Американското с/у европейското кино...

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор

Кое предпочитате?

американско(зрелищно,забвано)
35
35%
европейско(бедно,"интелектуално":))
64
65%

Общо гласове: 99

Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Американското с/у европейското кино...

Мнение от Zahariev »

Благодаря, аз лично ще го потърся. ;)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

тва сигурно е единственият форум в света, в който гледащите европейско кино в анкетата са повече от гледащите американско :/ лично за мен притеснителна тенденция
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

kori написа:тва сигурно е единственият форум в света, в който гледащите европейско кино в анкетата са повече от гледащите американско :/ лично за мен притеснителна тенденция

Точно обратното.

Дано тенденцията се запази и повече хора да проявят интерес.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

аз нямам против европейското кино като цяло, трябва и такива работи да има. ама ме смущава, когато хора се правят, че може да има по-яки филми от лебовски или фарго или блейд рънър или 2001: одисея в космоса или криминале или кръстника или роки и още още още. да се отричат такива заглавия си е грешно

любимото ми европейско кино: спагети уестърните. в руското също има имба неща, не знам доколко се числи към европейско.

в сексапила на европейското кино най-вече ме притеснява залитането към позата, как хората хвърлят имена наляво надясно, за да демонстрират висшия си интелект, как са модерни финландските режисьори и така нататък.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

kori написа:аз нямам против европейското кино като цяло, трябва и такива работи да има. ама ме смущава, когато хора се правят, че може да има по-яки филми от лебовски или фарго или блейд рънър или 2001: одисея в космоса или криминале или кръстника или роки и още още още. да се отричат такива заглавия си е грешно

любимото ми европейско кино: спагети уестърните. в руското също има имба неща, не знам доколко се числи към европейско.

в сексапила на европейското кино най-вече ме притеснява залитането към позата, как хората хвърлят имена наляво надясно, за да демонстрират висшия си интелект, как са модерни финландските режисьори и така нататък.
Хем си прав хем донякъде не мога да се съглася с теб. Залитането към европейското кино е резултат донякъде на "виж ме колко съм различен" манталитета, но и напоследък на изключително силния маркетинг на холивудски филми, според мен незаслужаващи цялото това внимание. Виж дори Камерън как се излага с тоя Аватар - къде беше времето, когато правеше филми като Терминатор, Титаник, Пришълци и т.н. и т.н.Само едно три де не стига... :rabbit: Общо взето налагат се неща, доста повърхностни и от тоя тип, дето "вече сме ги гледали", при което на човек в един момент му писва и се накланя към европейското кино. Тук лошото е, че има изключително много нискобюджетни стойностни филми от САЩ, които за съжаление не могат да пробият ПР-а на 2012, Аватар и т.н. Виж например 'Сляпата страна" излезе 1 месец преди Аватар, обаче беше засенчена от оная пубер - вамп история Здрач.
От друга страна и европейското кино не е само бисери. Не мога да кажа, че съм гледал толкова американски, колкото европейски филми, обаче трябва да призная, че Европа и Япония (особено) бият Холивуд отвсякъде, когато иде реч за хорър филми (тук има леки изключения, но затова съм си пуснал топ 5 на хорър филмите в темата "ревюта на филми"). Също така от всички исторически филми, които съм гледал, то определено европейските ми харесват повече, защото едно от нещата, които адски много мразя в американското кино е тъпата американизация на иначе изключително увлекателни книги и исторически събития: визирам Граф Монте Кристо :profileleft: , Крал Артур :pukeleft: , Троя :pukeleft: , Александър :profileleft: и т.н. От друга страна обаче европейците издишат в смешните си опити да копират американски екшъни (е тук вече само китайците ги доближават) и да правят псевдо-психо филми като Антихрист (за бога - само болен човек може да направи такъв филм). Бих казал, че и съвременните европейски комедии са толкова смешни, колкото и филми от сорта на Американски пай примерно отново с малки изключения. Тръгна Такси-то, имаше успех, направиха втора, трета част и осраха всичко. Преди известно време гледах и едно подобие на гнусен филм (по принцип аз разграничавам страшен от брутален филм), направено от франсетата и открих точно онова, което откривам и в "хорърите" на Холивуд, а именно темата "група тийнеднжъри отиват на ваканция, обаче пукат гума на място, където телефоните им нямат обхват....". Няма да говоря за българското кино (което донякъде е част от европейското), защото ще ме вземете за антибългарин. :lol:
Освен това го има и моментът, че вече достатъчно голяма част от американското кино се прави под чужди режисури, при това никак не зле (например Уонтед преди две години - за екшън си беше доста добър). :P
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

най-яките хоръри за мен са сиянието и екзорсистът. съгласен съм, че японците правят много интересни неща, но не е като кубрик, не е като кроненбърг, и със сигурност европа няма подобни неща.

мисля, че тук е разковничето - всеки в темата като си каже любимите филми във всеки жанр и - кой знае - току-виж и да се окаже, че американското кино било по-яко.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Аз си мислех, че харесвам италианското кино, обаче истината е, че като изключим Торнаторе (и Бенини, примерно), работите на останалите режисьори, които съм гледала, не са ме впечатлили особено (визирам Бертолучи и Фелини). Но това съм го казвала тук.
Работата е там, че напоследък френските филми, които гледам (а те не бяха малко), са стопроцентови. Няма да ви мятам имена, за да не добавям още щрихи към образа на непоправимия сноб, но френското кино се оказа много "мое" (при интерес - препоръчвам заглавия веднага!); също и съвременното сръбско, което просто ми скрива шапката ("Наташа", например, е един от най-най-най-любимите ми филми). Харесвам и испанското. Британските мини-сериали са ненадминати.

И... в момента доглеждам "No Reservations" - американска романтична бозица.
...
Мисълта ми е, че не е лошо да има баланс. Да, предпочитам европейското кино, защото намирам много (от) характер(а си) в него. Но понякога искам просто някакви картинки да ми минават пред очите. Има време за поп, има време и за Вагнер, да речем.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Търговецът на кристал написа:Аз си мислех, че харесвам италианското кино, обаче истината е, че като изключим Торнаторе (и Бенини, примерно), работите на останалите режисьори, които съм гледала, не са ме впечатлили особено (визирам Бертолучи и Фелини). Но това съм го казвала тук.
Работата е там, че напоследък френските филми, които гледам (а те не бяха малко), са стопроцентови. Няма да ви мятам имена, за да не добавям още щрихи към образа на непоправимия сноб, но френското кино се оказа много "мое" (при интерес - препоръчвам заглавия веднага!); също и съвременното сръбско, което просто ми скрива шапката ("Наташа", например, е един от най-най-най-любимите ми филми). Харесвам и испанското. Британските мини-сериали са ненадминати.

И... в момента доглеждам "No Reservations" - американска романтична бозица.
...
Мисълта ми е, че не е лошо да има баланс. Да, предпочитам европейското кино, защото намирам много (от) характер(а си) в него. Но понякога искам просто някакви картинки да ми минават пред очите. Има време за поп, има време и за Вагнер, да речем.
:pukeright: :pukeleft:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Принципно смятам европейското кино за по-качествено, по-задълбочено, с доста повече смисъл. Факт е обаче, че твърде рядко сядам да гледам филм, за да провокирам някакви размишления в себе си. Доста по-често просто търся развлечение и американските повърхностни творения ми вършат чудесна работа. Иначе, ако човек е истински ценител, мисля, че европейското кино е доста по-способно да удовлетвори естетическите му потребности. Разбира се, има велики американски филми, но те са по-скоро изключения.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

camel написа: :pukeright: :pukeleft:
Хубаво де, какво си гледал? Или просто щот' е сръбско, нали? :pukeright:
Тия хора правят чудеса с ресурсите, с които разполагат. Ние тук снимаме "Забранена любов" и чат-пат нещо като "Дзифт" и "Източни пиеси", за които се говори, само защото няма за какво друго. :scratch:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Търговецът на кристал написа:
camel написа: :pukeright: :pukeleft:
Хубаво де, какво си гледал? Или просто щот' е сръбско, нали? :pukeright:
Тия хора правят чудеса с ресурсите, с които разполагат. Ние тук снимаме "Забранена любов" и чат-пат нещо като "Дзифт" и "Източни пиеси", за които се говори, само защото няма за какво друго. :scratch:
Точно заради това. :evil:
Сърби :pukeright: :pukeleft:
Сръбско кино :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft:

- Of course not!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не те разбирам.
Т.е. не очаквах от теб да наречеш черното - бяло. Още повече, ако дори не си го погледнал.

Както и да е, де - всеки с драмите си.
В края на ноември
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Това, че американското кино е само и единствено зрелищно и забвано е също толкова нелепо като да се каже, че европейското е единствено бедно и интелектуално. (:

ПП Сръбското кино кърти (или поне пет-шестте филма, които съм гледал :lol: ).

ППП Подкрепям kori, че най-добрите хоръри са американски. Както и най-тъпите, хаха. И испанците и британците правят много добри неща, но все пак повечето от най-добрите хоръри са си made in USA. Азиатците също са добри, естествено, пък и имат традиции в хорър киното и като цяло са болни к******а. Ама изглеждат едва ли не неспособни да направят филм, в който не става дума за духа на глупава тийнейджърка с черна коса, падаща върху лицето. С разни изключения като Battle Royal, който за мен е един от най-смехотворните филми въобще и така и не мога да разбера какво му харесват хората. :D
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

camel написа:Сърби :pukeright: :pukeleft:
Сръбско кино :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft:
+1 :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Даммм, тя простотията ходи по хората, хеле па по американолюбивите...
"Sivi kamion crvene boje" е едно добро сръбско филмче, което гледах напоследък :) А пък ей тази тема:
http://zamunda.net/forums.php?action=vi ... icid=92367
е много полезна за всеки киноман 8)
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”