Иначе, да ти кажа, и нашите са правили неща, от които могат да ти настръхнат и дори окапят косите. Не съм аз, който ще разправя нашироко за това, което знам, но какво съм чел и още повече слушал от тези, които са чели доста повече от мен...
Сега си мисля, че все пак азиатците от Анадола са свършили доста повече золуми, отколкото останалите балкански народи. Вероятно, защото мащабите на империята са несравними с тези на балканските национални държави. Само около Източната криза и създаването на България, 1875-1878 г. ужасите са надхвърлят всичко друго, което останалите сме натворили... Допреди 2 години не бях чувал, че в Османската империя продават роби до Балканските войни, например... Но видях статистика за българите, които Княжеството и Екзархията се опитват да откупят от Близкия изток, Египет... Ужасии! А тези неща около Батак не са се случвали само там, а са си били ежедневна практика по време на вътрешни безредици... И пирамиди от черепи и всякакви други чудеса. За тях не пишат нашите османисти, а броят бели и черни бобени зърна и правят ВАЖНИ изводи за социално-икономическия прогрес в имерията...
Чудна е моята наука - учителка на народите...
Into the endless we ride...