Аватар

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Аватар

Мнение от Vaskes »

MidwinterSun написа:Това, което става ясно от нея, е, че концепцията за филма е на близо 3 десетилетия, а сценарият е написан през 82-а година.
Хм, аз доколкото видях, в статията пише, че първоначалният сценарий е написан през 1995 и е бил 82 страници, а не че е написан през 82-а. Като и двете не са съвсем вярни, доколкото знам (по-точно доколкото съм чел в Уикипедия :Р) първият сценарий е написан през 1994 и е бил 114 страници. Не че има значение. (:
Във всеки случай, както написах и в "ревюто" на филма, за 15 години можеше да се измисли доста по-оригинална история. :D

Но приходите на Avatar действително са внушителни, за 11 дни е направил горе-долу толкова, колкото The Twilight Saga: New Moon за 40. (:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Уффф, да, вярно, клавиатурна грешка. Извинявам се. Както и да е, идеята за филма е доста стара.

Обаче като започнат всички да повтарят колко бил клиширан сюжетът и как нямало нищо оригинално в него, вече изпушвам. Абе, вие, хора, не сте ли чели приказки като малки? В гимназията не са ли ви учили какви са характерните особености на приказката и как сюжетът следва определена структура - главен герой, отнето благо, преминаване през изпитания за възстановяване на благото, ДИ ГРАНДЕ HAPPY ENDING... It's all part of the story. Това е развлечение, създадено е, за да забавлява, за да ви накара да се чувствате по-добре, когато излезете от кино салона. "Аватар" е направен достатъчно добре и с нужната технология, за да позволи изключително лесно потапяне във филма и обстановката му.
Baggins написа: Може би филмът е голяма стъпка напред откъм технически естество. Това не значи, че самата лента ще се помни. Справка - филмът TRON от 1982, който е смятан навремето за връх в киноизкуството заради супер-модерните си специални ефекти, досущ като сините ни приятели днес. Където е ТРОН сега, натам се е запътил и Аватар.
Да, само дето има известна разлика в приходите на ТРОН и на Аватар. Подозирам, че тя би могла да окаже влияние върху културната памет на човечеството.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Че се потапяш във филма - потапяш се, ама просто Аватар има претенции да е нещо повече от средностатистически филм-приказка и ако тези претенции не се основаваха единствено на технологията щеше да е още по-хубав филм. ;)

Btw, Трон си има предоволен "cult following". :D
Btw2, следващата зима излиза Tron Legacy. :D
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Според приятеля ми темата е "Последния самурай" :mrgreen: .

ПП: Не съм го гледала, но нямам и кинтите.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

allshallperish написа:Според приятеля ми темата е "Последния самурай" :mrgreen: .
Dances with wolves
:wink:
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

А днес шефът ми в Америка, който не го е гледал, но гледал трейлъра, каза, че приличал на някаква детска анимация Фърнгъли :) Там лошите хора искали да изсекат гората на феите, но един човек минал на страната на феите и разбира се, всичко завършва щастливо :lol:
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Най-сетне и аз гледах филма. Страхотен.
Четох, че нищо ново не казва. Че всичко това вече е казано - в "Покахонтас", в "Танцуващия с вълци". Оплакваха ми се как сюжетът бил мегаслаб и тъп. Как единственото в този филм са ефектите. Че било яко да се гледа на 3D, за да се изкефи човек на ефектите, понеже те са всичко.
Отидох с очакването за купчина ефекти. Но какво пък - главните герои са синички като любимите ми Мистик и Нощната сянка от "Х-мен", имат елфически ушички и прототипите им са индианците. Значи ще са симпатични за гледкане. (:
Но филмът беше чудесен. Не само заради ефектите. Да, историята е разказване. Но фантастичният й прочит е страхотен. Да, има мотиви от много филми. Но вплетени по чудесен начин. Например косите на на'ви, които ги свързват с всички живи същества, както и това "влизане" и "излизане" от едната в другата реалност ми направиха асоциация на "Матрицата". Тези велики дървета - донякъде на "Силмарилион". Имаше елементи и от "Междузвездни войни" и откъде ли още не. Но бяха ДОБРЕ вплетени, а не със съшити конци.
Историята беше проста и ясна. Но разказава завладяващо. Фентъзи частта с мислещите дървета, в които на'ви вплитат спомените си ме омагьоса. Също и Връзката. Също и Ейва и начинът по който се включи чрез всички твари срещу "извънземните" (от на'ви гледна точка :P). Доста въобръжение е трябвало за всичко това. Вярно, взимали са от индианската митология, взимали са от това и онова фентъзи, но са го правили майсторски. И аз мога да окрада някой писател и да спретна нещо, ама няма да се получи тъй. :lol:
Планетата и различните й създания бяха красиви не само като външност, а и като идея. На'ви бяха прекрасни.
Яко беше веднъж да гледам човечеството от грешната страна, за разлика от във всички фантастични филми. Каквото и да си говорим, доста по-реалистично е. :lol:
Супермного неща ми харесаха. Малко не мога да ги съчетая в смислен последователен пост, но това сигурно ще стане след повече време. :D
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Мани, и аз го гледах на 3d IMAX..,още си мисля как Аватар 2 ще носи заглавието " Аватар: "Ей ся ви е*ахме мамата", а действието ще се развива няколко години, след като сините пръчки гонят хората. Те (хората) ще се върнат, ще изсипят куп атомни бомби над планетата или ще се завърнат със 1000 от онези големите летящи машини и ще размажат, убият и унищожат всички птеродактили и носорози на планетата. В последствие малцината оцелели сини пръчки ще заформят третата част от трилогията, която ще носи заглавието "Аватар: завръщането на Хората", където вече ще са измислили ново поколение стрели, които вече без проблеми ще пронизват всякакъв вид бетон, чакъл, метал, а междувременно хората ще са осъзнали, че парадоксът на Зенон за стрелата е истина... Виждайки уникалното оръжие на сините пръчки, хората сами ще си тръгнат, след като нашия човек (Джейк) победи башшефа на хюманите в честна юмручна схватка.
Останалите части на Аватар са мистерия дори и за мен. :shock:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

егаси безкрайния филм, една идея по-кратък от 2012. :lol:
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от inc »

Уффф... Кофтито на филми от калибъра на Аватар е, че създават огромни очаквания още преди да се появи. Това обърква тотално възприятията, колкото и да сте абстрахирани от реклами, трейлъри, отзиви от доволни и недоволни дружки и пр.
Според мен филмът беше мн приятен даже и с прословутия си оплют банален сценарий. Абсолютно съм съгласна с Шепот като впечатления. :) Освен това Има и някои мн тънко вплетени елементи от индийските философии (че даже и самото заглавие като етимология). Много хубаво са уловени детайлите, които оформят както света на Пандора, така и ключови събития за сюжетното развитие. Не е нужно сценарият да бъде гениален, а да е достъпен. И без спор - няма такова изящество! :mrgreen:
Аз го гледах на обикновено 3Д и съм доволна. Една колежка сподели, че го гледала 2 пъти (единият - IMAX, естествено) и не открила значими разлики в усещането, освен че редовното 3Д щади очите многократно. И ако не е IMAX, да е в Арена.
Creating memories...
Nankuranaisa.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

А Аватар току-що мина Черния рицар по приходи. :shock: Шансът да бие Титаник си е съвсем реален.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Еми .... сигурно американската младеж пълни салоните.
Пък наред с това и българската за жалост. :lol:

The names of the future are stamping of impatience.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Zahariev написа:Еми .... сигурно американската младеж пълни салоните.
Пък наред с това и българската за жалост. :lol:
Ти остави парите. Няма лошо да се види, добре е изпипано: зрелищно, пищно, красиво. А и в интерес на истината тоя филм се котира по-добре в Европа, поне според приходите. :D Кефя се обаче че оценката на филма в ИМДБ за няколко седмици се смъкна с 20 пункта. Мисля си, че ще продължи да пада, въпреки че едва ли филмът ще излезе от топ 250. :roll:

- Of course not!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

По всички коментари, които чух си изградих мнението , че като история е тип 6-12 годишни, а по ефекти е 10-16 :)

Дано да излезе от топ 250! :)

The names of the future are stamping of impatience.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Zahariev написа:По всички коментари, които чух си изградих мнението , че като история е тип 6-12 годишни, а по ефекти е 10-16 :)

Дано да излезе от топ 250! :)

Ти пък прекалено критично го даваш. :bounce: Веднъж се живее. :colors:

- Of course not!
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”