Сергей Игнатов ще е новият министър на образованието

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Unforgivable
В началото бе словото
Курс: трети

Сергей Игнатов ще е новият министър на образованието

Мнение от Unforgivable »

Сергей Игнатов е новият министър на образованието, младежта и науката. Това заяви вчера в парламента премиерът Бойко Борисов, след като досегашният министър...

http://klassa.bg/news/Read/article/4959 ... 1%82%D0%BE

Здравейте! Аз съм студент в НБУ и ми е интересно какво мислите за новия министър на образованието, който е бивш ректор на НБУ, тоест последния такъв! Аз съм горд, че точно него избраха, защото съм сигурен, че той ще въведе много промени в образованието разбира се в положителна насока и, че той е точния човек за поста! Очаквам с интерес вашите мнения!
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Сергей Игнатов ще е новият министър на образованието

Мнение от Jamesmagno »

Страхотна новина :) Добра крачка към по-добро :) Игнатов е страхотен човек и специалист - твърдя го от личен опит. Мисля, че няма как това да не означава подобрение :)
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

освен да се надявам, че ще се спре с убиването на българското образование, друго няма кво. Само времето ще си покаже. Дано този човек си върши работата както трябва >.<
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Еми... бил е ректор. Бил е вътре В системата. Мисля, че можем да си позволим да му възложим някакви надежди...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Прясно от новия министър ;)

http://www.novatv.bg/bg/videos/view/1761/
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Бтв, Игнатов каза, че щял да продължава политиката на Фандъкова в образованието, аз не знаех, че е имало такава. :lol:

Нещо от блога на Филип Петров
Мнения?

Днес прочетох една статия, в която е цитиран новият министър на науката и образованието – Сергей Игнатов. Изключително тъжно ми стана от последните няколко реда, цитирам:

В понеделник вкарваме и нов закон, който ще отмени действията на стария със степените и званията. Ще има нови процедури, а назначаването на доцентите и на професорите ще става вътре в Университетите. Ще премахнем ВАК, а на негово място ще има малка апелативна комисия, следяща за законността на процедурите. Всеки ще си е професор в своя университет, обясни министърът.

Не знам дали осъзнавате колко радрушителен за системата ще бъде този ход. Освен това добре подготвен предварително чрез сериозна медийна подкрепа.

Ако днес попитате някой студент, преподавател или учен какво мисли за ВАК, то най-вероятно ще чуете добре обиграното медийно клише: „те са синодални старци“. Аз не отричам, че във ВАК съществува тежка корупция и връзкарство. Това обаче в никакъв случай не означава, че ВАК трябва да се закрие!

Основната функция на „Висшата Атестационна Комисия“ е да въвежда стандарт в качеството на дипломите на доктори на науката, доценти и професори. Тази функция в никакъв случай не трябва да се подценява и пренебрегва. Нима не е важно да имаме база за сравнение за качеството на дипломите, които се издават от различните университети?

Представете си, че ВАК изчезне както обеща новият министър. Кандидат докторите обаче няма да изчезнат. Те ще бъдат поставени пред сериозен избор:
Да изберат да станат доктори в реномиран университет с десетилетни традиции, където ще се срещнат с тежка бюрокрация и множество научни бариери за преодоляване;
Да отидат в някой новосформиран частен университет, където се работи по формулата „аз си плащам, за да НЕ уча!“.

Известно време името ще продължава работи за старите университети с традиции, където „е голям зор“. Да, но „студентопотока“ бавно, но сигурно ще се насочи към новите частни. Те ще си правят „PhD“-та на килограм, а няма да има ВАК, който да ги изпита накрая и да каже „ти хубаво си плати в новия Пернишки университет, но я да видим дали са те научили на нещо“. В резултат традиционните университети ще трябва да се нагодят към „финансовия поток“ от студенти и ще трябва да снишат критериите си. Финалната фаза ще бъде точно това, което се случи със средното образование, а именно – ще завършват и получават дипломи хора без никакво образование. Изобщо българската диплома ще има стойност на мартеница или по-лошо – салфетка.

От думите и изказванията на Сергей Игнатов прозират плановете му за ВАК, а именно – да бъде свито влиянието му само и единствено до административни функции. Желанието е, както е цитирано по-горе в прав текст, университетите да станат независими структури за производство на „учени“. Това се прави именно защото новите планирани частни университети трябва да могат да си набавят персонал за фасада. Получават се фабрики за продажба на дипломи…

Впрочем това никак не е изненадващо с оглед произхода на Сергей Игнатов – той беше ректор на Нов Български Университет. Дали има финансови апетити към другите два планирани частни университета в България не се знае. Фактът обаче е налице – Сергей Игнатов лобира мощно за прокарване на идеи за въвеждане на изцяло частно образование в България. Вчера го каза и в Панорама: „ще работим по образец от Северна Америка“. Аз вече съм написал надълго и нашироко защо моделът на частно образование е унищожителен за България. Просто не можем да си го позволим.

След всичко казано дотук ме налягат доста тежки мисли. Преди по времето на предишното управление мои приятели говореха, че образованието ни е стигнало дъното. Оказа се, че и в дъното може да се копае още. Сериозно се замислям дали има смисъл да оставам да се боря с вятърни мелници в тази каша или не е по-добре да се спасявам навреме докато съм млад…
Последно промяна от Norwegian Wood на 21 Ное 2009, 14:21, променено общо 1 път.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Jamesmagno написа:Страхотна новина :) Добра крачка към по-добро :) Игнатов е страхотен човек и специалист - твърдя го от личен опит. Мисля, че няма как това да не означава подобрение :)
Абе, Иво това супер, ама според мен има прекрасен сблъсък на интереси. :(
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

„ще работим по образец от Северна Америка“
нееееееееееее
Мъчно ми е.

Вярно - там е най-доброто висше образование, ама по причина, че и най-богатата страна в света е там.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Ееее, на път съм много сериозно да намразя сегашното правителство. Първо Министерство на отбраната спря изплащането на пари към фирмата на баща ми, в резултат на което той може да бъде съкратен с още сума ти хора. Майка пък е на път да става професор в ТУ. И като се замисля, какъв зор беше с всички тия книги, статии, докторанти, проекти и т.н... А сега всеки щял да може да си става професор в собствения си университет без ВАК. Еми, глупаво е.
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

Хм, авторът на тази статия в България ли живее? Защо имам чувството, че "последиците", за които той говори, вече са си факт от доста време? :roll:
Изображение
Изображение
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Дали има финансови апетити към другите два планирани частни университета в България не се знае. Фактът обаче е налице – Сергей Игнатов лобира мощно за прокарване на идеи за въвеждане на изцяло частно образование в България.
Е, т'ва са лайна, шъ ма прощавате. Смешни лайна. Човекът е министър от няколко дни. Правителството също не е отдавна. За образовнието не знам, но политическото ни търпение определено е БАШ Щатско, разбира се, в някои отношения.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Lord »

Абе прав си, че не можем да очакваме колосални (а и квито и да са други) резултати за два месеца, обаче пък можем да оценяваме намеренията и изказванията им. Намерението да направиш образованието непосилно скъпо и да принудиш студентите да завършват с ей такиваааааааааа заеми е тъпо. Ако живеехме там, където трудът ти се заплаща - ок, ама случаят не е такъв.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Mira написа:Хм, авторът на тази статия в България ли живее? Защо имам чувството, че "последиците", за които той говори, вече са си факт от доста време? :roll:
Това с премахването на ВАК определено не е.
Както и да е, едва след внесен законопроект можем да почнем да си говорим по-сериозно.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Лайна, не лайна, ама този е бившият ректор на НБУ, нали? Нормално е да се стреми към частно образование, нали? Обратното би било странно.

Бтв, омръзна ми от политици на ръководни длъжности, носещи името "Сергей". :? Спокойно, не търся под вола теле и не мисля, че Игнатов е замесен със Станишев или други подобни конспиративни теории, просто се чудя това ли е най-често срещаното мъжко име в БГ. :roll:
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

мене името си ме кефи...
и човека си ме кефи...
веднъж съм му била в лекцията и ми се видя доста... сериозен..
което ми е и единственото впечатление от него :)
la douleur exquise
Публикувай отговор

Обратно към “България”