Най-сетне и аз гледах филма. Страхотен.
Четох, че нищо ново не казва. Че всичко това вече е казано - в "Покахонтас", в "Танцуващия с вълци". Оплакваха ми се как сюжетът бил мегаслаб и тъп. Как единственото в този филм са ефектите. Че било яко да се гледа на 3D, за да се изкефи човек на ефектите, понеже те са всичко.
Отидох с очакването за купчина ефекти. Но какво пък - главните герои са синички като любимите ми Мистик и Нощната сянка от "Х-мен", имат елфически ушички и прототипите им са индианците. Значи ще са симпатични за гледкане. (:
Но филмът беше чудесен. Не само заради ефектите. Да, историята е разказване. Но фантастичният й прочит е страхотен. Да, има мотиви от много филми. Но вплетени по чудесен начин. Например косите на на'ви, които ги свързват с всички живи същества, както и това "влизане" и "излизане" от едната в другата реалност ми направиха асоциация на "Матрицата". Тези велики дървета - донякъде на "Силмарилион". Имаше елементи и от "Междузвездни войни" и откъде ли още не. Но бяха ДОБРЕ вплетени, а не със съшити конци.
Историята беше проста и ясна. Но разказава завладяващо. Фентъзи частта с мислещите дървета, в които на'ви вплитат спомените си ме омагьоса. Също и Връзката. Също и Ейва и начинът по който се включи чрез всички твари срещу "извънземните" (от на'ви гледна точка

). Доста въобръжение е трябвало за всичко това. Вярно, взимали са от индианската митология, взимали са от това и онова фентъзи, но са го правили майсторски. И аз мога да окрада някой писател и да спретна нещо, ама няма да се получи тъй.
Планетата и различните й създания бяха красиви не само като външност, а и като идея. На'ви бяха прекрасни.
Яко беше веднъж да гледам човечеството от грешната страна, за разлика от във всички фантастични филми. Каквото и да си говорим, доста по-реалистично е.
Супермного неща ми харесаха. Малко не мога да ги съчетая в смислен последователен пост, но това сигурно ще стане след повече време.