език признават ли се?
1. 300-350
2. Да, използват се навсякъде. В случая е около С1.
3. Не, не се признават, сертификати също не се признават.

Аватар
DuDuTy
В началото бе словото
Специалност: Икономика с английски език

Мнение от DuDuTy »

Etiainen написа: 3. Не, не се признават, сертификати също не се признават.
Гадини с гадините им, така ме хвана яд като разбрах. Надявах се тоя CAE дет` го взех поне в тва да помогне.
Икономика с английски език II курс
What gets us into trouble
is not what we don't know,
It's what we know for sure,
that just ain't so.
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”