Здравейте, нуждая се от съвети и информация.

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

petromirkolev
В началото бе словото
Курс: друг

Здравейте, нуждая се от съвети и информация.

Мнение от petromirkolev »

Добър вечер.
Аз съм момче което кара 20-та година и тази година я пропуснах за кандидатстване защото заминах за чужбина (сега съм в Испания) за да пробвам да изкарам малко пари. Но съм решил да се прибирам да кандидатствам за учебната 2010/2011.
Разгледах набързо специалностите и харесах няколко.
Ето как стоят нещата при мен.
Имам обща оценка от дипломата - 4.62
Оценка по френски език - 5.25
Оценка по английски език - 5.50
БЕЛ - 4.25
Матура БЕЛ - 4.90
Матура Френски език - 5.60
Имам сертификат DELF B1 за владеене на френски език ако е от значение.
За сега се спрях на Френска филология и Психология/философия.
Мога ли да кандидатствам за Английска филология с изпит по френски?
Също така какво друго мога да кандидатствам с изпит по френски?
И искам да попитам, ако запиша френска филология или психология, мога ли да специализирам втора специалност?
Това се сещам за сега, ако се сетя друго ще пиша.

Мерси предварително.

П.С. - някъде има ли качени баловете за 2009 ?
Изображение
Как да заспя, ако утре е край... Как да умра, ако няма рай...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Здравейте, нуждая се от съвети и информация.

Мнение от MidwinterSun »

На сайта на университета ги има баловете от минали КСК, виж в секцията "Прием".
АФ мисля, че се кандидатства само с английски.
Сертификатът, който имаш, не важи по никакъв начин за кандидатстването в СУ. А изпитът по френски ще ти свърши работа за филологиите от ЦИЕК, които се кандидатстват със западен език. Също философия май. Имаше и други специалности, но не се сещам, пише ги пак в сайта на СУ, просто трябва да се разровиш.
Втора специалност можеш да запишеш независимо каква ти е първата. Въпросът е, че някои факултети и някои специалности просто не позволяват да бъдат изучавани допълнително. Повече можеш да видиш тук: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/stude ... pecialnost
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
petromirkolev
В началото бе словото

Ако кандидатствам за френска филология имам ли шанс да запиша и втора специалност?
Аз май най съм хвърлил около на ФФ и на Психология.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Нали ти казах, няма значение в каква специалност си, винаги можеш да запишеш втора специалност.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
petromirkolev
В началото бе словото

Да де, но нали каза, че някои не позволявали.. аз това питам?
А с френски има ли доста кандидатстващи? При тези оценки от дипломата, и мисля че го знам доста добре дали имам шанс да влеза наистина?
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

О, за Френска филология имаш добър шанс, естествено.

Имах предвид, че някои специалности не позволяват да бъдат записвани като втора специалност. Ако си френска филология, не можеш да запишеш психология като втора специалност - защото психологията няма такъв допълнителен прием. Разгледай линка, който ти пуснах, и ще схванеш по-добре.
Изображение
petromirkolev
В началото бе словото

Благодаря ти, аз искам да запиша ФФ и някаква специалност като мениджмънт, нещо такова. За да завърша със език и професия, защото не искам да ставам учител. Надявам се да ме разбираш :)
Изображение
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

petromirkolev написа:Благодаря ти, аз искам да запиша ФФ и някаква специалност като мениджмънт, нещо такова. За да завърша със език и професия, защото не искам да ставам учител. Надявам се да ме разбираш :)
Тогава може да запишеш след втори курс Стопанско управление с френски, но ще трябва да се явиш и на кандидат-студентски изпит по математика до тогава.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
petromirkolev
В началото бе словото

Някой може ли да сравни трудността на изпита по френски със матурата от тази година примерно? Или със изпитите за DELF , който е ходил?
Изображение
Acho
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Мнение от Acho »

здравей, аз съм първи курс френска филология. Относно изпита, моите наблюдения са, че си зависи от годината. Тази година (2009) беше доста лесен изпита, докато миналата (2008) беше по-труден. Но като цяло изпита отговаря на b2. Но дори и да си минал b2 това не значи, че ще минеш този изпит, защото има различни компоненти. Сравнение с матурата, не може и да става, защото това което е на матурата, е просто пародия на изпит за хора учили френски в езиковите гимназии като първи език. Иначе специалността, на мен лично много ми харесва. Но си има бая учене...
petromirkolev
В началото бе словото

Ученето добре, но според теб как стои въпроса с учене и работене? Още от първи курс? Защото се очертава да съм доста затруднен финансово и няма как да стане без бачкане...
Аз понеже уча испански сега също и малко ги обърквам с френския, за това ще си препрочета 3-те учебника по които съм учил най-вече заради граматиката, която съм забравил изчанчените pqpf , cond present/passe и futur present. А и някъде дали има примерни тестове от изпита по френски за СУ? В сайта има ли качени?
Я да видим помня ли другите, хахах

Je parle
Tu parles
Il parle
Nous parlons
Vous parlez
Ils parlent

J'ai parle
Tu as parle
Il a parle
Nous avons parle..

Je parlais
Tu parlais
Il parlait...

Je vais parler / parlerai
Tu vas parler / parleras
Il va parler / parlera...

Je parlerais
Tu parlerais..

J'avais/aurais parle
Tu avais/aurais parle..

Спирам до тука, май ги помня, мамичката им мръсна.

J'espere que me vais preparer pour l'examen dans 5 monts. J'ai besoin d'estudier francais.
Qu'est-ce que vous pensez pour la language? Dans le universitaire? Et pour la psychologie aussi?
Merci beaucoup de tous.
Изображение
Acho
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Мнение от Acho »

Има книжки с пробни тестове, мисля че бяха на издателство Колибри. Там освен пробни има и няколко изпита които са се падали, предишни години. Иначе съвета ми е , ако искаш наистина да го изкараш, сядай сериозно и преговарай, най-вече граматиката. Без да знаеш как се спрягат глаголите, мисля че е почти невъзможно да се искара този изпит.
Колкото дали може да се съчетава, ученето с работене - не е невъзможно, но тогава всичко става два пъти по трудно ;).
petromirkolev
В началото бе словото

Аз глаголите ги знам. Даже сега се посмях доволно на това което съм написал, защото съм на испанска вълна. Просто трябва да почна да ги преговарям и да се упражнявам за да свикна отново с френското писане и говор.
Ами как се издържат тогава бедните филолози, дето нямат парички? :D Трудно, трудно, е*ал съм го, ще се бачка ако се влезе, че няма начин.
На изпита в СУ как са нещата? Точките от компонентите събират ли се? Ако на някой от компонентите имаш 2-ка късат ли те на целия изпит или си е просто за компонента ( не взимаш точки ) ?

П.С. Значи със изпит по френски език мога да кандидатствам за:

Философия
Психология
Педагогика
Френска филология
Социология

Какво друго? Това става въпрос с изпит само по Френски език. Когато се взима оценка от дипломата по - чужд език - значи ли, че мога да използвам и оценката си по английски език?

Как бихте сравнили специалностите по-горе. Коя е най-добра между ФФ, философия и психология по ваше мнение?
Изображение
petromirkolev
В началото бе словото

Абе някой може ли да ми каже от къде може да се закупи книжката със примерните тестове и изпити по френски език за СУ? Във всяка книжарница или? И кога ще излезе справочника? Че трябва да кажа на майка да ми купи някои неща, тестове и тн. да подхващам подготовката от сега, пък за БГ да ми остане само практика и много практика диктовка и превод.
Какво друго бих могъл да си закупя за по-голяма подготовка?
За сега на ум ми идват само:
Учебниците ми: Panorama 1,2,3 и тая книжка с изпитите. Някаква друга книжка с тестове?
На кои глаголни времена се набляга най-много в изпита? Не вярвам да има само пасе композе и импарфе и фютур прош...
Бихте ли ми помогнали да споделите кой как се е подготвял?
Благодаря предварително.
Изображение
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Не мога да ти помогна за помагалата и по въпросите, свързани с френския конкретно; иначе по традиция справочникът излиза през март, но тъй като (предполагам си наясно) ще се предприемат промени в КС-кампания на университета, не се знае кога ще бъде пуснат новият. Затова най-добре следи за нова информация.
Когато се взима оценка от дипломата по - чужд език - значи ли, че мога да използвам и оценката си по английски език?
В балообразуването участва по-високата оценка по чужд език.

Относно въпроса за сравнението "по-по-най-специалност", аз съм пристрастна - психология.
Но в крайна сметка, единственото и най-важно нещо е да учиш това, което ТИ искаш. Защото мнения "за" и "против" има за всяка специалност => ориентир в избора могат да бъдат само твоите собствени интереси...
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”